80% van de vis in 20% van het water (Deel 1)  Geavanceerde electronica, keuzes en ervaringen

80% van de vis in 20% van het water (Deel 1) 

Geavanceerde electronica: keuzes en ervaringen 

Door Arjan Terpstra

Deze winter vond ik dat mijn boot aan nieuwe elektronica toe was. Daarom heb ik in de afgelopen maanden bijna alles vervangen. Een hele investering in tijd en geld was het wel.

Mijn oude materiaal was ik gelukkig, via het Total Fishing forum en Marktplaats, snel weer kwijt. Hoewel ik geen alledaagse visboot heb, namelijk een NITRO Bassboat, weet ik zeker dat veel van mijn overwegingen van waarde zullen zijn voor iedereen.

In deze serie artikelen deel ik daarom graag mijn keuzes, ervaringen en vooral persoonlijke mening over vissen met ondersteuning van geavanceerde electronica. Het inbouwen heb ik alleen gedaan.

Bij het testen werd ik geassisteerd door vismaat Berthil Bos. Ik hoop dat jullie wat aan onze ervaringen en mening hebben bij het anders gebruiken van je eigen fishfinders of misschien het upgraden naar een nieuwe.

80% van de vis zit in 20% van het water. Maar die moet je wel vinden.


De juiste 20% gevonden.

Alweer een artikel over fishfinders? Ja, maar nu vanuit een iets andere invalshoek, namelijk die van de werpende visser. Waarom? In Nederland vissen we vaak in ondiep water (1 tot 5 meter) en op verschillende manieren.

Meestal worden artikelen over fishfinders/dieptemeters geschreven vanuit de, vaak onbegrijpelijke, technische mogelijkheden of die van de verticaalvisser.

Ik heb daar zelf niet zo veel aan. Ik schreef al een keer een artikel in Rovers over de basics. Daarin benadrukte ik al dat de breedte van je zicht onderwater met de meeste fishfinders niet meer is dan ongeveer de diepte van het water. Omdat ik gelukkig verder kan werpen dan twee meter heb ik daar eigenlijk niet zo veel aan...

Je vistechniek bepaalt dus wat je moet weten. Met mijn boot vis ik voornamelijk op groot water. De vis kan dan overal zitten. Vaste regels zijn er niet. Elke dag is anders. Natuurlijk kijk je naar watervogels, wind en gebruik je je visserservaring.

Maar daarmee kom je soms net niet dicht genoeg in de buurt. Op die spaarzame dagen dat ik kan vissen, wil ik mijn kansen maximaliseren. Overigens is het vinden van vis echt nog geen garantie voor het vangen, maar dan weet ik in ieder geval zeker dat de vis er wel is. Dan kan ik alleen mijzelf nog de schuld geven, als ik blank. Tja.

Tijdens het vliegvissen met grote streamers op ondiep water, heb ik behoefte aan heel andere informatie, dan tijdens het trollen boven vijf meter. Dan wil ik weten waar precies rechts van boot die opening in het fontijnkruid zit.

Bij het uitwerpen van een talud met een jerkbait, hoef ik niet te weten wat er onder mijn boot zwemt. Dan wil ik weten of er 30 meter verderop die scholen brasem zwemmen, waar de snoek op jaagt.

Alles wat er onder water gebeurt, in de straal van 50 meter rond mijn boot, vind ik buitengewoon interessant. Maar ik vis ook wel eens statisch of troll wel eens. Dus ik wil fishfinder die alles kan. Bestaat die wel?

Wat ik niet gekozen heb
Ik vond het toch nog erg lastig  om uit alle merken, mogelijkheden en technische specificaties een keuze te maken. De meeste fishfinders lijken tegenwoordig wel enkel gemaakt voor verticaalvissers of trollers. Vooraf had ik geen merkvoorkeur.

Ik heb ook de producten van de andere grote merken zoals Lowrance en Raymarine serieus overwogen. De topmerken maken allen ook uitstekende producten. Maar toch bieden die minder meerwaarde mij voor als werpende visser.

Fantastisch mooie live 3D scan beelden en spotlight scan van Lowrance of de slimme forwardscan van Simrad zijn echt goed, maar dus niet de beste keuze voor mij. Ik wil niet alleen maar onder de boot te kijken of een paar meter er naast. Ook het zien van de bodem waar ik net over of langs gevaren ben is leuk, maar niet genoeg.

Garmin heeft dit jaar een nieuw Planoptix systeem gelanceerd waarmee je ook vooruit kan kijken. Voor echte snoekbaarsvissers moet dit fantastisch zijn. Ik zie zelf echter veel nadelen.

Een kenmerk van het Planoptix is namelijk, dat de transducer altijd met een vaste hoek aan je boot of boegmotor gemonteerd wordt. Dus je kunt alleen kijken daar waar je boot en/of trollingmotor heen wijst.

Ik vis ook veel driftend op de wind. Als je dan met je boot schuin op de wind drift met de neus van het talud af of als je met je trollingmotor van het talud moet corrigeren, mis je nu net precies waar het om gaat: het talud en de ondiepte schuin voor en naast de boot.

Je kijkt dan immers van de visgronden af het diepe in... Ook bij een stilliggende boot lijkt het me niet te doen om constant de boot te moeten draaien om om mij heen te kunnen kijken.

Lowrance biedt inmiddels ook en spotlightscan aan als een soort 360 imaging net als bij Humminbird, maar is beperkter in functies en ook alleen als ombouwkit voor een voetbediende trollingmotor beschikbaar. Dan heb je het zelfde probleem als bij de Garmin Planoptix.

Voor jouw visserij zal de perfecte set er misschien heel anders uit zien. Misschien ben je verknocht aan een bepaald merk. Slechte fishfinders worden eigenlijk niet meer gemaakt. Wel verkeerde keuzes.

Mijn ideale set
Na uitgebreid online zoekwerk en goede gesprekken met Gerk van MDSI, kwam ik uiteindelijk uit bij op de nieuwe Helix modellen van Humminbird.

Voorheen had ik een combinatie van Humminbird en Lowrance fishfinders in de boot. Over beide was ik prima tevreden, maar het leek me verstandiger, om voor deze complexere setup binnen één merk te blijven. Dan weet je zeker dat alles goed samen werkt.

De Helix serie zelf is al een paar jaar uit, maar deze populaire serie is dit jaar uitgebreid met een 9, 10 en 12 model. Deze modellen hebben grotere schermen dan de oudere  5 en 7 modellen en maken gebruik van nieuwste technieken.

Bovendien hebben ze nieuwe en dus snellere processoren en veel meer intern geheugen. Dat heeft als voordeel dat ze veel meer taken gelijktijdig aankunnen en bovendien veel sneller hun beeld verversen.

Er zijn per type verschillende modellen en toebehoren beschikbaar. Voor iedere soort visser is er wel een model. Je kan bijvoorbeeld kiezen uit; side imaging, down imaging, 360 imaging, CHIRP, Advanced GPS, Auto Chart live en nog veel meer.

Verder had ik al een tijdje mijn zinnen gezet op de 360 imaging. Ik heb vooral behoefte aan live informatie over wat er tot zo’n 50 meter rondom mijn boot onder water speelt. I want it all.

Voor mij persoonlijk was ook belangrijk dat fishfinders in een netwerk te koppelen zijn. Ik wil zowel voor als achterop mijn boot een groot scherm hebben. Een scherm voor mij en een scherm voor mijn vismaat.

Zo kunnen we beiden tijdens het vissen gebruik maken van dezelfde informatie. Via het netwerk kunnen namelijk alle transducers, gps, iPilot link, routes en waypoints gedeeld worden.

Ik vind het leuk, om alles zelf uit te zoeken, maar uiteindelijk had ik toch echt een advies nodig van een expert. Met zijn hulp heb ik gekozen voor de volgende setup:

• Humminbird Helix 10 met Side Imaging en GPS.
• Humminbird Helix 9 GPS.
• iPilot link voor Minn Kota Terrova.
• 360 imaging sonar met trollingmotor montage.
• Auto Chart live (met extra opslag kaart) en Navionics Platinum SD kaart.

De mogelijkheid om de 360 graden transducer in een netwerk te kunnen gebruiken gaf voor mij dus de doorslag in mijn keuze. Tenminste nadat ik zelf een oplossing had bedacht om de 360 flexibel te monteren. Daar kom ik in het volgende artikel nog op terug.


Dozen met electronica, kabels en klemmen.

Ik heb dus gekozen voor een Humminbird Helix setup. Dit in combinatie met de iPilot link van Minn Kota. Die iPilot link is door de beide merken samen ontwikkeld en dat werkt dus goed samen.

Ik had al een Terrova, dus die kon ook mooi blijven zitten. Dat scheelde behoorlijk in de kosten en het ombouw werk. Bovendien was ik al verslaafd geraakt aan het gemak van een iPilot.

Ik zal jullie de volledige technische details van mijn nieuwe set verder besparen, maar voor diegenen die graag meer willen weten. Gedetailleerde informatie en productvideo’s kun je via onderstaande links bekijken:
Helix 10 Si GPS specificaties
Helix 9 sonar specificaties
360 imaging bow mount (Engels)
Autochart live (Engels)
iPilot Link (Engels)


360 imaging video.

Ik heb er ook voor gekozen om alles zelf in te bouwen, ik had het natuurlijk ook door een professional kunnen laten inbouwen.

In het volgende artikel vertel ik er meer ook over het inbouwen zelf en de eerste testruns tijdens het gesloten seizoen. Het nieuwe materiaal werd binnen enkele dagen na de bestelling al geleverd. Aan de slag!

Kij voor meer informatie op: www.mdsi.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Flyfair the world of fly fishing
Willem Moorman -
image description
Ed Stoop, bedankt
Marc Borst -