De fel omstreden bag limit is een feit per 01 juni 2013.

De fel omstreden bag limit is een feit per 01 juni 2013.

Door: Ron Smits

Op vrijdag 17 mei  jl., verscheen in de Staatscourant de wijziging van de uitvoeringsregeling i.v.m. invoering van een verbod op het voorhanden hebben van bepaalde hoeveelheden van recreatieve visserij afkomstige kabeljauw en zeebaars, met ingang van 01 juni a.s.

Het totaalgewicht aan zeebaars, kabeljauw of een combinatie van beide mag de 20 kilogram niet overschrijden en het totaal aantal stuks mag de 25 stuks niet te boven gaan. De vis mag wel schoongemaakt zijn (darmen verwijderd), maar niet gefileerd zijn en de kop moet er nog aan zitten, m.a.w. de vis moet nog heel zijn.

Door middel van deze regeling wil de overheid grootschalige illegale verkoop van kabeljauw en zeebaars tegengaan.

Een overschrijding van deze bag limit wordt door de overheid gezien als een economisch delict en de maximum straf is 6 maanden hechtenis, taakstraf of een geldboete van € 19.500,–

Het verbod geldt zowel op zee en in het zeegebied, de kustwateren en de visserijzone, als in de nabijheid van die wateren. Derhalve kan ook handhavend worden opgetreden als grote hoeveelheden kabeljauw of zeebaars aan land zijn gebracht. Het is tevens van toepassing op de binnenwateren die met de genoemde wateren in directe verbinding staan, bijvoorbeeld de Nieuwe Waterweg of het Kanaal door Zuid-Beveland, tot een afstand van 30 kilometer landinwaarts.

Vele protesten van o.a. De Nederlandse Charterboot Vereniging, Sportvisserij Nederland en de Bootvisvereniging Zuidwest Nederland mochten helaas niet baten, terwijl de Nederlandse  Vissersbond vond dat de 20 kg nog aan de hoge kant was, omdat 20 kg toch nog een te hoge verkoopwaarde vertegenwoordigt.

Volgens Staatssecretaris van Economische Zaken, S.A.M. Dijksma zal de individuele recreatieve visser, die uitsluitend voor eigen consumptie op zeebaars en/of kabeljauw vist, er dus slechts zelden in slagen meer te vangen dan hij wettelijk bij zich mag hebben. Uit onderzoek is gebleken dat in slechts 0,2 % van de vistrips meer dan 20 kg kabeljauw of zeebaars door de recreatieve sportvisser werd gevangen.

Vraag van Ron aan staatssecretaris Dijksma: maar wat als we aan boord één record kabeljauw van meer dan 37 kg vangen?

ANDEREN LAZEN OOK