image description

De zesde en laatste dag van het Fin-Nor heilbot festival 2019

Het gebeurt vaker op de laatste dag dat het leaderbord verandert.

En zo ook vandaag! Het weer was optimaal. Windje 3 meter per seconde (wel uit het noorden en dus koud) en een goede stroming. Iedereen was optimaal gemotiveerd om er alles uit te halen vandaag.

En dat is gelukt. Op de ons bekende plekken was het eenvoudig om een mooie klus vis te vangen. Kabeljauw, schelvis, koolvis, zeewolf en ook nog de heilbot natuurlijk. Alle boten hebben prima gevangen maar het mooiste verhaal van vandaag komt voor rekening van de boot van Ronald, Edwin en Tony. Op een gegeven moment haakt Edwin namelijk een grote vis. In eerste instantie denken ze nog dat het een grote kabeljauw is maar vervolgens begint hij langzaam maar zeker de slip van de molen serieus te testen. Edwin voert de druk op de vis langzaam op en het onverwachte gebeurt. De hengel breekt. Op zo’n moment met een kapitale vis…

Paniek alom. Wat nu! In een fractie van een seconde snellen Tony en Ronald toe om Edwin te helpen. Ronald houd het onderste deel met de molen vaste en Edwin het topdeel om druk te blijven zetten. Langzaam maar zeker krijgen ze de situatie beter onder controle en winnen ze de eerste meters lijn nadat de heilbot er zeker 100 had meegenomen. Gezamenlijk slagen ze er in de vis dichter bij de bot te krijgen maar het is natuurlijk onvermijdelijk dat een tweede run volgt. Met angst en beven blijft alles heel en beginnen ze opnieuw aan het terugwinnen van de lijn. Als de vis dichter bij de boot komt neemt Tony het onderste deel met molen van Ronald over. Ronald gaat zich voorbereiden om de vis te proberen te gaffen.

Met zijn ervaring is het uiteindelijk vrij eenvoudig te heilbot perfect te gaffen en de vis te controleren. Vervolgens de lasso om de staart en de vis met twee man voorzichtig aan boord tillen. En daar licht hij of zij dan. Maar liefst 160 centimeter pure spierkracht. De fotosessie verloopt vakkundig en Edwin is na de release van deze immense vis er helemaal stil van. Een absolute droom die voor hem waar is geworden. En aangezien een heilbot van 160 cm meer dan 50 kilo weegt mag Edwin zich ook voegen bij de club 50 kilo + club en inde haven springen!

Verder is het ook Ronald die nog even de grootste zeewolf van de week vangt. Met 87 centimeter een knap exemplaar en ook meteen de grootste van de week. En daarmee wordt de visdag en de week dan ook afgesloten.

  • Mike Trompkabeljauw109 cm
  • Ronald Noordhuiszeewolf87 cm
  • Edwin Wubbenheilbot160 cm

Mike wint een mooie 20-30 lbs reishengel van Fin-Nor uit de MegaLite serie. Ronald wint een robuuste Fin-Nor Lethal 60 molen. En Edwin gaat er met de hoofdprijs van door van zowel de hengel als de molen van Fin-Nor. Daarnaast kregen ze allemaal nog aan cap van Fin-Nor, een shad en een heilbot onderlijn.

De prijs uitreiking vond plaats in het Christmas house in het dorp. Daar kregen we een heerlijke vissoep vooraf en daarna King Crab met als dessert een verse wafel met pannacotta en granaatappel met aardbeienjam. We lieten het ons meer dan smaken waarna we nog een groepsfoto hebben gemaakt. Maar toen was het toch echt de hoogste tijd om Edwin de haven in te zien springen. En zo geschiedde. Met een statige sprong ging hij koppie onder en heeft hij de 50 kilo + club eer aangedaan! En daarvoor kreeg hij de speciaal gemaakte visreis.nl zwembroek met de tekst: Heilbot held 50 kilo +.

Een waardige afsluiter van een indrukwekkende week. Aankomen met zon en weggaan met zon maar daartussen een bak wind uit noord, oost en west. Niet makkelijk maar dat hoort bij het spelletje en met schitterende natuur rondom de noordkaap met rendieren in de tuin, otters, zeearenden, zeehonden, jan van genten, zeekoeten en papegaaiduikers hebben we mooie vissen weten te vangen.

Morgen gaan we weer naar huis en wacht ons een lange reisdag. De bus is hier om 9 uur in de ochtend en als alles klopt komen we om 21.30 uur aan op Schiphol.

Heb je na het lezen van dit verslag ook zin om dit eens mee te maken. Kijk dan eens hier. Want dit avontuur is ook voor jou bereikbaar. Er kunnen maximaal 20 vissers mee. Dus wees er op tijd bij om deze indrukwekkende visreis mee te maken. https://www.visreis.nl/fin-nor-noordkaap-festival-2020/