image description

Alles over vissen op snoekbaars met Luc Coppens

Een hele poos geleden al, toen we voor het eerst met de legende himself op pad wilden gaan, vroegen we op Facebook wie er met Luc Coppens van Westin mee wilde. Geert Michiels was er als de kippen bij en reageerde. Hij meldde zichzelf aan, maar had nooit verwacht dat hij ook daadwerkelijk mee mocht.

Een kleine ramp voltrok zich, het privéberichtje waarin vermeld stond dat Geert met Luc op pad mocht belandde in zijn berichtverzoeken en werd pas veel te laat ontdekt. Toen was de dag al lang vervist! Later blijkt al snel waarom ze Luc ook wel ‘The Gentleman’ noemen. Geert verdient die dag, hij moet beslist nog mee! En zo geschiedde.


Tekst, foto’s en film: Stef Jansens


Hier liep het eerst ogenschijnlijk mis voor Geert, gelukkig kwam later alles toch nog goed!


De dag begint gelijk al super met een prachtige goodiebag tot de nok toe gevuld met het mooiste kunstaas van Westin!

In eerste instantie staat een dag trollen op groot wild op het programma. De pijlen zouden dan gericht zijn op het Volkerak, alwaar Geert een privéclinic voorgeschoteld zou krijgen om van te watertanden. Een visdag waar hij beslist kans gemaakt zou hebben op een snoek van de buitencategorie, supergaaf natuurlijk! In de week in aanloop van deze visdag komt dat plan echter in het gedrang. Perfectionistisch als Luc is gaat hij op verkenningstocht. ‘Even kijken of, en zo ja, waar die snoeken zich bevinden’ moet hij hebben gedacht.

Daar komt Luc van een koude kermis thuis. Na een hele dag volhardend op het Volkerak te hebben gevist komt hij niet verder dan één snoekje. Als dat dan een exemplaar is met een rug als een vliegdekschip is dat natuurlijk geen enkel probleem, maar dat is helaas allesbehalve het geval. Dus wordt het over een andere boeg gegooid. Luc overlegt met Geert. En Geert blijkt best te porren te zijn voor een dagje wat anders. Een dag veelzijdig vissen op snoekbaars is wat het gaat worden!


We treffen schitterend weer vandaag!


Een klein briesje en zonnig weer, heerlijk!


Het roer is omgegooid, maar dat maakt de dag voor Geert misschien alleen nog maar mooier!

En eigenlijk komt dat Geert misschien alleen maar mooi uit. Hij heeft zelf een boot en is regelmatig op een van Nederlands grotere deltawateren te vinden met als mikpunt die glasogen. Regelmatig vangt hij zijn visje, maar even vaak loopt het ook niet helemaal zoals gepland. Dus is vandaag de uitgelezen kans voor hem om eens bij een echte professional als Luc af te kijken hoe hij een en ander aanpakt. Des te mooier nog dat er allerlei technieken aan bod gaan komen. Omdat het Volkerak de laatste dagen slechts mondjesmaat vis geeft besluit Luc tot wat andere wateren die hij door en door kent. En dat is het gebied waar onlangs de World Crank Cup is gevist: Nieuwe Merwede, Dordtse Kil, Oude Maas en de Amer.


We gaan vandaag voor Geert op nieuwe wateren aan de slag, met ook nog eens nieuwe technieken! Namelijk: 1 Verticalen, 2 Werpen en 3 Dropshotten.

“Welkom Geert! Vandaag is mijn idee om met zoveel mogelijk verschillende technieken op snoekbaars te gaan vissen. Daarnaast wil ik je graag rondleiden op dit watersysteem om je zodoende wat meer waterkennis te geven, wat vind je daarvan?” Met deze woorden wordt Geert op de luxe Lund van Luc verwelkomt.
“Amai, dat vind ik fantastisch! Persoonlijk ben ik vooral heel erg nieuwsgierig naar jouw techniek tijdens het verticalen. Ik heb daar ooit eens iets van gezien in Plattelands TV en zou dat graag leren. Doe je dat nog altijd zo?” Vraagt de Vlaamse roofvisser. Luc geeft met een knikje te kennen dat hij inderdaad nog steeds met die ‘aparte’ techniek vist, met de molenbeugel open!


Dit trucje wilde Geert graag leren van Luc, door met de molen open te vissen kan Luc snel inspelen op veranderende dieptes!


Wat is er nu mooier dan van Luc Coppens les krijgen over het verticalen?


Terug naar de basis, zoals Geert het zelf noemt. Oftewel, gewoon simpel vissen, niet te moeilijk doen. Dat werkt nog altijd het beste!

Op de eerste stekken gaan Luc en Geert verticalend aan de slag. “De grootste misvatting van het verticalen is dat men denkt dat het echt verticaal dient te gebeuren, maar dat is helemaal niet zo!” Begint de grootmeester uit te leggen. “Kijk, in het ideale geval drift je boot op de wind langs een mooie stek. Dan is het helemaal niet erg als je met een schuine lijn ergens een eindje achter de boot ‘verticaalt’, sterker nog: dat heb ik zelfs graag! Je mag best wel een beetje tempo maken zodat je snel meters water afdekt en vis kunt vinden.” Geert hoort de informatie met grote ogen aan en geeft schoorvoetend toe dat hij diezelfde fout maakte. “Ik vis altijd met behoorlijk zware loodkoppen zodat ik recht onder de boot kan vissen…” Fout dus! Zo weet ook Geert nu.

