Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 10)

Een betere kunstaasvisser door minimaliseren (deel 10)

Jerk- en Swimbaits 

Door Berthil Bos

Dit type kunstaas neemt iedere kunstaasvisser graag mee tijdens een visdag waar er geworpen gaat worden. Vergeet daarbij niet dat er ook jerk- en vooral swimbaits zijn die je uitstekend kan trollen.

Door het enorme aanbod moeten we ook hier minimaliseren, anders halen we nooit 100% uit een goed stukje kunstaas.

Ook deze visverleiders verdelen we in groepen, met ieder hun eigen actie. Gliders, hybriden en pullbaits zijn benamingen voor deze groepen van jerkbaits. Binnen deze groepen kunstaas kunnen de onderlinge verschillen ook weer groot zijn, al zit het basis principe vaak dicht bij elkaar.

Je begrijpt dus, dat als je alle verschillende jerkbait-acties mee zou willen nemen, je eerst voor een aanhangboot moet zorgen.


De vier hoofdrolspelers voor het werpend vissen met hardbaits.

Het zou wel grappig zijn om dat te zien, maar we zaten er jaren geleden wel dicht tegen aan. Ik heb een periode meegemaakt dat die megagrote kunstaaskisten in de mode waren, je kent ze nog wel, die kunststof kisten van 90x50x50.

Je kon er gemakkelijk 100 kunstaasje in kwijt en hij moest en zou vol, anders hoorde je er niet bij. Zelf heb ik er ook één gehad, maar ik was snel genezen van het gesjouw met die kist en het overdadige aanbod van kunstaas.

Ik ga liever selecteren uit de groepen jerkbaits en kan mij zodoende sneller de technieken aanleren, die ik ook bij de andere jerkbaits kan gebruiken.

Dit zal je zeker merken als je een techniek voor een jerkbait eigen maakt. De volgende stap wordt ineens veel gemakkelijker en is sneller onder de knie te krijgen.


Lekker visueel de kantjes afvissen met een glider.

De eerste groep waaruit we een keuze gaan maken zijn de zogeheten gliders. Dit soort jerkbait is het meest populair, omdat hij zo mooi van links naar rechts door het water beweegt en geeft ons het gevoel dat we hem volledig onder controle hebben.

Ook is dit soort vaak visueel te volgen, wat het alleen maar leuker maakt. Binnen de groep glijders houd ik gemakshalve drie soorten aan, namelijk de 'kort om de bocht' type, de 'medium glijder' en de 'XXL glijder'. In deel 11 gaan we het eerste type Glider behandelen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -