Totale vangstverbod zeebaars 2018
Mag er volgend jaar helemaal niet meer op zeebaars gevist worden ook niet door het beroeps?

http://www.sportvisserijnederland.nl/actueel/nieuws/20141/ices-advies-geen-onttrekking-zeebaars-in-2018.html
Geer, Arnhem, 13/11/2017

REAGEER

Gravatar
Marcel
.

Prima maatregel lijkt mij, maar er wordt weer gesproken over "advies" en "het zou moeten". Ze moeten het gewoon doen! Erop vissen mag altijd wel, want je kan niet voorkomen dat je een zeebaars vangt, zolang je deze maar weer terugzet. Kan niet mooier toch?

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Pieterman
.

Zal ik vast een voorspelling doen voor 2018, het beroep blijft gewoon zijn ding doen en de sportvisserij mag niets meer meenemen.

Waarom , nou omdat SVN graag op de zaken vooruit loopt en het beste jongetje uit de klas wil zijn....

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Vincent
.

Laat het maar gebeuren zoals Marcel al aangeeft we kunnen gewoon blijven vissen op zeebaars alleen je mag ze niet mee nemen en heb ik geen probleem meer!

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Chris
.Rotterdam

Imares heeft voor 2017 ook het advies gegeven om te stoppen met het ontrekken van zeebaars. Laten we hopen dat voor 2018 de politiek wel zo verstandig is om te luisteren.

Van mij mag er voor de komende jaren een meeneemverbod komen. Ik vis voor de sport, vis meenemen is maar bijzaak voor mij.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Tom
.

gelezen op een andere site :
hoe dat de Europese Visserij-verantwoordelijken redeneren is al lang een raadsel voor mij.

Europa vraagt advies aan ICES; deze geven een advies en vervolgens trekt Europa er zich niets van aan.

Voor 2016 adviseerde ICES een max van 541 ton zeebaars voor sport en beroeps samen;

Europa beperkte sport + sommige beroeps maar gaf een quota van 1300 kg/maand (-feb en maart) aan de handlijnvissers. Er zijn +2,000 “ligneurs” in Frankrijk; + 500 in Engeland en nog een 50 of zo met een Nederlandse vergunning. En natuurlijk hebben ze dat quota van 33 150 TON niet volgevangen (2000 + 500 + 50 x 13 ton).

Maar als je een advies krijgt van 541 ton en je deelt 33 000 ton uit ???????? alleen al aan de beroeps-handlijnvissers ?????

Voor 2017 adviseerde ICES een totale stop en kregen de beroeps-handlijnvissers een quota van 10 ton/jaar of een slordige 25 500 TON.

Waar is de logica ?

En dan vangen die handlijners nog beduidend minder dan wat de grote beroeps aanlanden !Of hoe onze Europese beleidsmakers absoluut geen rekening houden met de adviezen van ICES en menen dat de sportvisserij het wel zal oplossen

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Een totaalverbod voor het beroep zal er wel niet komen. Het is nu eenmaal zo dat de beroepsvissers een sterkere lobby hebben dan de sport. Nu moet je niet direct met het vingertje naar SN wijzen, want die doen echt hun best wel. De beroepsvissers lobbyen echter niet alleen via hun organisaties, maar spreken ook individueel, samen met achterliggende bedrijven, de politici aan. En dat is waar de sportvissers het laten liggen. Die kunnen alleen maar huiliehuilie doen via de diverse internetfora. Jammer, maar het is niet anders.

Vriendelijke groet
Fuut

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Meerkoet
.Sebaldeburen

Dat die beroepsen altijd de dans ontspringen weet sn dondersgoed. Ik persoonlijk ben dan dan ook inmiddels zo ver dat ik mij door geen enen instantie of gezag nog de broek opbinden. En ik ken veel meer sportvissers die er net zo over denken. Wil ik een paar zeebaarzen meenemen voor de pot dan doe ik dat gewoon. En ik kan je vertellen dat ik ze vervolgens met smaak verorber! Nee joh de sportvissers zware sancties opleggen maakt echt niet dat het zeebaars bestand daar beter van wordt. Een totaalverbod voor de beroepsvisserij dat zet pas "zoden aan de dijk"! Daarom een welgemeende oproep aan alle sportvissers om zich geen donder aan te trekken aan welk verbod dan ook! Ga toch vissen!!!!

