zinkmatten A.dam-Rijnkanaal
Bericht aan de AUHV,
al enkele jaren merk ik bij mijn kunstaasvisserij aan het Amsterdam-Rijnkanaal en Lekkanaal dat langs steeds meer oever zinkmatten op de bodem zijn afgezonken.
Deze maken het vissen onmogelijk. Ieder bodemcontact betekend muurvast en kapottrekken de boel. Zeer frustrerend en kostbaar bovendien.
Naar mijn idee liggen er karrevrachten loodkoppen, kunstaas en voerkorven verankerd in deze matten. Plus resten nylon en dyneema.
Door de al maar grotere binnenschepen ziet Rijkswaterstaat zich genoodzaakt dit te doen om uitspoeling van zand en daarmee instabiliteit van de oevers te voorkomen.
Echter met de hengelsport is geen enkele rekening gehouden. Oppervlakten van vele voetbalvelden nylon mat voorzien van wilgentenen en binddraad worden
op de bestaande bodem uitgelegd. Ook de oudere structuren (mossel en kiezelbanken) worden zonder pardon afgedekt met plastic.
Helaas voor krabben en bodembewoners die zich eronder bevinden.
Mijn vraag is of de AUHV er geen verplichting in ziet zijn leden te informeren over de locaties en hoever uit de oever de bodem bedekt is.
RWS heeft wellicht deze informatie beschikbaar.
Dit nog buiten de vraag of het milieutechnisch verantwoord is de kanaalbodem af te dekken met grote oppervlakten plastic.
Komen delen van dit plastic niet in het milieu (zee) en voedselketen terecht? In tijden van plasticsoep en opruimacties is dit moeilijk uit te leggen.
Kan hier eens een discussie over plaatsvinden en is het misschien iets voor de ledenvergadering?

Frits.
frits, onbekend, 03/01/2020

REAGEER

Gravatar
Klaas
.

Frits, de belangrijkste vraag, is er wel een natuurtoest gedaan in het kader van de natuurbeschermingswet. De kans dat er bedreigde diersoorten onder de matten terecht komen is groot. De provincie is bevoegd gezag hiervoor. Die zou je kunnen bellen

  • about 4 years and 3 months geleden
Gravatar
Alex
.

Frits,

Heb je dit ook aan de AUHV gestuurd? Wellicht ten overvloedde he...

Overigens denk ik niet dat ze verplicht zijn dit te melden. En je moet je realiseren dat die kanalen voor scheepvaart zijn aangelegd. Sportvisserij is secundair. We mogen blij zijn dat we van deze wateren gebruik kunnen maken.

En daarnaast nog even een dingetje als ARK-visser: De beste stekken liggen die matten niet he;)

  • 4 years and 2 months geleden