De Visma 2015 in een ander jasje

De Visma 2015 in een ander jasje 

Door Ron Smits

Hengels, boilies, shadjes, dobbers, visvakanties, boten; alles wat de sportvisser begeert was de afgelopen drie dagen te vinden op de 47e editie van Visma in Ahoy Rotterdam. Aan het einde van dit artikel een kort interview met één van deze vele bezoekers aan de Visma.

De Visma kende een slow start op vrijdag en een heel drukke zaterdag. Nog steeds vier hallen gevuld. De groothandels zoals Pure Fishing, Shimano, Spro, en Fox waren er niet, vanwege marketingtechnische redenen, zoals men dat tegenwoordig noemt.

Mijn persoonlijke mening is dat de groothandels wederom een verkeerde besparing doorvoeren. Het contact met de sportvissers kan wel eens geheel verloren gaan en dit kan ze in de toekomst zwaar gaan opbreken als er nieuwe producten op de markt verschijnen. Hoe weten ze wat er leeft onder de sportvissers? Waar is het broodnodige contact?

De markt wordt steeds meer een push markt (marketing instrument dat eigenlijk zegt dat je maar moet kopen wat er op de markt verschijnt) in plaats van een pull strategie (er verschijnen producten op de markt waar de sportvissers naar vragen).

Echte fanatieke sportviswinkeliers gaan zelf op zoek naar goede, degelijke en voor die specifieke vissoort geschikte materialen. Hierdoor zullen de ambachtelijke hengelsport zaken weer opbloeien en hebben de groothandels en de daarvan afhankelijke winkeliers het nakijken.

Door de afwezigheid van de groothandels kregen we een geheel andere beurs. Meer en meer werd het een verkoopbeurs, maar voor degenen die zijn zintuigen goed wist te gebruiken waren er toch wel de nodige nieuwtjes te vinden.

Daar de grote merken nu afhankelijk zijn van de hengelsportzaken en zeker welk assortiment deze hebben, zou het zo maar kunnen dat een bepaald groot merk in het geheel niet aanwezig is op de Visma. Waarschijnlijk gaan de groothandels er van uit dat hun merk wel vertegenwoordigd is op de beurs, maar de praktijk kan toch wel eens heel anders zijn.



Weinig winkeliers zijn nog op de hoogte van welke eigenschappen een bepaalde hengel moet hebben en al bijna helemaal niet over de plaats van de geleide ogen, maar ook de doorsnede van het startoog.

Ditzelfde uiteraard ook met het kunstaas. Gelukkig zijn er nog hengelsportzaken, die weten hoe een hengel gebouwd moet worden, hoe een reel werkt, hoe je een bepaalde roofvis moet vangen. Kees Hamelink staat zijn mannetje wel en kan een gedegen advies geven vanuit hun eigen ervaring.


Uitleg over een reel en hengel op de stand.


Ik weet nog heel goed dat ik mijn eerste Sportex blank ging halen bij Kees Hamelink in Biervliet, met de bedoeling om hier een hengel van te bouwen, geheel naar mijn eigen wensen, postuur en geschikt voor mijn molens en voor nylon lijnen van 0.25 mm of 0.30 mm. Kees kon in de begin jaren 80 van de vorige eeuw een gedegen advies geven waar je je voordeel mee kon doen. Hij wist immers hoe deze blank samengesteld en gemaakt werd.


Bij Kees Hamelink in Biervliet kreeg ik mijn eerste inzichten over hengels en bouwde ik mijn Sportex carbon vismachines.


Kees heeft nu een zelfde gevoel bij de Zziplex blanks. Heel vroeger alleen maar geschikt om ver mee te werpen, maar nu een echte vismachine, waar je ook ver mee kunt werpen, zonder dat de pieren van de haken vliegen. Nog steeds zoek ik Kees op de diverse beurzen op om over hengels en blanks te praten en nog steeds leer ik hier van.


De prachtige stand van Kees Hamelink.


