Dé Karperwereld 78: Oogkleppen (deel 1)

De meest interessante technieken, de spannendste avonturen en de meest spraakmakende karpervangsten vind je terug in Dé Karperwereld. Aflevering no. 78 van dit dikste én langst bestaande specialistische kapermagazine der Lage Landen valt namelijk zo rond 20 mei a.s. weer op de deurmat bij een trouwe schare lezers. Speciaal voor de karpersvissers presenteren we één van de artikelen uit dit kersverse magazine als preview. Het is het schrijversdebuut van de zeer succesvolle specimen hunter John Caeyers…

Dé Karperwereld 78: Oogkleppen (deel 1)

door John Caeyers

Na het geven van allerlei lezingen kon ik uiteindelijk niet om een reeks artikelen heen. Franklin heeft me er namelijk al meermaals om gevraagd. Als ik zo schrijf als ik kon lullen, zo zei hij, dan kwam het volgens hem allemaal goed. De werkelijkheid is echter dat ik me in het dagelijks leven bezig houd met het runnen van een kuikenbroederij, daarnaast een gezin heb met twee jonge kinderen en keeper ben van een zaalvoetbalteam.


Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

Daarbij vertoef ik ook nog eens zo’n één tot twee nachten per week aan de Belgische wateren. Een artikel schrijven is dus niet zomaar gepiept. Na jarenlang allerlei ervaring te hebben opgedaan, kon een artikel van mijn hand dan toch niet uitblijven. Maar waar te beginnen aan een artikel terwijl ik wel een heel boek zou kunnen vullen?

Observatie
Om het enigszins overzichtelijk te houden, begin ik gewoon bij de basis van mijn visserij, namelijk het observeren van karpers. Naast het langdurig aanvoeren van enkele vaste stekken in België, die ik het hele jaar door bevis, vind ik het prachtig om op de kanalen de vissen te belagen tijdens de paaiperiodes. Bijvoorbeeld het Kempisch kanaal of het V-kanaal. Deze wateren zijn over het algemeen behoorlijk helder waardoor het, met enige inspanning, mogelijk is de vissen te vinden doormiddel van observaties.

Op sommige kanalen kun je zelfs met de auto langs het kanaal rijden en er stapvoets rijdend alles goed in de gaten houden. Vele malen lukte me het om op deze manier karpers van 30 kilo en zwaarder te spotten! Er gelden alleen behoorlijk wat strenge regels voor het gemotoriseerd verkeer nabij de  Belgische kanalen en het is dus lang niet altijd mogelijk om daar de auto te gebruiken.

Daarom heb ik altijd een kleine vouwfiets achter in mijn busje staan, waarmee ik in ‘no time’ de nodige afstanden afleg. Het blijft weliswaar een raar gezicht om een ‘Ollander’ van 110 kilo op een kleine vouwfiets tussen allerlei Belgische atletische hardfietsers te zien (wielrennen is in België vrijetijdsbesteding nummer één), maar de pret is er niet minder om…


Karpers spotten vanaf een vouwfiets kan leiden tot mooie vangsten.

Zo’n vouwfiets is een prima hulpmiddel om snel grote afstanden te overbruggen, zónder daarbij de Belgische wetten te overtreden. Sinds de legalisering van het nachtvissen in België worden die wetten helaas te vaak met voeten getreden en dat zorgt voor behoorlijk wat frustratie bij m’n Belgische vrienden. Lang niet alle Nederlandse vissers worden daarom vriendschappelijk geaccepteerd aan deze wateren. Probeer hiermee rekening te houden, als je eens zo’n water bezoekt.

Ik vis inmiddels al mijn halve leven in België en heb er een fantastische vriendenkring opgebouwd. Het hoeft dus geen enkel probleem te zijn, vermits je jezelf netjes gedraagt en je houdt aan de geldende regels. Ik ben inmiddels in heel Europa te gast geweest op allerlei wateren en met enig aanpassingsvermogen heb ik iedere keer overal een gouden tijd gehad! Terug naar het observeren. Het valt niet mee om niet in al te clichématige onderwerpen verstrikt te raken.


Het blijft een eeuwige zoektocht…


... Tot je plots het goud hebt gevonden.

Over observeren is immers al vaak geschreven dat het dé belangrijkste schakel is voor het vangen van karper en ook voor wat mij betreft is dat zo. Op de kanalen waar ik vis zie je soms kilometerslang geen enkele karper, terwijl je er verderop plots vijftig bij elkaar ziet liggen. Een goede vriend van mij, Joris Wauters, doet er ook al lange tijd zijn voordeel mee. Afgelopen voorjaar viste Joris tussen sluis 8 en 9 van het Kempisch Kanaal. Een ontzettend bekend stuk, waar vroeger bijvoorbeeld Dé Leder zwom…

Klik hier voor deel 2…

Bovenstaand artikel is een van de opnieuw uiterst informatieve en lezenswaardige bijdragen die zijn opgenomen in de maar liefst 132 pagina’s tellende nieuwe uitgave van Dé Karperwereld. Nummer 78 van dit magazine ligt zo rond 20 mei  a.s. in de bus bij de abonnees en is dit keer speciaal ter kennismaking te koop voor slechts  € 6,50 in de boekhandel en kiosk.

Kijk voor een interessante abonnementsaanbieding op www.hengelsporthuis.com

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -