image description

Beginnen met vliegvissen (13)

Beginnen met vliegvissen (13) 

Materiaal voor snoek en snoekbaars  

Staat er nog veel wier of waterplanten dan kunnen wiervrij gebonden streamers goede diensten bewijzen.

Het is trouwens een bijzondere ervaring om snoek te vangen tussen het zeewier, langs de kust van Blekinge kun je daarnaast ook windes, zeeforellen en baarzen aan de haak krijgen.

De streamers, waarmee je als vliegvisser aan de gang gaat, hoeven niet al te groot te zijn. Dit betekent weer dat ook je streameruitrusting niet al te zwaar hoeft te zijn. Een negen voets hengel voor een lijnklasse #7 of 8 is zwaar genoeg. Staat er een keer veel wind, dan kun je altijd nog die streamerhengel voor de lijnklasse #9 uitpakken. 


Bij de meeste vliegviszaken worden tegenwoordig kwalitatief goede en niet te dure sets voor het vliegvissen op roofvis aangeboden.

Streamervliegenlijnen, zoals ze geproduceerd worden door Rio, Royal Wulff, Scientific Anglers, Cortland, Royal Wulff, Teeny en anderen, maken het werpen van streamers, ook wanneer ze maar zo'n acht tot twaalf centimeter groot zijn, wel een stuk makkelijker.

Zet op een zoutwaterbestendige vliegenreel een drijvende lijn, op een tweede reel een lijn met een intermediate, langzaam zinkende punt. De leaders kun je kort houden, twee stukken nylon of fluorocarbon van 35 en 30/00 of 40 en 35/00, samen anderhalve meter lang, voldoen uitstekend. Een stukje staaldraad, spinstangetje of 80 lb fluorocarbon voor de streamer blijft wel een noodzakelijk kwaad.


Enkele voorbeelden van vliegenlijnen die speciaal ontwikkeld zijn voor het werpen van snoekstreamers.

Afwisselend terugvissen
Vis je streamer afwisselend terug, soms langzaam, dan weer een sprong naar voren makend, enzovoorts. Het steeds met dezelfde snelheid terugvissen levert duidelijk meer nazwemmers en minder aanbeten op. Ik gebruik voor het vliegvissen het liefst streamers die gebouwd zijn met bucktail in plaats van kunsthaar of konijnenbontstrips.

De bucktailstreamers zweven praktisch in het water omdat het haar lucht vasthoudt en deze zijn dan ook veel langzamer te vissen. De streamers die gebonden zijn met kunsthaar of konijnenbontstrips hebben weinig drijfvermogen en moeten op het ondiepe water waarin we waden dan ook te snel gevist worden. Voor dieper water zijn deze laatste weer wel prima geschikt.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Nieuw bij ons in de webshop!
Willem Moorman -