Dé Karperwereld No. 74: Onderwaterobservaties - deel 2

Dé Karperwereld No. 74: Onderwaterobservaties - deel 2

Polaroidbril en kijkemmer
Er zijn redenen te bedenken om een stek niet met duikbril en zwemvliezen te inspecteren. Zo is het niet aan te raden bij een zeer ondiepe stek, of met een lage watertemperatuur. Op helder water vind ik het dan toch kicken om te zien wat er op de stek gebeurt. Een overhangende boom is dan de ideale plek.

De duikbril verruil ik dan voor een zonnebril met polariserende glazen. Deze filteren als het ware de schittering van het wateroppervlak, waardoor je beter de diepte inkijkt. Wanneer het water extreem helder is en de lichtomstandigheden zijn perfect, dan zie ik soms tot vier meter diep!


Een polaroidbril levert in combinatie met wat klimoefeningen ook veel boeiende informatie op.

De polaroidbril levert spannende momenten op als je het haakaas kunt zien liggen en de karper het enkele malen opneemt en uitspuugt. Of in het meest gunstige geval: als de vis alles opzuigt en vervolgens schrikt. De keren dat ik een karper vanuit een boom het haakaas heb zien opnemen en vervolgens met de kop heb zien schudden om middels het lood de haak er uit te werken, zijn niet meer op de vingers van één hand te tellen.

Ook voor de mensen die geen zin hebben om het water in te duiken of in bomen te klauteren, is er een prima mogelijkheid om toch het gedrag van karpers te observeren. Zij kunnen een kijkemmer gebruiken. Deze cilindervormige emmer heeft aan de bovenkant een gat waar je doorheen kunt kijken.


Op deze foto is duidelijk te zien hoe de schittering bijna volledig is gefilterd door het polarisatiefilter.

De bodem is gemaakt van plexiglas. Als je de onderkant onder water drukt is het dus mogelijk om de bodem te inspecteren. Wanneer het water helder is kun je hiermee ongeveer vier tot vijf meter diep kijken. Het grote voordeel is dat je met de emmer geen last hebt van golfslag. Daardoor is het zicht in de diepte een stuk beter.

Tijdens de opnames van onze DVD zag ik Ronny de Groote voor het eerst met de kijkemmer werken. Ik was verrast door alles wat ik erdoor kon zien en besloot bij thuiskomst direct zo’n ding te bestellen. Dat viel echter nog niet mee. Vele websites en telefoontjes later wist ik via een watersportzaak toch een kijkemmer op de kop te tikken. Het duurde echter nog een week of zes voordat de doos op de stoep stond.

Het ding was namelijk niet op voorraad en moest worden geïmporteerd uit Italië. Voor de geïnteresseerden: Mark Zelle verkoopt deze kijkemmer tegenwoordig via zijn webshop (houseofcarp.nl). Dat scheelt je een hoop zoekwerk en frustratie. Nu heb je hem al binnen twee dagen in huis.


Een originele kijkemmer, gemaakt van oranje plastic. Overbodig om te zeggen dat dit geen optimale camouflagekleur is. Om wat minder op te vallen heb ik de buitenkant groen gespoten.

Onderwatercamera
Nu we toch bezig zijn met observatiehulpmiddelen, mag het fenomeen onderwatercamera natuurlijk niet ontbreken. De meeste karpervissers zullen niet snel een onderwatercamera gebruiken. De beelden die je ermee kunt maken zijn echter zeer interessant.

Na al vele jaren met dichtgeknepen billen naar allerlei DVD’s te hebben gekeken mocht ik dit voorjaar eindelijk zelf met een camera op de stek aan de bak. Het overtrof mijn stoutste verwachtingen. Terwijl ik wachtte op aanbeten, kon ik allerlei rigs en aastoepassingen voor de camera tonen.

Die aanbeten kwamen gelukkig. Wat volgde waren enkele prachtige en gezellige visdagen met opnames van succesvolle systemen en bevestigingen van theorieën over bijvoorbeeld de acceptatie van haakaas en het inmiddels bekende kopschudden nadat een karper is gehaakt. We schoten ook beelden van falende bijvoertactieken, die ik in dit magazine wel eens heb beschreven. Maar daarover in de volgende edities meer.

Feiten
De door mij omschreven observatietechnieken hebben mijn visserij zowel in positieve als in negatieve zin veranderd. Enerzijds hebben ze ervoor gezorgd dat mijn visserij het afgelopen half jaar volledig op z’n kop is komen te staan. Simpelweg omdat de gebreken van de statische vastloodvisserij met traditionele tactieken keer op keer pijnlijk zichtbaar waren.


Een kijkje op de bodem, gezien vanuit de kijkemmer.

Zekerheden werden vervelende onzekerheden. Bijvoorbeeld toen ik door mijn duikbril zag dat mijn bijgevoerde stek binnen een half uur na het inleggen van mijn haakaas, was leeggevreten. Deze constateringen motiveren me echter ook weer om op zoek te gaan naar oplossingen. De observatiemethodes bieden enorme mogelijkheden. Ik kan heilig verklaarde theorieën nu met eigen ogen op hun feitelijke werking beoordelen.

Sommige karpervissers vinden dat de opkomst van onderwatercamera’s de charme van de visserij doet verdwijnen. Die mensen kan ik zeggen dat ik het afgelopen voorjaar mijn meest fascinerende visdagen heb beleefd, met mijn neus zo af en toe letterlijk in het beeldscherm. Nog nooit was karpervissen voor mij zo spannend als tijdens het moment dat ik een moddervette spiegel over de stek zag schuiven.

Ik zag hoe het beest mijn haakaas meermaals weigerde, het vervolgens accepteerde en opslokte, om daarna alles weer uit te spuwen, omdat de rig niet goed functioneerde. Het waren momenten dat de hartbewaking goed van pas had gekomen. Zo af en toe snakte ik echt naar adem en moest ik mijn ogen van het beeldscherm afwenden om even tot rust te komen!


Voorzichtig zie ik vanaf enkele meters afstand hoe één van de dikste schubkarpers van het water zorgvuldig mijn stek leeg vreet, zonder daarbij het haakaas op te zuigen!

Ontwikkelingen
In het begin van dit artikel had ik het al eventjes over grote verandering in het Tourklassement en de overeenkomsten die deze sport vertoont met passioneel karpervissen. Zo’n overeenkomst zijn de veranderingen die beide sporten door de jaren hebben ondergaan. Ik heb het gevoel dat we met z’n allen voor een enorm keerpunt staan. Misschien is gevoel daarbij niet het juiste woord.

Doordat we steeds meer inzicht krijgen in het gedrag van karpers, zijn veranderingen immers onvermijdelijk. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die inzien dat het niet normaal is dat karpervissers tientallen nachten moeten bikkelen voor enkele karpertjes. De onderwaterbeelden, vele oppervlakteobservaties en ook duikinspecties, laten zien dat het anders kan. De juiste interpretatie van deze observaties draagt bij aan een aantal nieuwe spectaculaire ontwikkelingen binnen de karpervisserij.


Nieuwe inzichten zullen de karpervisserij in de toekomst voorgoed veranderen!

Aasgoeroe Eino Gangelhof is iemand die ontwikkelt op basis van feiten. Hij voert spectaculaire veranderingen door in zijn boilierange, door aasprikkels van ingrediënten vooraf uit te testen op karpers. Ook de nuchtere vismachine John Caeyers weet praktische, innovatieve ideeën in zijn visserij toe te passen en maakt zo zijn visserij nog effectiever.

Dan is er nog Koen Koops, die op een onvoorstelbaar creatieve wijze enkele unieke, nog uit te brengen systemen heeft bedacht. En Daniel Jawadnya weet iedere keer bijzonder helder en objectief te analyseren wat er voor zijn camera gebeurt. Met zulke wegvoorbereiders verwacht ik dat we het komende jaar zeker enkele grote veranderingen gaan meemaken.


Het schockersysteem is voor mij inmiddels een vast wapen en… niet zonder succes.

Een mooi voorbeeld van een innovatie in de praktijk, is de verschuiving van het traditionele vastloodsysteem naar het eveneens simpele maar veel effectievere shockersysteem. De basis daarvan werd gelegd door het analyseren van camerabeelden van de inhaking en het vluchtgedrag van karpers. Iedereen die deze beelden kent, weet hoe gemakkelijk karpers de haak losschudden, met behulp van traditionele wartellood- en  inline loodsystemen. De oplossing was simpel en enorm effectief. Zo effectief, dat het mij in ieder geval al heel wat extra karpers heeft opgeleverd.

Vernieuwing
Aanvankelijk was ik van plan om dit artikel te gebruiken om enkele andere belangrijke problemen van de statische vastloodvisserij in kaart te brengen. Tijdgebrek belet me om daar in dit nummer nog aan te beginnen. Vanaf het volgende nummer ga ik echter stevig aan de karperboom schudden. De inzichten die ik al snorkelend heb opgedaan, waren voor mij dusdanig spectaculair dat het een flinke schok heeft veroorzaakt in mijn karperkennis. Maar daarover de volgende keer meer.


Vergeet echter niet dat traditionele observatiemethodes ook nog steeds van levensbelang zijn, bijvoorbeeld door voor dag en dauw op te staan, terwijl de buurman nog ligt te slapen; een belangrijk tijdstip waarbij het op sommige heldere zandgaten een waar springfestijn kan zijn.

Martin Post

Eerder verschenen: deel 1

Bovenstaand artikel is een van de opnieuw weer uiterst informatieve en lezenswaardige bijdragen die zijn opgenomen in de opnieuw maar liefst 124 pagina’s tellende nieuwe uitgave van Dé Karperwereld.

klik om naar de website te gaan

Nummer 74 van dit magazine ligt zo rond 10 september a.s.  in de bus bij de abonnees en is vervolgens ook voor € 8,75 te koop in de boekhandel en kiosk. Kijk voor een interessante abonnementsaanbieding op www.hengelsporthuis.com

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -