image description

Fin-Nor Heilbot Festival 2019: Dag 2

In Ierland hebben ze 4 seasons in one day en in Noorwegen 4 seasons in one hour. Dat is totale onzin natuurlijk, maar het bekt wel lekker en is een prima bruggetje naar de dag van vandaag die er compleet anders uitzag in een groot aantal opzichten dan de dag van gisteren.

Laten we het eens even op een rijtje zetten:
• De hoeveelheid verbruikte diesel is lager
• Er zijn minder kilometers gevaren
• De wind was duidelijk meer
• De golven waren hoger
• Er was geen zon te bekennen
• De vislocaties waren dichterbij huis
• Er was een zee arend te bewonderen die werd gevoerd
• Er zijn minder persoonlijke records gebroken
• De hoeveelheid en grootte van de kabeljauw was weer indrukwekkend

Maar 2 dingen bleven hetzelfde;
• De hoeveelheid heilbotten laat te wensen over...
• De sfeer is onveranderd goed.

Ik mocht vandaag met Bart en John mee varen en het was een pittige dag. Hard werken in de eerste paar uur van de dag. Flinke golven die ontstonden op het ondiepere deel waar we visten, maakten het lastig om te staan, vissen, aanslaan etc. Veel proberen op verschillende dieptes tussen 20 en 60 meter. Maar uiteindelijk melde zich de eerste heilbot na ongeveer 4 uur aan de hengel van John die ondanks de woelige zee de vis knap te woord stond en uiteindelijk niet alleen verbaal de strijd won. Met 117 cm is dat een mooi exemplaar en ook meteen de grootste tot nog toe. Want een grotere werd er vandaag niet gevangen. Natuurlijk is er ruimte voor verbetering maar voor de huidige omstandigheden een prima vis die na de obligate plaatjes zich weer mocht melden bij de rest van zijn familie.


Bart ving later nog een exemplaar van 60 cm op de spinhengel met de sandeel. De reden daarvoor was dat we op een plek van 50 meter diepte bezig waren en Bart de sandeel omhoog begon te draaien en zich halverwege de waterkolom zich een mooie koolvis melde. Na de flexibiliteit van de hengel, de breekkracht van de lijn en slip van de molen goed getest te hebben kwam deze dame toch ook ons even gedag zeggen en mocht zij ook weer terug naar de familie.
Maar dat smaakte naar meer en Bart bleef maar draaien en de koolvissen beleven zich maar melden. De grootte varieerde van 50 tot uiteindelijk 108 cm! Die laatste werd op de lichte spinhengel gevangen en was het absolute koolvis hoogtepunt van de dag. Tussen door vingen John en ik op de bodem de nodige grote gullen en ook wij hebben ons geen moment verveeld.

Groep de Lange was vandaag de “boat to beat”. Zij vingen er maar liefst 5. En Michel die voor het eerst mee ging vissen in Noorwegen ving er 4! Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Maar helemaal top natuurlijk. Feliks tekende voor de 5e met 104 cm. Zij waren dan ook in opperbeste stemming bij terugkomst in de haven.

Er waren vandaag nog twee mannen die hun PR verbraken, De eerste was Ton van de groep van Reijendam die zijn PR kabeljauw naar 114 cm wist scherp te stellen. De tweede was Willem. Zijn grote wens om ooit een heilbot te vangen kwam vandaag in vervulling. Sterker nog hij ving er maar liefst 2. De grootste van 110 cm liet Willem alle spreekwoordelijke hoeken van de heilbot ring zien en het geluk was dan ook groot toen hij netjes aan boord kwam en werd toen natuurlijk fotografisch vastgelegd.

Lars was de schipper op de boot bij Willem en zij zagen later op de dag nog een zeearend voorbij vliegen. Snel ging er dus een koolvis over boord om te zien of de zeearend nog trek had in een verse versnapering. Nou dat wilde mevrouw wel. In vol ornaat en met gespreide vleugels kwam ze prooi op 10 meter naast de boot uit het water plukken. Een schitterende belevenis.

De teller staat nu na 2 dagen op 23 exemplaren. Dat is nog niet heel veel maar de omstandigheden zijn er simpelweg niet naar. Ze zijn niet "los" maar we gaan morgen er gewoon opnieuw op uit.

Ik ben vast nog een boel dingen vergeten maar iedere avond schrijf ik deze verslagen en dat is meestal na 23 uur. Ook nu dus weer en de luikjes stribbelen aardig tegen. De wekker gaat zo weer om 6 uur dus maak ik er een einde aan en laat morgen weer het laatste nieuws voorbij komen.