slip abu 4601c3
Wie weet waarom de slip van mijn reel niet goed werkt? Van de drie abu's die ik in bezit heb werkt er een niet goed. Bij het afgeven van lijn moet eerst veel kracht gezet worden om vervolgens met een schok lijn af te geven. Het effect van goedkope molens met een slipknop onderop zeg maar. Is dit een kwestie van smeren of deugen de slipschijven niet? De reel is nog geen jaar oud. Wie weet meer, gr Frits..
Fr@ts, onbekend, 19/05/2008

REAGEER

Gravatar
Steven
.

Snel terug mee naar de hengelsportzaak waar je hem hebt gekocht, om de meeste shimano molens is toch een jaartje dus denk ik dat dat bij kwaliteits reels ookwel het geval zal zijn.

  • about 12 years and 2 weeks geleden
Gravatar
raymon
.

Ik heb hetzelfde ook vaak megemaakt bij de slipschijven die in een molen zitten. Voor de meeste molens is het belangrijk dat deze vet en olievrij zijn (dit geldt in ieder geval voor PENN 450 SS molens). Er zijn ook molens die juist een beetje olie nodig hebben op de slipschijven (bijv. Shimano USA baitrunners). Dit heeft te maken met de combinatie van metalen en kunststof-schijven die zijn toegepast. Als witte teflonschijven zijn gebruikt moeten ze in ieder geval vetvrij zijn.

Waarschijnlijk werkt het slipsysteem van een ABU reel hetzelfde als van molens.

Zoals degene hierboven zegt: als de reel < 1 jaar oud is, dan zou ik gewoon naar de dealer teruggaan.

suc6....

  • 12 years and one week geleden
Gravatar
Michel
.

Het fenomeen ken ik zeer goed van ABU, trouwens ook van Shimano. Het probleem is dat er vocht en/of vet tussen de slipplaten komt en dan is van een soepele werking geen sprake meer. Het slipsysteem van ABU en de meeste Shimano's zijn naar mijn idee eigenlijk verkeerd gemaakt, er kan gewoon te gemakkelijk vocht en vet bijkomen. Ik heb het idee dat er tijdens het werpen met gevlochten lijnen water in de reel geperst wordt. Kijk maar eens hoeveel water er tijdens de worp van de lijn afvliegt. Vooral bij klassieke en open gevlochten dynema lijnen zie je dit extreem. Veel meer bijvoorbeeld als bij nylon of gecoate dynema lijnen. Ik vermoed dat het daardoor komt. Reels waar statisch mee gevist wordt hebben meestal geen problemen. Hoe meer er mee geworpen wordt, hoe sneller de problemen optreden. Oplossing is de reel uit elkaar halen en de slipplaten geheel vetvrij en droog maken. Een heel klein beetje grafietpoeder daarna hoeft niet perse, maar helpt wel. Daarna werkt de slip weer naar behoren. Voor een tijd... Succes.

  • 12 years and one week geleden
Gravatar
Frits
.

Ok Michel, klinkt zeer aannemelijk. Ga de reel maar eens openschroeven. Bedankt en groet..

  • 12 years and one week geleden