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Ben
.

Voor 2017 lag er er al zo'n advies van ICES op tafel. Nichts neues!

Ook dit advies voor 2018 zal wel weer het gebruikelijke gestechel over quota gaan opleveren... Gaap! Misschien beter om gelijk maar in te zetten op het verder ophogen van de minimummaat.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Mark
.

Echte sportvissers luisteren niet naar meerkoet. Je bent een "sport"visser of niet. Jij klinkt net als beroeps wink

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Jaap
.Veluwe

Proest! Wat denk je zelf, dat het beroep niet meer mag vissen? Hahaha zo gaat dat hier niet. Zoals door anderen al gezegd gaat het waarschijnlijk een meeneemverbod voor sportvissers opleveren (net als bij paling) of een maximum aantal. Dan kom je net als bij snoekbaars in de enorm kromme wanvertoning dat je er max 2 mag meenemen in het kader van bescherming van de stand, terwijl een paar honderd meter verderop een beroeps er honderden staat uit te trekken, dat is hoe het gaat in Nederland. De C+R vissers wakkeren het vuurtje nog wat aan en zie daar, de controleurs van de federaties maken overuren. En dan nog serieus denken dat ze goed bezig zijn...kansloos, krommer kan het allemaal niet helemaal niet. Helemaal als je de sanctiebedragen voor sportvisovertredingen ziet, buiten alle proporties. Onder het mom regels zijn regels laten we ons alles door de strot douwen, pislink word ik ervan. Ik houd van gezond nadenken en logisch redeneren maar dat gebeurt gewoon niet. Af en toe een zucht en toch maar weer van het vissen genieten zolang we nog wat vangen....

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Andre
.

Jaap en Pieterman gaan hun gelijk krijgen als het zover komt. De geschiedenis herhaalt zich gewoon.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
ZeebaarsPiet
.

De sportvisser vist weer achter het net !!!

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
appie
.assen

ben het helemaal met meerkoet en jaap eens. Ben zelf verwoed wrakvisser en de dagen dat je de laatse 5 jaar nog aan de belachelijke baglimiet komt zijn ook te tellen op de vingers van een hand. Ik trek mij dan ook nergens van geen enkele regel wat van aan . Als ik keer een dag beleef dat ik 100 kalejauwen vang gaan ze ook allemaal mee punt uit.

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Gelezen op de website van SN dat de EAA en FTTA het initiatief hebben genomen voor een petitie tegen de plannen van de Europeese Commissie. Als echte sportvissers moeten we deze petitie massaal tekenen, dunk me. Zie http://www.sportvisserijnederland.nl/actueel/nieuws/20171/eu-wil-vissen-op-zeebaars-in-2018-deels-verbieden-video.html
De huidige stand is 3395 ondertekenaars. Dat moeten we toch gemakkelijk kunnen verdubbelen.
Overtuig familie, vrienden, bekenden en collega´s dat ze ook tekenen. Uiteindelijk hebben zij er ook baat bij. Je echte vrienden als ze met jou gaan vissen en de anderen hebben geen last van je als je aan het vissen bent wink.

Vriendelijke groet
Fuut

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Het aantal ondertekenaars is momenteel 5,240 sportvissers.
Ik heb geen idee hoeveel daarvan uit Nederland komen. Ik hoop dat t.z.t. de verdeling over de landen ook gepubliceerd kan worden. Als wij er goed uitspringen kan dat onze politicie onder de neus gewreven worden. Ik wil de zoetwatervissers er op wijzen dat als dit soort petities MASSAAL getekend wordt, de kans groter wordt dat de sportvisserij serieuzer bekeken kan worden. Daar profiteren zij dan ook van.

Vriendelijke groet
Fuut

 • 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Lex
.

Fuut,
Je weet toch ondertussen hoe dit gaat in Nederland en leest dat bovenstaand ook weer. De 'zeebaarsvissers' gaan massaal roepen dat ze de regels aan hun laars gaan lappen. Sommigen doen dat waarschijnlijk ook. Maar zich daadwerkelijk inzetten voor een lange-termijn-oplossing (zelfs al is dat het ondertekenen van een petitie) zit er niet in.

 • about 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Natuurlijk Lex. Dat weet ik al jaren. Alleen hoop ik dat ik toch een paar sportvissers aan het denken kan zetten. De meesten hebben echter niet door dat dat hard nodig is. Zeker met het huidige kabinet dat veel op heeft met de beroepsvisserij, welke laatste ook steeds beter georganiseerd is. Als de sportvissers niet op tijd wakker worden, zie ik de toekomst somber in.

Vriendelijke groet
Fuut

 • about 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Chris
.Rotterdam

Ik heb de petitie getekend. Catch and release vind ik prima, maar de beroepsvisserij moet gestopt worden anders blijft er niets meer over!

De toekomst zie ik eerlijk gezegd somber in; Op het zoete merk ik dat de vangsten een stuk minder zijn. Kraakhelder water, aalscholvers en op sommige wateren ook nog beroepsvissers.

Maar goed klagen heeft geen zin, een petitie tekenen is toch een kleine moeite.
Helaas zijn sommige collega-vissers er te lui voor of denken dat het allemaal wel meevalt, want ''ik vang nog steeds vis'' • about 2 years and 6 months geleden
Gravatar
Erick
.Breskens

Hoeveel zeebaars wordt er door de mannen in het donker gevangen en geklopt
Daar praat niemand over
Gaat gewoon zwart naar de restaurant en de mannen trekken overdag ook nog steun van onze centen

 • 2 years and 5 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Een behoorlijk potje stemmingmakerij is te lezen op http://visserijnieuws.punt.nl/content/2017/12/Zeebaars-blijft-zorgenkindje .

Natuurlijk zijn er vissers met een hengel die zich niet aan de regels houden. Die mag je echter geen sportvissers noemen. Dat zijn gewoon milieucriminelen. Niemand kan er tegen zijn als die hard worden aangepakt.

Vriendelijke groet
Fuut

 • 2 years and 5 months geleden
Gravatar
Rudy
.

Ja als men het sportvissen op baars verbied dan zullen ze zeker s nachts niet meer vissen.wat een argument.grtz

 • 2 years and 5 months geleden
Gravatar
mike
.rotterdam

het is te gek voor woorden dat de hengelsporter nu weer moet bloeden voor het ondoordacht wegvangen van complete scholen zeebaars door de beroepsvisserij..

meer meer meer

die vervolgens alle wat minder mooie en in hun ogen net een slagje te kleine exemplaren zo overboort kieperen om klasse A te kunnen aanlanden.MAAR WEL al DOOD. EN naast de aangelande baars...

ze vernietigen de stand.
daarnaast is het de "vooruitstrevende" techniek van de vaartuigen die ervoor zorgt dat de vis zich niet meer kan verschuilen..
het is de vangsttechniek die massamoord toepast.

GEEN ENKELE HENGELAAR KAN SCHADE MAKEN AAN DE ZEEBAARSPOPULATIE.

maar zoals altijd preveleren de winsten boven de inteligentie..

wat mij nog het ergste raakt is dat de dieven naar ons wijzen met hun door zeebaars goedgespekte vingertjes.

ik vind vol gas ertegenaan.

open je ogen.....

het is de beroepsvisserij die aan banden moet worden gelegd... maar dan 3 jaar volledig...
dan is de zeebaars stand weer op het oude nivo.

stomme mensen in brussel echt stomme mensen.

bah.

 • 2 years and 5 months geleden
Gravatar
Ron
.

@ Mike


Voor je iets schreeuwt verdiep je dan eerst in iets!!
Klasse A is namelijk een aanduiding voor vis die niet veel waard is.
Kwestie van de klok horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt??.Als je maar lekker kan schoppen toch ongeacht de onzin die je uit kraamt
Fijne feestdagen

 • 2 years and 5 months geleden
Gravatar
Meerkoet
.

Mike. Klasse jongen voor hetgeen jij schrijft. Want zo is het gewoon! Trek je niets aan van types zoals Ron en Fuut die proberen ons de "wet voor te schrijven", en vooral de les te lezen. Kwalijk zoals dat soort lieden keer op keer onder de vele sportvissers die er zijn, tweespalt zaaien, en vooral chaos scheppen. Kots, kots, en kots beroerd worden ik en vele andere sportvissers er inmiddels van. Ook wat mij betreft: "Vol gas er tegenaan!" Ook tegen die types die "vanuit "De sportviswereld" zinloze kritiek leveren aan de sportvissers, en onder "alle omstandigheden" de beroepsmatige visserij een "warm hart" blijven toedragen.

