De beste wensen

De beste wensen

Door Berthil Bos

We gaan weer een vol roofvisjaar tegemoet met vijf verschillende jaargetijden waarin we ons moeten aanpassen aan de grillen en grollen van de rovers. Toch heeft ieder seizoen zijn eigen roofviskenmerken die je met een beetje nadenken kan achterhalen.

Eerst krijgen we in 2013 nog te maken met winterse omstandigheden, waar je op zoek moet naar die enkele plekken waar de vis overwintert. Op zoek dus naar concentraties witvis die nu op de wat diepere watergedeelten verblijven of de luwte opzoeken tegen de koude oostenwind.

Bij een vroeg voorjaar kunnen we in maart en soms al in februari, de ondieptes opzoeken waar het water zich als eerste verwarmt door de steeds warmer wordende zon die ook steeds hoger komt te staan. Na de verplichte pauze van de maanden april en mei, is juni een periode waar de vis op het ondiepe overal aanwezig kan zijn.

Ze zijn gretig om een vetvoorraad aan te leggen voor de tijd die komen gaat. Net als in de winter teren de meeste rovers in, omdat de omstandigheden in de maanden juli en augustus extreem kunnen zijn door te hoge watertemperaturen. Het bioritme van de vis verandert en ze gaan op zoek naar koeler en zuurstofrijk water waar ze kunnen overleven.

Diepe stukken of water waar stroming staat zijn nu de vindplaatsen van onze hobbyvis. Deze stroming hoeft geen natuurlijke oorsprong te hebben want door bijvoorbeeld veel scheepvaart of wind komt er ook trek in het water. Na de warmte komt er een aantal maanden een tijd waarin het water iedere keer een graadje naar beneden gaat wat de vis weer actief maakt.

September, oktober en november zijn dan ook weer maanden waar je de rovers weer overal kan aantreffen. Ze hebben er ook zin in want er moet weer een buikje gekweekt worden voor seizoen nummer vijf in een vol jaar: de winter.

Door deze vele seizoenen in Nederland moeten wij als vissers ons constant aanpassen en zijn hierdoor uitgegroeid tot één van de succesvolste hengelsportnaties van de wereld. De meeste onder ons zijn zeer allround en kunnen overal hun visje vangen.

Dit jaar zal het niet anders zijn en ik wens jullie dan ook het allerbeste voor 2013, waarin je in volle gezondheid achter je geliefde roofvis aangaat.

Berthil Bos

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -