image description

Bezoek hoofdkantoor Zebco Europe in Duitsland

Bezoek hoofdkantoor Zebco Europe in Duitsland    

Door Ron Smits  

Michael Stalenhoef (de kersverse en o zo trotse prostaffer voor het merk Quantum) en ik hebben eind maart het hoofdkantoor van Zebco Europe in Tostedt (net onder Hamburg) bezocht. Nu ruim een week later ben ik nog steeds erg onder de indruk van de gastvrijheid en volledige openheid in zaken van Dietmar Isaiasch en Frerk Petersen, maar ook van de vele merken en producten die onder de vlag van Zebco zijn vertegenwoordigd.


Van links naar rechts Dietmar, Michael en Frerk.

Na een autorit van ongeveer drie en een half uur, komen Michael en ik woensdagochtend 29 maart aan in Tostedt op de hoofdvestiging van Zebco Europe. 

Zowel Dietmar Isaiasch en Frerk Petersen hebben beiden de gehele dag voor ons gereserveerd om ons alles over Zebco Europe te vertellen en ook alles te laten zien. 

Na een kopje koffie en het voorstellen van en aan elkaar in de grote schitterende vergaderzaal, vertelt Frerk ons dat Zebco Europe in Tostedt in 2011 overgenomen is door de vele malen grotere vestiging van Zebco Brands in Tulsa Oklahoma USA. 

Zebco Europe is sinds 2011 dus een volledige dochteronderneming van de veel grotere onderneming in Amerika. 

Zebco Europe vertegenwoordigt de volgende merken: Browning Fishing (bekend van het matchvissen en het vissen met feeders), Fin-Nor (bekend van het big game vissen, zoals o.a. de blauwvintonijn en ook de heilbot in Noorwegen), Quantum (hengelsport materiaal voor de gespecialiseerde sportvisser), Radical (beroemd van de boilies), Rhino (heel bekend van het trollen op o.a. zalm), Black Cat (gekend voor het vissen op meerval), Van Staal (geweldig sterke molens en reels, die absoluut alle zware omstandigheden op het zout water aan kunnen), Zebco (voor de gemiddelde sportvisser) en Magic Trout (forelvissen op de diverse vijvers).

Zebco Europe verdeelt zo’n 7000 items over meer dan 5000 klanten in Europa en groeit ieder jaar opnieuw met ongeveer 10% of iets meer. Alleen 2016 heeft een wat lager groeicijfer geproduceerd door problemen met een nieuw managementsysteem.

Zebco Europe hecht heel veel waarde aan de after sales. Daarom houden ze ruim voldoende Spareparts op voorraad.


Spareparts super belangrijk voor de After Sales.


Dietmar (hij zal volgend jaar april Abraham tegen gaan komen) is de nieuwe Sales- en Export Director voor Zebco Europa. Frerk (51 jaar) neemt de directe leiding in de vestiging van Zebco Europe met ongeveer een honderd medewerkers voor zijn rekening, alsmede de productontwikkeling en marketing voor Zebco Europa. 

Beiden zullen samen met een nog nieuw aan te stellen Finance Director, de Managing Director Ricky Teale (50 jaar) ondersteunen. 

Dietmar en Frerk gaan heel nauw samenwerken om de door hun gemaakte doelstellingen te halen. De verwachting is dan ook dat, dit jaar in september tijdens de presentatie van het voorjaarsassortiment 2018 en de daarmee samenhangende presales veel verrassende mededelingen, in de vorm van nieuwe producten, gedaan worden. Zeker wat betreft het merk Quantum, waar Dietmar zich in eerste instantie op richt. 

Uitspraken als trendsetter en uitdaging zijn een paar keer gevallen. Ik heb even in de geheime keuken en in de ontwikkelingshoek mogen rondneuzen en ben erg onder de indruk van de samples die ik gezien heb en welke ideeën Dietmar in petto heeft voor ons sportvissers. 

Mike Gerritsen en Mitch Pans zijn verantwoordelijk voor de verkoop in Nederland (Mike noord Nederland en Mitch zuid Nederland), terwijl Martin Destine België voor zijn rekening neemt. 

Op de afdeling Customer Service, die dagelijks met hun klanten in gesprek zijn, is ook een Nederlandssprekende Customer Servicemedewerker beschikbaar Robert Peters.


Robert Peters, Customer Service aanspreekpunt voor Nederland.

Frerk en Dietmar leiden ons rond door het hele bedrijf. Gezien mijn logistieke achtergrond zijn we wat langer dan gepland in het magazijn blijven rondhangen. 

Niet omdat we vele mooie producten hebben gezien, maar ook een aantal voor ons nog onbekende producten, zoals bijvoorbeeld in het oog springende energiedrankjes. Aangezien de jaarlijkse groei van Zebco Europe is het magazijn te klein. Daarom is besloten alleen de Picking en Packing alsmede de verzending door geheel Europa nog vanuit de hoofdvestiging te organiseren. 

De bulkvoorraad is 15 kilometer verderop ondergebracht. De orders worden verwerkt door middel van scanners. Hierdoor is de kans op fouten minimaal.


Het samenstellen van de orders gebeurt Paperless.

Het magazijn is zo’n 5500 m² groot en vertegenwoordigd ongeveer 3500 pallets. Per dag verlaten gemiddeld zo’n 350 pakketten het magazijn naar de diverse klanten in Europa.


Het magazijn.

Aan het eind van de rondleiding komen we aan in de prachtige showroom van Zebco Europe. We kijken werkelijk onze ogen uit, als we tussen de vele molens, reels, hengels, kunstaas en materiaal voor de zeehengelsport wandelen.


Dietmar laat een nieuwe electromotor zien die voor veel doeleinden, zoals bijvoorbeeld een rubberboot en ook een viskayak, geschikt zijn.

Het is dan ook helemaal niet vreemd dat vele bekende namen in de hengelsport samenwerken met Zebco Europe in het algemeen, zoals bijvoorbeeld Joris Nieuwenhoff van Visreis.nl (Van Staal, Quantum Rhino en Black Cat), Thomas Sintobin (Quantum en Black Cat) en nu ook Michael Stalenhoef (Quantum). 

Michael krijgt een grotere, belangrijke rol toebedeeld in de verdere introductie van het merk Quantum, door met klanten onder andere vissessies te doen om zo het kunstaas, hengels, molens etc. te demonstreren en uit te laten proberen. Met de kennis van Michael zal dat zeker geen probleem zijn.

Ook in de ontwikkeling van nieuwe producten, zal onze visgids Michael een belangrijke rol gaan spelen voor het merk Quantum. Ik kijk al uit naar de persberichten, die we op Total Fishing gaan publiceren, na de presentatie van de nieuwe producten voor het seizoen van 2018. 

Benieuwd wat Zebo Europe te bieden heeft? Bezoek Zebco eens op de komende visbeurzen in Berlijn, Duisburg en de Hengelsport- en Botenbeurs te Utrecht dit jaar.

Hieronder een impressie van de showroom:


Van Staal zijn krachtpatsers, die o.a. gebruikt worden voor het vissen op heilbot in Noorwegen.


Licht vissen op platvis.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -