image description

De grote GT’s van Oman

Visreis.nl 

De grote GT's van Oman 

Door Tom Sintobin
Fotografie Henk Smit en Fishing Oman Hasik

Giant Trevally’s – “GT’s” voor de vrienden – zijn eigenlijk familie van de horsmakreel, maar dan véél groter, bruter, sterker, lomper, fascinerender,…. U merkt het: ik raak er niet over uitgepraat.

Ze hebben een groot verspreidingsgebied: alle tropische wateren in de Indo-Pacifische regio. In mensentaal: van Zuid-Afrika tot Hawai, Japan en Australië. Ze kunnen belachelijk groot worden: er zijn exemplaren gevangen van 1.70 meter lang en 80 kilogram zwaar.

Ze houden ervan om hun kostje in de bovenste waterlagen (en zelfs daarboven) bijeen te scharrelen, wat betekent dat ze de gedroomde tegenstander zijn voor liefhebbers van het vissen met poppers en stickbaits. Als er een aanbijt, lijkt het alsof er een koe in het water valt naast je kunstaas – hou dan je hengel vast, of je bent hem kwijt.

Ik had tot nog toe het geluk om ze een paar jaar geleden te kunnen bevissen in India, op de befaamde Andamaneilanden, en in Egypte, in de Rode Zee, en soms voel ik de adrenaline weer door mijn lijf gieren als ik naar mijn souvenirfoto’s van toen kijk.  


Mijn grootste GT in Andaman.

Een van de allerbeste plekken ter wereld voor écht grote GT’s, moet Oman wel zijn.

Dit aan de Rode Zee grenzende sultanaat is al vele jaren goed voor extreme visserijen, zowel vanaf de kant als vanaf de boot.

Kijk maar eens naar het filmpje, dan weet u wat ik bedoel.

Vooral de Al Hallaniyat eilanden hebben een enorme reputatie opgebouwd: het zijn de jachtgronden van zowat alle vissoorten die de Indische Oceaan rijk is – behalve Giant Trevally zwemt er ook barracuda, langvintonijn, geelvintonijn, dogtooth tonijn, zeilvis, groupers (tot wel honderd kilogram!), amberjack, pijlstraatrog, murene, bluefish, gitaarrog, wahoo en uiteraard diverse haaiensoorten.

Sedert kort is het ook voor Nederlandse en Vlaamse sportvissers mogelijk om hier avonturen te komen beleven waarover ze op hun sterfbed nog zullen praten, bij wijze van spreken.

Joris Nieuwenhoff van www.visreis.nl is er namelijk in geslaagd om een overeenkomst te sluiten met een gerespecteerde lokale organisatie, die vanuit Salalah opereert.

Voelt u zich avontuurlijk en vooral fit genoeg om de handschoen op te nemen tegen de allersterkste oceaanrovers? Wilt u dit sowieso adembenemende land wel eens met uw eigen ogen zien? Surf dan eens naar www.visreis.nl/bestemmingen/big-game/oman/ voor alle mogelijke informatie over deze trip.
Thomas Sintobin

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij………SPIDERWIRE
Willem Moorman -
image description
De Wobshad 2.0 in de praktijk
Willem Moorman -