Een dagje op de Waterweg met Jac, de roofvisgids for you (deel 1)

Een dagje op de Waterweg met Jac, de roofvisgids for you (deel 1) 

Door: Marc Borst 

Een dagje vissen vanuit een bootje in het Europoortgebied valt toch wel in de A-categorie van wat Nederland op (zee)vissend gebied te bieden heeft. Nu heeft niet iedere visser dat bootje, maar er zijn diverse visgidsen mét een bootje in het gebied in te huren voor zo'n tripje.

De stekken in de Waterweg liggen relatief dicht op elkaar. Er is dus veel vistijd, weinig kans op zeeziekte én je maakt grote kans op een van je grotere zeebaarsvangsten. 

Een van hen, Jac vd Ende, roofvisgidsforyou.nl is dit jaar gestart als gids en we gaan een dagje met 'm mee. Je kunt met Jac alle kanten op, roofvis op het Hollands Diep of het Haringvliet of een dagje zeebaarzen in de Nieuwe Waterweg. En dat laatste hebben wij gedaan. Willem kent dit spelletje al een tijdje. Ondergetekende maakt alweer een leerzame 'eerste keer op deze plek' mee.


Een kromme hengel op de Waterweg.

Je wordt niet zomaar visgids. Een bovenmatige ervaring en kennis zijn een vereiste, de spullen moeten voor elkaar zijn en bovendien moet je ook nog een aardige vent zijn om de hele dag met je gasten op het zes meter lange bootje te zitten.


Jac schept een baars voor Willem.

Dat blijkt allemaal prima voor mekaar. Jac kent de Waterweg op z'n duimpje. Voor elk stekje heeft hij wel wat tips hoe deze het best te bevissen. 

Het 'ankeren' op een stek gebeurt middels een electromotor en GPS. En dat scheelt natuurlijk een hoop gedoe met ankers en dus vistijd.


Aan de trailerhelling lijkt-ie best klein...

Het materiaal aan boord (in dit geval St.Croix en Shimanohengels, Shimano molens en het kunstaas) is perfect afgestemd op de te verwachten omstandigheden en mogelijkheden. Wat je wel zelf moet meenemen is je eten en je drinken en eventuele regen- of warmtekleding. En een fototoestel voor de vangsten natuurlijk.


Even verkassen.


Na een klein uurtje varen vanaf een jachthaven aan de Oude Maas komen we bij Vlaardingen de Nieuwe Waterweg op. Het eerste stekje is nog ruim voor de Maeslantkering. Het tij is nog afgaand. We vissen hier met shadjes aan een 10 tot 14 grams loodkopje die door de stroming worden meegenomen over een oud dammetje.


De eerste van de dag.


Achter dit dammetje liggen de baarzen te wachten. Jac is de eerste die "Ja!", mag roepen. Een dikke veertiger baars heeft het aasje gepakt. Even later is Willem aan de beurt.

Wordt vervolgd...

ANDEREN LAZEN OOK