image description

Eens wat anders

Door: Glen Willems

Na enkele korte sessies met de pen op karper gevist te hebben, werd het tijd voor wat anders. De vissen waren toch weggetrokken uit de zone en ik wilde het zoute eens gaan verkennen.

De verhalen over de Zuidpier, die mij ter ore waren gekomen, spraken mij wel aan en zo gezegd zo gedaan, de hele uitrusting in de auto geladen en alleen vertrokken voor een sessie naar de Zuidpier. De drie uur die ik erover zou rijden werden uiteindelijk vier uur, file voor de Kennedytunnel en erna, dus na wat stuurbijten en minder fraai woordgebruik dan eindelijk om 20.00 uur ter plaatse geraakt.


De drie uur rijden werden uiteindelijk vier uur...

Snel werd de beperkte hoeveelheid materiaal op de vouwfiets (elektrisch) gestapeld, wat een uitvinding toch, en de tocht voortgezet naar de befaamde pier. Eenmaal aangekomen zag ik maar een viertal vissers verspreid over de gehele pier staan; het zou toch niet waar zijn dat er amper wat gevangen werd, hè.


Met de sterke wind werd ook nog eens de hele setup omver geblazen, met als gevolg twee gebroken hengels op de stenen.

Nu ja, niet over piekeren en snel twee hengels richting buitenkant gepositioneerd, een met een afhoudermontage en een met een enkele haak in combinatie met een breeklijn met een steen als werpgewicht. Ondertussen werd het al donker en na twee en een half uur geen tikje te hebben gezien, kwam plots de rechter top langzaam maar diep doorbuigend in werking!

Snel de montage binnen draaien en ik voelde een goed bonkende vis in het diepe water, dit zou wel eens de moeite waard kunnen zijn. Helaas bleef de montage en de vis al na een seconde of tien hangen achter de talrijke rotsen onderwater en verspeelde ik de hele boel! Jammer, jammer, een hoop gefoeter was mijn manier van uiten van het verlies.

Na tot 01.00 uur middernacht te hebben gevist zonder verder enige aanbeet, besloot ik om een uurtje of drie in de auto te gaan slapen. Eenmaal terug aangekomen op mijn visstek zag ik wat een zwerfhond leek aan mijn hengels ruiken; na wat dichterbij gekomen te zijn bleek het om een vos te gaan. Waarschijnlijk was hij wel bekend in de buurt want hij was totaal niet schuw, hij nam zelfs een koekje uit de hand.


Na wat dichterbij gekomen te zijn bleek het om een vos te gaan.

Na enkele uurtjes gerust te hebben was het weer tijd voor actie, maar na van de ochtendgloren tot 9.00 uur ‘s morgens gevist te hebben zonder aanbeet vond ik het welletjes geweest en was het tijd om naar huis te gaan. De visloze sessie maakte dat de terugrit er niet sneller op werd, maar ook dat is vissen.

De werkweek was alweer in aantocht en na wat overleg met een maat besloten we om het daaropvolgende weekend weer naar de Zuidpier te gaan; wie niet waagt, die niet wint! Voor hem de eerste keer in die richting en zeker het vissen met een breeklijn/steen was even wennen, maar al bij al, er werd gevist.

Ondanks de hoge golven, die soms wel heel hoog kwamen en een sterke stroming, toch redelijk veel volk aanwezig; wel voornamelijk mensen die visten met makreelveertjes. Na drie uur zonder aanbeet begon de moed een beetje te zakken; toch niet weer voor niets gekomen zeker? Tot op een zeker moment mijn maat mij attent maakte op een slappe lijn bij een van mijn hengels, dit was vis!

Draaien en blijven draaien en jawel, een gulletje van boven de 35 cm kwam op de kant! Toch tevreden ermee, maar er kwam die avond buiten een horsmakreel op veertjes niets meer bij ons op de kant; dus tegen middernacht besloten om terug te rijden naar huis en we konden tegen half vier in de morgen ons bed opzoeken. Hopelijk een volgende keer meer succes aldaar! O ja, door de sterke wind werd ook nog eens de hele setup omver geblazen, met als gevolg twee gebroken hengels op de stenen; dus een mooie afsluiter zo...


Wilde voornamelijk nog wat stekken zoeken voor de geep.

Het weekend daarop was ik vrij op zaterdagnamiddag/-avond en ik had zin om eens het Banjaardstrand en Neeltje Jans te gaan verkennen. Enkele kilometers zijn niet gauw teveel voor mij en na wat materiaal ingeladen te hebben was ik alweer onderweg, dit keer met ook een geephengel mee want dat was het voornaamste doel! Eerst even een stop gemaakt aan het Banjaardstrand, eventjes gevist maar geen tikje gezien; misschien niet lang genoeg gevist daarvoor, maar ik wilde voornamelijk nog wat stekken zoeken voor de geep.


Hopelijk met meer succes dan de vorige sessies!

Als Belg die er nog nooit geweest was, was het niet eenvoudig om daar ergens bij de dijken te geraken! Uiteindelijk toch een afrit gevonden en wonderwel tot aan een zekere dam. Snel twee hengels met natuurlijk aas uitgeworpen en een hengel op de geep met de dobber. Na een worp of acht met de dobberhengel plots wat weerstand, daar zat vis aan en jawel hoor, een geep voor mij! Niet de grootste, maar wel zeer welkom aangezien ik er nog geen gevangen had.

Uiteindelijk het maar voor bekeken gehouden en na anderhalf uur was ik al terug thuis, ik zou de volgende dag ‘s morgens vroeg vertrekken met een vismaat om enkele uurtjes statisch te gaan vissen op karper. En de volgende sessie aan zee staat in het teken van de gladde haai, dus wie weet wat mij nog te wachten staat! Hopelijk met meer succes dan de vorige sessies!

Tot de volgende, groeten, Glen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Nederland mist podium op WK Kustvissen
Willem Moorman -
image description
Super Sale Dagen - 21% korting op alles!
Willem Moorman -
image description
Struinen op Stadskarper in VIS TV
Willem Moorman -