image description

Karpertips (3)

Karpertips (3) 

Bij de enorme verscheidenheid aan aas en vismethoden, kun je gemakkelijk de indruk krijgen dat vissen op karper een gecompliceerde bezigheid is. Die indruk is niet juist: iedereen kan karper vangen!

6 Wat te doen wanneer nachtvissen verboden is?

Grote karpers laten zich vaak het beste ’s nachts vangen. Bij een nachtvisverbod moeten om die reden de vroege morgenuren en de late avonduren volledig benut worden. Wanneer dit mogelijk is, voer op dergelijke wateren dan ’s morgens vroeg voor. Hopelijk stellen de karpers zich dan op deze aasperiode in en pakken niet alleen ’s nachts maar ook ’s morgens vroeg het aas.

Wanneer nachtvissen verboden is, vis dan ’s morgens vroeg en ’s avonds laat op karper.

7 Hoe ver ligt het aas uit elkaar?

Dat hangt helemaal van de visplek en de situatie af. De meeste karpervissers plaatsen hun hengels op verschillende stekken, vooropgesteld dat deze vanaf de visplek aangeworpen kunnen worden. Twee stekken verdubbelt de waarschijnlijkheid dat de karpers ons aas tegen komen.


Wanneer met twee hengels gevist wordt, probeer het dan op verschillende afstanden om de kansen op succes te verdubbelen.

Dat kunnen van water tot water verschillende afstanden of twee ver uit elkaar liggende plekken zijn. Twee dicht bij elkaar liggen de onderlijnen betekent ook dat twee lijnen naast elkaar door het water gaan, wat bij voorzichtige en lijnschuwe karpers de kans op verjagen vergroot.

8 Hoe krijg je een karper uit de waterplanten?

Wanneer niet voorkomen kan worden dat een gehaakte karper de waterplanten in vlucht, dan is het in ieder geval noodzakelijk om contact te houden met de vis. De druk mag niet wegvallen. Een goede voorslag kan hierbij van voordeel zijn, omdat deze de waterplanten aan stukken snijdt. Blijft de vis desondanks vast zitten, dan zijn er verschillende mogelijkheden om de vis te bevrijden.


Volbloed karpervissers gaan het water in en lossen de problemen ter plaatse op…

De lijn meerdere minuten vol op spanning houden totdat de karper zich vanzelf los zwemt; dit zonder zo hard te trekken dat de haak uit scheurt of de lijn breekt.

Het kan ook de moeite lonen om de beugel van de werpmolen te openen, de hengel neer te leggen en af te wachten. Karpers komen hiermee soms ook vanzelf los. Vanuit een boot is een karper eenvoudiger uit de waterplanten te krijgen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
IN KARPER 114…
Willem Moorman -
image description
Shrimp Aligner van PB Products
rudy.van.duijnhoven -
image description
Speciale acties bij Hareco Hengelsport
rudy.van.duijnhoven -