Driften                 met de driftzak

Driften met de driftzak

door Rob Kraaijeveld

Als wij gaan snoeken hebben we het liefste ruig weer. Harde wind, een flinke bewolking en zeker niet te warm. Op zulke dagen zijn onze groene vrienden vaak goed los.

Natuurlijk gaat dit niet altijd op. We hebben ook op mooie warme dagen goed vis gevangen, maar mijn ervaring is dat over het algemeen op winderige dagen met Z.W. wind de vangsten beter zijn. Dit weertype heeft echter ook zijn nadelen, vooral als we werpend willen vissen. De boot drift dan zo hard dat er door de wind haast niet te vissen is met jerkbaits en zeker niet met een streamer. Je boot haalt als het ware het kunstaas in.

                       

Harde wind en vissen met de streamer? Dan kan je niet zonder driftzak!

Met windkracht 5 is er bijna niet te jerken en het is niet eenvoudig de juiste aktie in je kunstaas te krijgen. Nu zijn er wel boten met een diep gestoken kiel zoals b.v. een Rana 17 of mijn eigen Uttern, maar ondanks dat heb je met windkracht vijf nog steeds het probleem dat de drift te snel gaat. Een oplossing zou kunnen zijn om de boot met de elektromotor af te remmen. Dan ontstaat echter een nieuw probleem! De achterkant van de boot komt in de wind te liggen met alle gevolgen van dien. Ten eerste vaak veel spatwater in de boot. Als tweede nadeel de situatie dat wanneer we langs een talud vissen degene die achterin staat altijd achter de feiten aanvist. Volgens sommige vissers maakt dit weinig uit, maar als ik mag kiezen laat mij dan maar voorin staan. Elke actieve vis is voor degene die voorin de boot staat te werpen .

Nee er is maar één ding wat effectief de snelheid uit je boot haalt met harde wind en dat is een driftzak. Een driftzak kan een vierkant stuk zeil zijn met een rond gat in het midden. Aan alle vier de hoeken een touw, waardoor die zak als een parachute achter de boot hangt en zo de boot afremt. Als je een handige vrouw of moeder hebt is een driftzak makkelijk zelf te maken. Belangrijk is het om het allemaal simpel te houden.

                       

Mits je het simpel houdt, eenvoudig zelf te maken

Mijn eigen gemaakte driftzak heeft een oppervlakte van 125 cm bij 125 cm met een rond gat in het midden van 20 cm. doorsnede. De touwen op alle vier de hoeken zijn 125 cm lang en op het eind bij elkaar gebonden. Daaraan zit weer een touw met een lengte van 200 cm met daaraan een musketon haak .

Hoe gebruiken we nu onze driftzak? Ik zie vaak vissers die hun driftzak aan de punt van de boot vastgemaakt hebben en zo een talud afvissen. Zolang je alleen van uit je boot vist is dat geen enkel probleem, maar zodra je met zijn tweeën uit diezelfde boot aan het vissen ben krijg je hetzelfde probleem als met de elektromotor; je vist dus achter elkaar aan.

                       

Monteren aan de zijkant voorkomt dat je achter elkaar aanvist

Bevis je een grote ondiepe plaat dan geeft het helemaal niets om de driftzak aan de punt van de boot te monteren. Je bevist immers het water om je heen. Vissen we echter een talud af en dat talud ligt in lengte richting van de wind, dan monteren we de driftzak aan de zijkant van de boot . Zo kunnen we mooi langs het talud driften en met de elektromotor houden we vervolgens de boot in de buurt van het talud. Voor mensen met een boot is een driftzak echt een uitkomst probeer het maar ééns en je zult zien dat je nooit anders meer wilt.

                       

Je bent nu niet meer afhankelijk van de wind