image description

150 karpertips (1)

150 karpertips (1) 

Bij de enorme verscheidenheid aan aas en vismethoden, kun je gemakkelijk de indruk krijgen dat vissen op karper een gecompliceerde bezigheid is. Die indruk is niet juist: iedereen kan karper vangen!

Om deze reden hebben we de belangrijkste vragen rondom de karpervisserij samengevat, dit om nieuwkomers en jeugdige karpervissers een goede start te geven maar om ook meer ervaren karpervissers stof tot nadenken te geven.  

Karper kun je tegenwoordig in een groot aantal verschillende wateren bevissen en je mag hierbij ook rekenen op de vangst van echt grote karpers. Wanneer je systematisch en met doorzettingsvermogen vist, dan zal het succes niet al te lang op zich laten wachten! De juiste tactiek bepaalt de vangst in belangrijke mate.

Hier vind je hiervoor belangrijke tips. Wat zijn de goede stekken? Waar wordt in welk jaargetijde gevangen? Dit en nog veel meer zoals:

  • Gedrag? Wanneer je wat meer afweet van het gedrag van karpers in een water, dan zul je betere vangsten boeken.
  • Het weer? Ook karpers zijn gevoelig voor weersinvloeden. Succes­ volle tips voor het vissen bij zon, regen en onweer.
  • Voeren? Voeren is meer dan voeren alleen: alle informatie over voersoorten en hoeveelheden om voor te voeren.
  • Rigs? Eenvoudige en geavan­ceerde montages, plus veel in­ formatie over lijnen, lood, onderlijnen en haken.
  • Aas? Praktische informatie over maïs, particles en boilies: waardevolle tips bij alle vragen over aas.
  • Uitrusting? Met een hengel en molen alleen kom je er niet. Hier lees je wat je verder nodig hebt. Veel plezier bij de visserij op karpers!

1 Wat te doen wanneer voorvoeren niet mogelijk is?

In een dergelijk geval heb je gedegen informatie nodig over het water en het bestand aan karper: waar vind ik in verschillende jaargetijden en onder verschillende weersomstandigheden de beste en meest veelbelovende visplekken? Is er veel witvis aanwezig? Azen de karpers alleen tijdens bepaalde uren? Dat zijn vragen die vissers beantwoorden kunnen die een water vaker bevist hebben en die hier ook karper gevangen hebben.

Wanneer je antwoord op deze vragen gekregen hebt, dan kun je ook karper vangen wanneer je weinig tijd hebt voor voorbereidingen en om terplekke te vissen. Heb je die informatie niet, dan is het goed om eerst enkele uren te investeren in het zoeken naar karper en naar een geschikte visplek. Dit levert meer op dan het ergens willekeurig uitwerpen van je aas. Wanneer je een water tijdens het vissen nauwkeurig observeert, dan kun je al belangrijke informatie verzamelen.

2 Op welke diepte ligt het aas?

Veel karpervissers hebben slechts een beperkte kennis van hun viswater en weten niet hoe diep het water op de visplek is en hoe de bodemstructuur er uit ziet. Toch is het voor het vertrouwen zeer belangrijk om te weten dat het aas perfect ligt. Ook zonder boot en visvinder kun je een goede indruk van de diepte krijgen. Houd na elke worp de lijn strak om te bepalen hoe lang het duurt voordat het lood de bodem bereikt. Met wat oefening is het dan goed mogelijk om de diepte op de visplek te schatten.

Met een zwaar loodgewicht en een marker float kun je vrij precies de diepte op een visplek bepalen.

Met een marker float kun je een nog beter beeld van de verschillen in diepte krijgen. Je draait deze na de worp tot tegen het lood en laat deze dan gecontroleerd weer omhoog komen. Daarbij meet je de lengte van de lijn die je vrij geeft. Of je gebruikt meteen de dieptemeter GTM40+ die eenvoudig met de hengel op de visplek geworpen kan worden.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -
image description
Double hookup : ( Deel 2 )
Willem Moorman -