De Algarve, Portugal: een visrijk en gastvrij vakantieland - deel 1De Algarve, Portugal: een visrijk en gastvrij vakantieland (deel 1)

Door Luc en Yvonne Mom

Begin juni 2011 was dan eindelijk de vakantie aangebroken. Samen met mijn vrouw en vismaat Yvonne naar de prachtige Algarve waar we al meerdere malen waren geweest en het geweldig hadden gehad. Wederom werd het dit keer een combinatiereis: lekker uitrusten en genieten onder de Portugese zon én menige vissessie in het heldere water om weer wat ervaringen rijker te worden. We verbleven dit keer in de buurt van Portimao, wat zich aan de westelijke helft van de Algarve bevindt.


Portugal/Algarve is een prachtige vakantie- en visbestemming.

Vissen vanaf het strand en de pieren
Toen we aankwamen in Portugal en meteen omarmd werden door de heerlijke warmte, gingen we eerst maar weer eens zoals gebruikelijk, op verkenningstocht naar de mogelijke visstekken op deze vakantiebestemming.


Eerst maar eens de visstekken bekijken en zien wat de Portugezen uitspoken.

Het vissen is bij dit soort combinatiereizen altijd ondergeschikt aan het verdere aangename wat je in dit soort landen kan beleven, maar er sluipt toch altijd weer heel wat hengelmateriaal in de koffer om toch te kunnen vissen als het mogelijk is. En gelukkig was er heel veel mogelijk, ook al zouden we qua grootte van de vis niet over de 50 cm geraken, maar dat deert ons niet en we genieten er niet minder om. De directe kustwateren rondom Portugal zijn niet erg diep maar de 20 meter haal je al gauw met een bootje. Vanaf de pieren en het strand moet je het met wat minder doen.


Dit zijn toch echt wel prachtige visplekken!!!

Het vissen vanaf het strand was eigenlijk verboden gedurende het zwemseizoen zodat we dat alleen in de avonduren konden doen. Overdag ving je alleen bikini’s en andere onderdelen van kleding waar je weer andere aassoorten voor moet gebruiken. Eigenlijk moet je voor de strandvisserij in januari tot maart wezen.


Bij de vele visrestaurants krijg je een indruk wat je kunt verwachten aan vis.

Dan is het in Portugal nog gemiddeld 15 graden en zit er volop zeebaars (Portugees “Robalo”) voor de kust die door de vele Portugese hengelaars belaagd wordt. Eigenlijk seizoensmatig omgedraaid als bij ons, dus waar de zeebaars pas later verschijnt.


Een Portugese visser toont trots zijn vangst.

Alles dus afhankelijk van de watertemperatuur zoals gebruikelijk. Het vissen zit de Portugezen van nature in het bloed en de meeste vissoorten verdwijnen in z’n geheel op de grill om later lekker uit te pluizen totdat er niets meer van over is.


Klein maar fijn en heerlijk op de grill!!!!!!!

De vele visrestaurants geven in de gekoelde vitrines met knalverse vissen een aardig idee wat je kunt  vangen op je vakantie. Wij vingen vanaf het strand slechts wat kleine dorades en ander gespuis. Die had ik overdag bij het snorkelen al gespot.


En maar blijven proberen op de wat grotere vissen!!

Maar de visstekken waren er niet minder om, want je staat er als een vorst in prachtig natuurgeweld en op loopafstand van je appartement!! Het vissen vanaf de pier in Portimao bood vanaf de kant nog de meeste kansen op mooie vissen. De Portugezen zag ik er vissen met hele makrelen, dus er zwemmen zeker nog wel zeebaarzen rond in deze tijd, maar dat blijft een geduldwerkje en dat lieten we even aan hun over.


Hoe mooi wil je het hebben??

Wij vermaakten ons net als de Portugezen met de vele dorades, sargo en andere vissoorten waarvan de aanbeten legio waren. Maar bij het lopen over de pier en door de havens (waar je helaas niet mocht vissen!!),  vielen ons de gigantische scholen harders op die aan de oppervlakte naar eten aan het zoeken waren.


Met zoveel harders zou het toch wel moeten lukken???!!!!!

Als het me hier in tegenstelling tot in Nederland, niet zou lukken om makkelijk een harder te vangen, zou dat toch wel een deuk in mijn ego betekenen. Gelukkig hoefde ik achteraf niet uitgedeukt te worden!!

Binnenkort deel 2!

 

ANDEREN LAZEN OOK