image description

De essentie van het vissen ( video )

Door Berthil Bos.

De reden om dit artikeltje te schrijven ligt in het feit dat ik steeds weer versteld sta over de manier hoe sommigen onze hobby benaderen. Je telt pas mee als je je smart of IPhone vol hebt staan met gevangen roofvissen en dan vooral hele grote.

Dagen van 30 of meer snoeken is de norm lijkt het wel en van dagen dat niets lukt, horen of zien we helemaal niks. Dat dit o.a. gevoed wordt door artikelen die mijn collega-schrijvers en ik publiceren en completeren met foto’s is mij reeds allang duidelijk. Onze intentie is het om vooral de minder ervaren roofvissers enkele handgrepen te geven en daar horen nu eenmaal foto’s bij om te enthousiasmeren en een grote vis spreekt nu eenmaal aan.


De enige norm die telt is weidelijk vissen, veel plezier en blij zijn met iedere vis.

Dat vangsten van vaak de wat grotere vissen nu als norm worden genomen is, voor mij althans, totaal niet de bedoeling. Ze doen het altijd goed op een plaatje, maar we moeten er hard voor werken. Nee, de enige norm die bij een goede roofvisser past is dat hij weidelijk met zijn tegenstander omgaat en veel plezier beleeft aan zijn hobby. Dat dit plezier op verschillende manieren uitgelegd kan worden lijkt mij duidelijk, toch laat ik mijn gedachte hieromtrent even zijn vrije loop.


Peter heeft 55 jaar snoekervaring en toch is elk snoekje van harte welkom en plezier dat hij heeft.

Waarom gaan wij zo graag naar de waterkant, om daar op jacht te gaan naar één van de vele vissen en in mijn geval de roofvis? En, zijn we dan eenmaal aangekomen op de plek waar het moet gebeuren, dan heeft ieder weer zijn eigen gedachte bij het uitoefenen van zijn hobby. De één zit het liefst statisch langs de oever, de ander maakt op een dergelijke dag het liefst vele kilometers per voet.

Dan heb je mannen die het grote water per boot trotseren en een groep die in een zwemband gaan zitten met zwemvliezen aan. Kunstaasfanaten, natuurlijkaas specialisten en vliegeniers, ook wat betreft de roofvistechnieken heeft ieder weer zijn eigen voorkeur. Mooiweervissers en diehards in de winter, iedereen heeft zijn plekje in de roofviswereld. Leuk om al die verschillen vistechnieken onder de knie te krijgen en te perfectioneren.


Ik geniet van dit soort omstandigheden en de daarbij behorende vistechniek.

De afgelopen jaren heb ik dat met veel enthousiasme gedaan, de één keer met veel plezier, de ander keer met heel veel plezier. Veel respect gekregen voor allerlei roofvissers, die in mijn ogen goed met hun sport bezig waren en natuurlijk ook soms teleurgesteld in diegene die het vangen van een rover op de eerste plaats zette. Begrijp mij goed, ook ik vind het vangen van een mooie vis uiterst belangrijk. Toch is het een schakel in een mooie visdag.

Het is een bonus waarmee je blij moet zijn. Ik heb met mensen gevist die als de aanbeten (bij zichzelf!) achterwege bleven, alsmaar chagrijniger werden. Niet beseffend dat je direct ook die van je vismaat om zeep helpt. Het vreemde is dat deze mensen het niet door hebben dat door dat gedrag de vangsten echt niet verbeteren. Ze staan gespannen aan de start van een visdag en zijn vaak haastig op zoek naar hét vangende aas of visplek.

Ook ik heb mij in het verleden weleens schuldig gemaakt aan dit haantj…………. onprettig gedrag en weet uit de praktijk dat dit niet vangst verbeterend werkt. Een gezonde spanning hoort erbij en helpt je bij geconcentreerd vissen. Toch heb ik ook gemerkt dat als je alles een beetje relativeert en oog hebt voor anderen en je omgeving, je vangsten en zeker je plezier er een stuk op vooruit kunnen gaan.


Dit soort dames komen vanzelf wel als je met plezier en veel enthousiasme te werk gaat.

Als je alleen maar op jacht gaat naar die grote aantallen of juist die afmetingen waar anderen alleen van dromen, kan je nogal eens van een koude kermis thuiskomen. Niet dat ik je hierom veroordeel, maar succes gaat binnen onze hobby vaak gepaard met doorzetten. Juist dat doorzetten wordt een issue als de vangsten uitblijven en je gaat je steeds gefrustreerder gaat voelen. Op een dergelijk moment is het belangrijk om even je hoofd leeg te maken om je oogkleppen te verwijderen. Even lekker ouwehoeren met je vismaat kan hiervoor zorgen.

Ook even een praatje maken met andere collega hobbyisten is zeker geen verkeert idee. Op deze manier kan je tot andere inzichten komen, maar vergeet zeker niet ook zelf de nodige informatie te delen. Vissen is precies hetzelfde als het dagelijkse leven, ‘’wat je geeft wat je krijgt’’. Een pauze inlassen is ook een prima methode. Natuurlijk, je vist op dat moment niet en vangt dus geen bal. Als je dat niet aanstaat moet je lekker doorgaan, maar na een tijdje van bezinning en een lekker hapje eten, ben je weer helemaal opgeladen. Het is net of je nieuwe energie hebt en het opnieuw concentreren kost je totaal geen moeite.

Nadat bij mij het roer vele jaren geleden is omgegaan vallen er diverse op. Ten eerste, ik heb veel meer plezier voor, tijdens en na een visdag. De omgang met moeilijke dagen vallen mij total niet zwaar en je krijgt er zo nu en dan een leuke vismaat bij. Ook zijn de dagen waarbij ik ’s avond total los thuiskom, weer op één hand te tellen. Ik geniet meer van randzaken zoals natuur, vangende vismaat en andere gebeurtenissen op of aan de water kant.


Door uiterst relaxt te drillen verspeel je minder.

 Ik ben veel relaxter aan het vissen en bij een prachtige dril is het echt genieten blazen. Bang om te verspelen is er niet meer bij, al zal ik er alles aan doen om de vechtpartij te winnen. Het kan ook zijn dat ik op een gegeven moment, ondanks de op dat moment succesvolle vismethode, overstap maak naar een andere vismethode, gewoon om dat ik dit graag wil uitproberen. Zo komt het vaak voor dat ik zeer goed vang met b.v. een jerkbait en toch overstap op de vliegenlat. Een snoekje meer of minder is, voor mij althans, niet meer bepalend voor een geweldige visdag.

Het bijgevoegd filmpje geeft de essentie van het vissen goed weer. Mijn vismaat van de dag is Anne Brommer die moeilijk te verstaan is, omdat hij wat te zacht praat in de camera. Helaas kwam ik daar pas achteraf achter. Toch was het weer een schitterende visdag met veel memorabele momenten, die wij beiden koesteren.

Succes.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De haken en ogen van een Deense vistrip : deel 7
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars : Een paar leuke sessies.
Willem Moorman -
image description
Nieuw binnen: Westin Ricky The Roach Shad tail…
Willem Moorman -