Baarzen                 als bakstenen

Baarzen als bakstenen

Door Piet Driessen

Als de temperatuur overdag gelijk is aan de temperatuur van het water, zijn wij op pad achter de grote baarzen aan. Dat dit de goede tijd is blijkt al jaren lang uit onze vangstgegevens en daar proberen we dan ook van te profiteren.

                       


Er zijn echter een paar regels waar we ons aan moeten houden om ook echt succesvol te zijn. Afgelopen week (begin oktober) was het zo ver. De temperatuur van het water was tussen 16 en 17 graden en dit was ook het geval met de buitentemperatuur. Als het zo ver is dan moeten we om het meeste succes te hebben om 8.00 uur op het water zijn waar we dan tot 10.00 uur vissen op deze baarzen. Na deze tijd schakelen we dan over op het vissen op snoek.

                       


Niet dat je dan geen grote baarzen kunt vangen na 10.00 uur maar de reden is dat de grote baarzen zich dan gaan verspreiden en meer uit elkaar gaan liggen. Daar kan maar zo 100 meter tussen zitten en dan word het meteen een stuk moeilijker. En waarom niet gemakkelijk maken als dat kan. Tot 10.00 uur liggen de grote baarzen op elkaar gestapeld en kun je er vaak wel een 10 a 20 tal bij elkaar vinden.

Plaatselijke kennis van een water is natuurlijk zeer belangrijk, maar het is ook een periode om ze dan snel te zoeken. Snel de stekken afvissen die jou interessant lijken. En op elke stek maar een 10 tal worpen is het succesvolste recept in deze periode. Ze moeten meteen bijten anders zitten de actieve 35 + baarzen er niet. Vis je vanuit de boot dan direct slepend veel water afvissen en vang je de eerste, dan deze plaats flink bestoken met je kunstaas. Top stekken zijn boothavens en ingangen van plassen, havens en kruisingen van waterwegen. Het kunstaas in deze tijd is vaak doorslaggevend om de grote rovers te vangen. Wij gebruiken in deze tijd van het jaar alleen ronde pluggen van 4 a 6 cm en verder blik en dan vooral lepels en minnowspoons tot wederom een cm of 6.

                       


Spinners of andere type pluggen blijven thuis. Ook weer niet omdat ze niet zouden vangen maar als uit de vangstgegevens komt dat het eerder genoemde kunstaas 80% beter scoort op grote baarzen dan is het voor ons snel duidelijk wat we gaan doen. Verder vissen we niet dieper dan 4 meter, daar de vissen die hoger zitten nu het actiefste zijn. Krijg je wat vaker voorzichtige aanbeten meteen van aas wisselen en dan is vaak een volgende worp raak.

                       


Natuurlijk hebben we ons fototoestel klaar liggen en maken van deze mooie bakstenen een foto en zetten ze dan weer terug in hun element zodat ze over 4 maanden weer kunnen af paaien en voor nageslacht zorgen zodat wij er weer een mooie hobby bij hebben en wel het vissen op top baarzen. Succes op deze misschien wel mooiste rover in ons Nederlands water. Zijn er nog vragen laat het maar even weten riverpiker@planet.nl.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Pielen In Zwolle!
Willem Moorman -
image description
Als de vogeltjes fluiten, willen wij naar buiten.
Willem Moorman -