De Magische Drie (deel 9) Het arrestatienet

De Magische Drie (deel 9) 

Het arrestatienet 

Door Berthil Bos

De naam 'schepnet' kan meteen de prullenbak in bij de snoekvisserij en vervangen we door de term landingsnet oftwel 'arrestatienet'. De snoek lijkt een sterke vis, maar schijn bedriegt. De huid is een teer onderdeel van deze predator en kan bij beschadiging tot ziektes en zelfs de dood leiden. Hierdoor mag je de snoek mijns inziens nooit scheppen en moet dit wel dan met een aangepast net, maar liever niet.

Ik gebruik het net als een arrestatiemiddel en dat heeft voor de snoek voordelen, maar ook jij als roofvisser kan je voordeel hiermee doen. Vooral in de boot heeft deze manier van landen grote voordelen, al kan de kantvisser hier ook baat aan hebben. Wat zijn de voordelen voor de snoek, die als nummer één moet gelden bij de landing.
 

Ook de kantvisser heeft baat bij een net als je het op de juiste manier gebruikt.

Bij het drillen heb ik al gezegd dat een lange dril nooit gezond kan zijn voor de mosrug. Vooral als de omstandigheden tegen zitten is het beter om de snoek kort en krachtig uit te drillen. Dit 'uit'drillen moet je dan zeker niet zover door laten gaan, zodat daadwerkelijk het lichtje uitgaat bij de vis.

Bij het gebruik van het arrestatienet ga je na een korte krachtige dril de vis naar het net dirigeren. Zodra de vis in het diepe net zit haal je hem niet binnen, maar houd je de vis ruimschoots in het water.


Laat de vis ruimschoots in het water.

Je zult zien dat de snoek zich over het algemeen vrij rustig houdt. Het net moet hiervoor ruim en diep zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel van deze ruime netten te koop. Nu de snoek in het net zit, kan je in alle rust de situatie bekijken en hoe je de onthaking gaat aanpakken.


In alle rust kan je nu de situatie bekijken en doen wat je moet doen.

Hoe vaak zie ik niet dat na het landen met de kieuwgreep, nog gezocht moet worden naar eventuele tangen en als de vis gaat spartelen de visser nog met een hengel in de hand staat en de vis niet kan ondersteunen. De vis valt op de grond met alle nare gevolgen van dien.

Met de vis in het net ga je eerst kijken hoe de vis gehaakt is en aan welke kant de haken zitten. Je kunt rustig je onthakingsmateriaal erbij pakken en de vis in het water onthaken. Als dit gebeurd is, kan je voor een bewonderende blik dan wel foto de vis door middel van de kieuwgreep uit het net halen en ondersteunen met de andere hand.


Even met ondersteuning van beide handen een foto.

Na dit avontuur gaat de vis, als deze erg vermoeid is, weer even terug in het net of je houdt hem met de hand om de staartwortel horizontaal in het water om weer in balans en op adem te komen.

Af en toe kan het natuurlijk voorkomen dat de vis ook in het net iets overactief is. Laat hem rustig uitrazen en ga zeker niet het net uit het water halen. Door dit spartelen, kan het gebeuren dat een dreg zich verwart met de mazen van het net.

Daarom is het van belang dat je een rubberen of met rubber gecoat net aanschaft, waardoor het voor de haakpunten moeilijker wordt om in het vlechtwerk te dringen. Het rubber beschadigt de huid ook niet zo snel als bij een net van nylon of ander draad.


Het gecoate net staat standby in de hengelsteun en geeft mij een goed gevoel.

Bij het gebruik van een arrestatienet kan je ook eens overwegen om de weerhaken dicht te knijpen, omdat je de dril zo kort mogelijk houd. De snoek zal je dankbaar zijn en ook jezelf doe je een plezier, want het onthaken wordt dan meestal een fluitje van een cent.

De voordelen van een goed gebruik van het net voor de snoek zijn mijns inziens wel duidelijk. In de volgende aflevering gaan we de voordelen voor de roofvisser eens benoemen en hoe je een net in diverse omstandigheden dient te gebruiken.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -