image description

Ardennen Days Baas boven Baas (2)

Ardennen Days  

Baas boven Baas (2)  

Door Sijmen Majoor  

Ik heb mijn wekker vroeg gezet. Ik wil na het succes van gisteren meteen weer gaan vissen.  

Na een grote kop thee te hebben gemaakt loop ik naar buiten. Het is veel stiller dan gisteren. De stuw is weer dicht en het water staat zeker een halve meter lager. 

En de stroming is ook helemaal weg. Alleen aan de overkant bij de vistrap staat nog een strook stroming. Ook is er sinds de laatste keer dat ik hier geweest ben (februari) een nieuwe eilandje ontstaan. De keerstroom onder het tuinhekje is helemaal weg.


De stroming is helemaal weg.

Ik probeer het eerst even op de stek van gisteren, maar door het wegvallen van de stroming heb ik daar weinig vertrouwen in. Dat mijn gevoel klopt blijkt wel nadat ik na een uur vissen nog geen stootje heb gehad.  

Ik besluit om op het eiland te gaan vissen. Vanaf daar kan ik in de stroming en het diepe stuw vak vissen. Als ik door het water waad om bij het eilandje te komen merk ik dat het water ijskoud is. Nog kouder dan gisteren. 

Na nog een uur naar roerloze toppen te hebben gestaard, wil ik op gaan ruimen. Ik draai een hengel binnen en de andere die in het diepe stuw vak ligt laat ik nog even liggen. Ik zet de baitrunner aan en ruim alvast de andere spullen op. 

Terwijl ik bezig ben om mijn tripod op te ruimen zie ik mijn hengel dubbel klappen en mijn baitrunner giert het uit. Ik grijp de hengel en maak contact met de vis aan de andere kant van mijn lijn. Whow wat een kracht! 

Als dit een barbeel is, dan is het een hele beste. De vis blijft diep en zwemt richting het nieuwe eilandje. Ik probeer hem nog te keren maar dat mislukt. Waar ik bang voor was, is gebeurd. De vis heeft zich vastgezwommen in een van de takken die tegen het eilandje aanliggen.

Dan maar het water in en dichterbij proberen te komen om de vis los te halen. Dit is een riskante operatie, omdat het water nog erg bruin en is ik de bodem dus niet zie. Heel voorzichtig loop ik al glibberend naar het eilandje. Wonder boven wonder blijf ik overeind. Top! 

Nu nog de vis loshalen. Behoedzaam probeer ik boven de vis te komen en opeens voel ik de vis weer zwemmen. Pfoe dat loopt goed af.. Omdat ik vrijwel naast het diepe gedeelte sta kan ik de vis rustig uitdrillen. 

Wat ik al vermoedde is waar. Aan mijn lijn hangt een sterke rivierkarper. Na een paar minuten is de karper uitgestreden en kan ik hem naar mijn landingsnet toe manoeuvreren. Freek is inmiddels ook wakker en kan meteen een paar mooie foto’s maken.  Vissoort nummer 4 en ook aan BAAS…De rest van de dag gaan we erop uit in de omgeving. Rondrijden en een lekker biertje drinken in Coo. Aan het eind van de middag knapt het weer wat op en wordt het wat warmer. 

De komende dagen moet het zelfs zo rond de 16 graden worden. Dat is veelbelovend voor de visvangst de komende dagen. 

We besluiten zo rond 16.00 uur weer even te gaan vissen. Net wat plekken geprobeerd te hebben krijgen we wat aanbeten in het diepe stuwvak en op de rand van de stroming. In twee uurtjes tijd vangen we zo weer een aantal prachtige vissen, waaronder een prachtige kopvoorn. Na het eten is het wederom heel erg stil.


Brute kop!


Buikjes gevuld.

We besluiten om de volgende dag allebei vroeg op te staan om de ochtenduurtjes goed mee te pakken. Zo zitten we om 08.00 uur aan het water. 

Je kunt merken dat het voorvoeren zin heeft. De vis ligt al op de stekken waar we de vorige dagen hebben gevoerd. Ook nu vangen we weer erg goed en als klap op de vuurpijl vangt Freek nog een beekforel met vliegenhengel. Echt kicken dit!


Aan de vlieg.

In de namiddag vissen we nog een paar uurtjes. De zon is inmiddels lekker doorgebroken en het is echt aangenaam buiten.De oplopende temperaturen zorgen ervoor dat de vissen echt actief worden.  

We krijgen al snel liners en de eerste aanbeten volgen al snel. Na een aantal prachtige barbelen te hebben gevangen, besluit ik even de vliegenhengel te pakken om te proberen een forel te vangen. Over forellen gesproken. De regenboogforellen die we voorgaande jaren in grote aantallen vingen blijken volledig afwezig te zijn. We vangen er deze vakantie geen enkele.


Prachtige beesten!

Ik sta in het water en zie dat Freek een harde aanbeet krijgt. Meteen is het duidelijk dat het om een sterke vis gaat. Behoedzaam drilt Freek de vis maar ik zie dat hij richting de grote tak wil zwemmen. Ik waarschuw Freek, maar hij krijgt de vis niet gedraaid.


Topvis!

Ik loop zo snel mogelijk naar het eilandje en spetter in het water. Dit zorgt er gelukkig voor dat de vis weer naar het veilige diepe water zwemt en even later ligt er een prachtige spiegelkarper in het net. Wat een prachtige vis!


En weer terug in z'n element.

Sijmen Majoor

ANDEREN LAZEN OOK