En dan de techniek van het verticalen. Soms zie je vissers hun hengels driftig heen en weer bewegen alsof ze aan jet jojoën zijn, maar dat is volgens Luc dus helemaal niet nodig. “Kijk Geert, je tikt je shadje los van de bodem en laat hem daar dan enkele tellen hangen. Dan laat je hem heel rustig naar beneden zakken om het proces daarna te herhalen. Aanbeten volgen tijdens het stilhangen of het naar beneden zakken van de shad in 99% van de gevallen.” “En die techniek van jou, met die beugel open, waarom doe je dat?” Vraagt Geert. “Op deze manier kan ik extreem snel inspelen op diepteverschillen, maar kan ik ook snel de haak zetten!” Al deze informatie is niet aan dovemansoren gericht. Geert laat zien wat hij in huis heeft en vangt snel een mooie snoekbaars én baars! Goed, verticalen kan hij dus. Dan is het nu tijd om te gaan werpen.


De Westin Kick Teez vallen zeker in de smaak bij Geert!


Begrijpelijk ook, hij vangt er vandaag zijn eerste vissen aan en loopt in aantallen zelfs uit op Luc!


Overdwars in de bek; die wilde hem graag hebben!


We stellen de vraag gewoon: wat is beter én waarom?


Geert laat direct zien wat hij in huis heeft!


Interessante tips voor het maken van stingers!
De nieuwe Westin ShadTeez in 10 cm zijn iets slanker van model!


Al snel is Geert de rivier de baas! Stroming, vrachtschepen het deert hem niets. Hij krijgt zijn shad steeds in de buurt van de bodem gepresenteerd en dat alles met de molenbeugel open!


Geert is on fire!


Zou dit een wedstrijd zijn geweest dan ging Luc er uiteindelijk toch nog met de winst vandoor, maar van competitiedrang is vandaag totaal geen sprake. Euforie all over toen dit kasteel aan boord kwam.


Vis op de downscan en structuur op de sidescan!


Maar goed dat er een staallijntje voor zat!

Voor het werpend vissen verkassen we een eindje. Tijdens het varen is Geert zichtbaar aan het genieten van de power aan boord van de vismachine van Luc. Hij neemt er letterlijk zijn petje voor af, die zou anders namelijk overboord zijn gewaaid! Uitgewaaid komen we aan op de stek waar het werpend moet gaan gebeuren. “Heb je al eens werpend gevist Geert?” Vraagt Luc. Geert schudt met zijn hoofd van niet, waarop Luc een Westin W3 Powershad uit zijn hengelrek haalt en aan Geert overhandigd. “Een pracht van een hengel, ideaal voor het werpen en bovendien vriendelijk geprijsd!” Vertelt Luc.

“Dan nu de techniek. Allereerst is het goed om te weten dat ik het werpend vissen liefst met softbaits met schoepstaartjes doe. De loodkoppen kies ik zo licht als mogelijk, maar zo zwaar als noodzakelijk. De bedoeling is dat je gooit, de softbait aan een strakke lijn naar de bodem laat zakken. Als de shad de bodem heeft bereikt draai je door middel van twee slagen aan de molen wat lijn op. Daarna houd je de lijn strak en laat de softbait weer afzinken. Dit herhaal je tot het aas helemaal is teruggevist! Aanbeten komen dan tijdens het afzinken.” Een lang verhaal kort, deze techniek is een schot in de roos voor Geert. Zijn eerste aanbeet mist hij, maar zijn reactie en de expressie op zijn gelaat spreekt boekdelen. “Wow, wat een harde aanbeet! Ik snap wel waarom mensen zo graag werpend vissen!”


Een aanbeet en vis is genoeg om Geert te overtuigen van waarom werpend vissen zo leuk is!


Werpend doet die nieuwe ShadTeez zijn werk uitstekend!


Deze grote snoekbaars is het startsein van veel actie, op veel verschillende manieren!

Later op de dag verschalkt Luc ook nog een vis aan de dropshot, waarmee zo’n beetje alle actieve snoekbaarstechnieken vandaag afgedekt zijn! Geert zijn oren klapperen van de hoeveelheid informatie die vandaag tot hem is gekomen. Hij kan niet wachten om het nu zelf in de praktijk te gaan brengen. Om hem daar een handje bij te helpen heeft Luc hem een schitterende Westin goodiebag overhandigd. Daags na deze sessie weet Geert zijn enthousiasme nog steeds maar lastig onder woorden te brengen, maar wees er maar zeker van dat hij genoten heeft!


De Westin W3 Powershad 15-40 gram is als je het aan Luc vraagt misschien wel de allerbeste hengel om (kleine softbaits) werpend mee te vissen!


Luc leert Geert de kunst van het werpend vissen; dat blijkt een schot in de roos!

ANDEREN LAZEN OOK