 • 2 years and 5 months geleden
Gravatar
Rob
.Hedel

Er is wel een oplossing voor , bel een keer of tien op een avond naar een Boa van Sportvisserij nederland over misstanden die je ziet op de schelde of stranden of pier in ijmuiden stuur ze van het kasje naar de muur tot ze er doodziek van worden , dan weten ze ook is wat het is om in de zeik genomen te worden dat worden wij namelijk ook Door sportvisserij Nederland , Die vinden het allemaal wel best zo het zijn belangbehartigers van niks ik hoor je wel Fuut

 • 2 years and 5 months geleden
Gravatar
maup
.Velserbroek

Ik ben voor een betere bescherming van de zeebaars maar ik vind het onverteerbaar dat de beroepsvissers met het staande wand op de kop van de pier van IJmuiden ongehinderd zijn net leeg schud in zijn boot en alle zeebaars meeneemt ongeacht de maat. Dit terwijl wij sportvissers er komend jaar geen één mogen meenemen. De door de beroepsvisser weg gestroopte zeebaars word aangeland en welke controle is daar op? 0,0! Ik vis ook om een stukje vis te eten. Namelijk alleen als ik het zelf vang weet ik zeker dat die vis duurzaam is gevangen en minimaal heeft geleden. De meeste zeebaars die in Nederland word verkocht is in de landen rond de middellandse zee gekweekt en dat is een bio-industrie die vergelijkbaar is met de kippen en varkens industrie hier in Nederland.
In de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw werd er nog geen zeebaars gevangen in Nederland. Daarna is het zeebaars bestand jaren achtereen gegroeid en werd er alleen door sportvissers op gevist. Rond 2000 begon ook de beroepsvisserij interesse te krijgen met als gevolg dat na 2010 ineens de populatie van de zeebaars begon te dalen. De beroepsvisserij stroopt alle maten uit het water en zo loopt het bestand veel schade op.
Er is voor het aanbod van zeebaars geen beroepsvisserij nodig in Nederland omdat het aanbod van gekweekte zeebaars ruim voldoende is om aan de vraag te voldoen. Wat dat betreft is de zeebaars vergelijkbaar met de zalm. Zeebaars is in warme streken makkelijk te kweken.

 • 2 years and 5 months geleden
Gravatar
Beroepsvisser
.Hardinxveld

Ik heb de oplossing voor het gezeik over de overbevissing op zeebaars als alle sportvissers nu is op plastic gaan vissen dat is namelijk de rommel die jullie zelf achter laten na een dagje vissen , daar zit nog genoeg van in zee en wij als beroepsvissers vangen dan 2 vliegen in 1 klap er komt minder vuil en plastic in onze netten en wij vangen meer zeebaars en geloof me aan een vuilniszak met water heb je meer sport dan aan een zeebaars hoor en er zit nog een voordeel aan voor sportvissers je mag net zoveel meenemen als je wilt alleen voor die zo gezegde Catch & relaese jongens alleen de zeebaars terug en het plastic neem je maar lekker mee grtjes de beroepsvisser

 • 2 years and 5 months geleden
Gravatar
guppie
.spijkenisse

ik vis al een kleine 25 jaar op zeebaars toen ik er mee begon waren er geen bag limiets of andere wetgeving klaarblijkelijk ook geen sportvissers want het het gebeurde zelden dat iemand een vis terugzette alles ging
jarenlang heeft het overgrote gedeelte zijn zakken staan vullen en een groot gedeelte van die zelfde mensen hangt nu de moraalridder uit beetje triest

 • 2 years and 4 months geleden
Gravatar
Henk
.Schouwen

Nou maup ik stond in de jaren 70 al volop zeebaars te vangen aan de Oosterschelde .
En de achteruitgang van de zeebaars is evenredig met de opkomst van het internet...

Denk daar maar eens over na!

 • 2 years and 4 months geleden
Gravatar
pim de kaas
.amsterdam

Nou wat denken jullie . alle zeebaarsen wat ik ga vangen gaat meen naar huis. lekker de pan in .ik vis niet voor de lol . 6 uur staan wachten op een vis en dan kussen en terug gooien.

 • 2 years and 3 months geleden