image description

218 heilbotten Havoysund

Wat een week, vorig jaar was al een topper, maar dit jaar overtreft alle verwachtingen en zijn er maar liefst 218 heilbotten gevangen !

Penn Havoysund Festival 2019, even voor de duidelijkheid, dit is geen “Heilbot Festival” dit is gewoon een leuke week vissen met Nederlandse en Belgische sportvissers. We hebben net als alle andere jaren het hele Camp van Havoysund afgehuurd met 12 boten en 3 top top topvisgidsen, Douglas, die veel vissers al hebben ontmoet op onze Cordes Traveldag, Jorgen en niemand minder dan Johan Mikkelsen.

Tijdens deze visreis hadden we 5 boten met maar 2 vissers, deze vissers willen de ruimte hebben en kiezen er zelf voor om met z’n tweeën te blijven, wat natuurlijk mogelijk is. Bijna alles kan en mag tijdens dit Festival en bijna niets moet, ja je moet stil zijn na 22:00 op het Camp. 38 sportvissers, waaronder wijzelf (Linda en Raffie Cordes) en 12 mega visboten van 23.5ft met 150pk met 2 grote schermen voor GPS/plotter en dieptemeter, iedereen die met deze boten heeft gevist is er helemaal gek van, echte TOP visboten, juist die sterke zuinige motor en de 2 schermen zijn ideaal, daarbij de ruimte en de enorme stabiele eigenschappen, maken dit een topvisboot.

Met deze grote sterke boten konden we elke dag het water op, geen enkele dag moesten we thuisblijven en de sfeer was enorm, een gezellige groep met ervaren en onervaren vissers uit heel Nederland en België. Allemaal met als doel een hele leuke gezellige week vissen in Noorwegen, geen geheime stekken of technieken en elkaar helpen, want we hebben minimaal 5 boten met vissers die nog nooit in Noorwegen hebben gevist. Zij hebben als droom om eens een heilbot te vangen, nou dat is gelukt, op elke boot ! We vissen ook niet gericht op de grote, maar willen gewoon leuk heilbotten vissen, liever 10x 1meter dan 1x 2m.

Op de 1e avond hebben we een groot buffet met vis en lasagne en worden we geïnformeerd over de boten, stekken, technieken, kunstaas en materialen door de visgidsen, zij vertellen ons alles wat we moeten weten om er een topweek van te maken. Elke groep krijgt 2x 4u gratis de visgids aan boord en samen met hem varen ze naar de beste stekken met als doel een grote vis te vangen en veel te leren.

De eerste dag vangen we met z’n allen al 20 heilbotten, de 2e dag worden er maar liefst 76 heilbotten gevangen !! 76 heilbotten op 1 dag dat is echt gaaf en zo gaan de dagen voorbij en vangen we met z’n allen in totaal maar liefst 218 heilbotten. We spreken dan niet over de “missers” of de vissen die verspeeld zijn, daarbij wordt er ook niet elke dag op de heilbot gevist en hebben Linda en ik ook niet alle dagen gevist. Zouden we met z’n allen, elke dag gericht op de heilbot gaan vissen, dan hadden we wellicht wel 400 heilbotten kunnen vangen. Van deze 218 heilbotten zwemmen er trouwens 212 weer, maar 6 heilbotten zijn er mee naar het Camp gegaan, de rest C&R (catch and release).

Onze accommodatie Havoysund is een absolute topper voor die vissers die eens heilbot willen vangen, hier kun je de meeste heilbotten vangen, ook met light tackle, want veel heilbotten hebben we gevangen met een 150gr Sandeel. Havoysund is ideaal voor vissers met en zonder ervaring, zelfs vissers die nog nooit in Noorwegen zijn geweest kunnen hier een heilbot vangen, zeker omdat je gratis 1 dag de visgids aan boord krijgt. Verder kun je hengels en drijfpakken huren, is er een droogruimte voor de kleding, ontbijt is inclusief, er is een restaurant waar je elke avond kunt eten, liggen de boten voor de deur, is er een transfer, dus geen (dure) huurauto, is er een viswinkel op het camp en is de supermarkt maar 300m lopen. Meer wensen ?

Om dit Festival, ook wel groepsreis genoemd, een beetje spannend te maken hebben we een kleine wedstrijd, gewoon voor de lol, maar wel met leuke prijzen. We hebben voor de drie vissers die de langste vissen weten te vangen een prachtige Penn hengel met molen én een unieke trofee als aandenken. dat iedereen de wedstrijd kan winnen blijkt wel want de 1e en 3e plaats zijn gewonnen door vissers die voor de 1e keer in Noorwegen waren.

1e plaats was voor Gerrit Kleine met een heilbot van 157cm 2e plaats was voor Anthonie v Ojik met een heilbot van 154cm 3e plaats was voor Jan van Oers met een heilbot van 131cm

Zoals gezegd was het een topweek en hebben we walvissen, zeearenden, dolfijnen en Orka’s gezien en is er heilbot, koolvis, kabeljauw, schelvis, zeewolf, roodbaars en makreel gevangen en zijn er zelfs een aantal volle viskisten met visfilet mee naar huis gegaan, ook dat is gewoon mogelijk, men mag 20kg visfilet pp meenemen.

En zo komen we aan het einde van een geweldig leuk Penn Festival, de 4e van dit jaar en de 26e in ons bestaan, we kijken uit naar de volgende Festivals in 2020 en zelfs 2021 want ook die kun je nu al boeken. Onze Penn Festivals zijn enorm geliefd, niet te vergelijken met vele andere groepsreizen en vaak al 1 jaar voor vertrek geboekt, wil je dus eens mee, wees er dan op tijd bij, vol = vol. Op deze >>link<< kun je de datums zien vd Festivals in 2020 en 2021. Op naar de volgende in mei 2020.

Blijf op de hoogte vd vangstberichten op onze website via deze >>link<<

Groetjes Linda en Raffie Cordes

www.cordestravel.nl