Neobaits stond er met zijn prachtige stand en niet iedereen durfde de gele, rode en groene bolletjes te eten. Maar ik moet toegeven dat de gele bolletjes toch wel de lekkerste waren. Een geheel natuurlijk aas op basis van natuurlijke voedingstoffen.


De producten zitten boordevol vitamines, eiwitten en mineralen.

Door de hersluitbare verpakking blijven de bolletjes vers en behouden hun vangkracht. Gezien de bolletjes (Eggs) ook aminozuren bevatten (ook aanwezig in garnalen) ga ik dit product in Denemarken uit proberen. Ik kom hier in mei of juni op terug.

Voor het trollen op snoek met dood aas toonde Sidefloat B.V. uit Heerde de nieuwe snoekdobber, die tijdens het trollen, het dood aas door zijn speciale vorm buiten het bereik van de tweede hengel liet. Hierdoor kun je met twee hengels aan één kant van de visboot trollen, zonder dat de lijnen in elkaar raken.


In tegenstelling tot normale Planerboards kan één Sidefloat zowel links als rechts af!

De Sidefloat laat zich perfect naar links of rechts sturen, hoe meer lijn je geeft hoe verder de Sidefloat van je af gaat! Bovendien is de Sidefloat ook heel geschikt voor de meeste soorten kunstaas, die langzaam getrolled moeten worden, zoals bijvoorbeeld pluggen, spinners en shads.


Deze beide jonge dames weten tenminste wat een info verzamelende mens zoals ik nodig heeft.


De sidefloat.


Streetfishing wint steeds meer terrein, vandaar de inrichting van streetfishing plaza op de Visma. Een opvallende trend is de toename van hengelsporters die vissen in de stad, ook wel ‘streetfishing’ genoemd. Lekker licht bepakt, struinend door de stad op jacht naar zoetwaterrovers, vraagt om andere hengels, kunstaas en vistechnieken.

In samenwerking met de Dutch Streetfishing Association werden diverse partijen samengebracht op het Streetfishing Plaza. De demo’s in de waterbak op dit plaza trokken volop belangstelling van jong en oud.

DSA voorzitter Wilbert Mostert wist mij te melden dat er een geheel nieuw bestuur samengesteld werd, omdat de bestuursleden van het eerste uur plaats maakten voor nieuwe bestuursleden met nieuwe en verfrissende ideeën. Verslagen worden in het sportvissers blad De Roofvis gepubliceerd.


Wilbert Mostert (links) voorzitter DSA.


Cordes Travel introduceerde op de Visma de pilot in Panama eerder dit jaar. Voorts kregen de bezoekers ook uitleg over hun totale reizen pakket naar inmiddels zeven landen.


Gezelligheid op de stand van Vakantiepartner Denemarken. Het reisbureau voor het hele gezin. Een stukje eigen gemaakte appeltaart Ron? Ja graag Rob, want hij was ook vorig jaar zo lekker.



Het gehele team van Cordes Travelwas trots op hun geslaagde pilot naar Panama.


Natuurlijk kan Sportvisserij Nederland niet ontbreken. Marco en Ed komen voorlopig niet aan vissen toe, omdat de duimen omhoog blijven staan. De jeugd stond in het middelpunt bij SVN De viscoaches leerden de jeugd bijvoorbeeld tuigjes knopen.


De grote stand van Sportvisserij Nederland werd veel bezocht.



De auto van Vis TV een gewilde locatie voor een foto.



De jeugd heeft de toekomst.


En dit is het resultaat, een heus tuigje voor de witvis.







River2Sea toonde de nieuwe Dahlberg Diver Frog in het water van de grote badkuip.



In de foto’s boven zie je zijn zwembeweging in het water van de grote badkuip.

Een perfect kunstaas in dicht begroeid water. De haak zit een de bovenzijde van de frog (kikker) en wordt door een soort kunststof kapje beschermd, zodat deze geen planten kan haken. Een snoek duwt het beweegbare (scharnierend) kunststof kapje eenvoudig naar onderen. Zie hier voor meer informatie.

Echt een top zwemmend kunstaas voor dicht begroeid water, door River2Sea ontwikkeld. In twee maten verkrijgbaar.

Hellevoetsluis is benoemd tot Hengelsporthoofdstad van het jaar. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar werd tijdens de eerste beursdag van Visma de ‘Hengelsporthoofdstad van het jaar’ bekendgemaakt. Dit jaar ging Hellevoetsluis met de eer strijken. De opvolger van Den Haag, dat vorig jaar won, stond samen met Spijkenisse en Maassluis op de shortlist en kreeg een overtuigende meerderheid van 65% van de stemmen.







Het Loze Vissertje uit Zelzate ontving wel heel veel specimen awards uit Ierland, die door Peter Dohmen werden uitgereikt in de Irish Pub.


Geheel nieuw op de beurs was Yogi Wobblers. Wobblers met de hand gemaakt van balsa hout. Prachtig handwerk.


Handgemaakte balsa houten wobblers uit Servië.


Dennis van Invincible products met een handgemaakte wobbler van Yogi uit Servië.



Hobie kajaks. Piet (uit NL), Mark en Ronnie (uit B) samen op de beurs denken aan een geweldig evenement samen met team Total Fishing International. Hierover later meer.


De kajaks van Hobie zie je steeds meer en meer op het water. Regelmatig krijgen we beelden en berichten door van Marco en ook van Ronnie, met mooie vissen.

Ik heb zelf eens een dag mogen vissen met de trapkano (andere naam) van Piet en ben bijzonder enthousiast geraakt van deze manier van vissen. Veel, anders onbereikbare stekken, kun je nu wel bereiken en een snoek landen vanuit een kajak is Wow…………


Mark op bezoek bij Marco (op de grote stand van Roofvis web).



P en S Visreizen.



De visvinder van P en S reizen.



EFFA master instructeur Bas de Bruin geeft een demo vliegvissen.



Ook voor de vliegvissers was er heel veel te zien.



De vriendelijke Arend Bakker even in het zonnetje gezet, met hengel en begeleidster.


Zoals beloofd aan het begin van dit verslag het interview met deze uiterst sympathieke Arend Bakker. Arend heeft weer een mooie hengel gescoord op de beurs en ook een aantal tuigjes, zodat hij zijn geliefde hobby weer kan uit oefenen.

Arend is bijna 71 jaar oud en is een bewoner van ’s Heerenloo te Apeldoorn. Helaas, geeft hij aan, kan hij maar één keer in de drie maanden een dagje vissen, omdat Arend afhankelijk is van of vrijwilligers of van de begeleiders van ’s Heerenloo. Arend is minder valide en kan niet meer fatsoenlijk lopen.

Zijn vissen is een echt uitje voor hem en de Visma is helemaal top. Hij zou het verschrikkelijk vinden als hij niet meer zou kunnen vissen. Door zijn rolstoel is het vissen ook nog niet zo eenvoudig. Als er al aanpassingen zijn gedaan aan steigers, walkanten enzovoorts is het vaak niet mogelijk om daar te geraken.

De visvijver in Harderwijk bijvoorbeeld, hier is het heel slecht geregeld voor rolstoelgebruikers. Vlak bij zijn thuis is een visvijver op ongeveer 30 minuten, maar hier is het bijna onmogelijk om te vissen voor sportvissers afhankelijk van een rolstoel. Kijk eens naar het geluk van deze man voor een beetje aandacht.

Bijzondere waardering heb ik voor de begeleidster in deze, die Arend toch weer een fantastische dag heeft bezorgd. Ik weet zeker dat deze foto een speciaal plekje krijgt bij Arend op zijn kamer.

Erika Bronkhorst, event manager van organisator Ahoy was heel tevreden over de beurs: “Er werd heel veel gekocht en de detaillisten hebben een topbeurs gehad. De belangstelling voor de hengelsport blijkt onverminderd groot. Wederom kwamen duizenden hengelsporters naar Rotterdam om hun collectie compleet te maken voor de aftrap van het seizoen."


Volgend jaar weer…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -