Pleidooi voor dreg
Ik hoor steeds meer (C&R) snoek- en snoekbaarsvissers beweren, dat vissend met een enkele haak, de roofvis beter af is in geval van natuurlijk dood of levend aas.
Het giga-aantal missers dien je als visser dan te accepteren.
Liever een visje minder vangen dan dierenkwelling. Mee eens.
Het kan echter mooier, anders,effectiever en beter.
Door dus een weerhaakloze dreg te gebruiken. Aanslaan in de rug van dood of levend aas.
De haakpunt die door het visje gaat, daar schuif ik een rubbertje over. Anders valt ie eraf.
Haakmaat 2 of 4 bij aasvis maat sardien resp. kleiner.
Bij aanbeet meteen drillen, niet aan"slaan" en de hengel met dobber altijd in de hand.
Meer dan 90% is raak en land je ongeschonden met ook nog eens ALTIJD de haak voorin. Maar dan ook: ALTIJD!
Zeker in combinatie met een snoekkettinkje als ondelijn: de tandjes houden vast in dat spul en geven die extra seconde inhakingskans.
Werkt ook t.a.v. snoekbaars.
Wie heeft bedacht dat snoekbaars wars is van stalen onderlijnen enz. zit ernaast. Dat maakt ze echt niet uit. De geweldige knal waarmee ze het natuurlijk aas pakken zegt alles: dat is dus niet tevoren eerst geinspecteerd op onderlijn...toch?
Snoekvissen als karpervissen, dus vanuit snurktent met pieper, waker, noem maar op is verderfelijk en leidt tot slikkers.
Als C&R visser maak je jezelf wat wijs, als je dat toepast.
Dan wil je dus terugzetten wat niet slikte, en/of zelfs bij slikkers lijnen doorknippen en vis laten creperen.
Dat moet je niet willen.
Ik heb die slikkers nooit.
Echt nooit.
Ook geen uitzonderingen.
Wel...wakker blijven.

Vang ze.
Ludo
Ludo, Borgharen, 19/01/2008

REAGEER

Gravatar
marcel
.

Helemaal mee eens Ludo: Beet, Strakdraaien en, gedoseerd, aanslaan.
Mis je de beet, is het meestal van een kleinere rover. Ik vis zelf al vele jaren op deze manier (vraag maar aan Jo G.) en kan het ook aan iedereen(die het goed voor heeft met de gevangen vis) aanbevelen.
Over de onderlijn : Bij gebrek aan beter, heb ik, op een gegeven moment, een spinstang van 1mm gebruikt als onderlijn: ondanks die dikke stalen stang, ving ik de ene na de andere snoekbaars...... Hoezo, subtiel vissen.... Ze moeten ´t gewoon DOEN
Over de weerhaken : ook met platgeknepen weerhaken KAN het een keer gebeuren dat een van de haakpunten een kiewboog raakt en daarom opteer ik voor een zo klein mogelijke maat dreg (hooguit maat 4).Het gebruik van grote dreggen komt mi. vaak voort uit een soort`hebberigheid`, cq de angst om een grote vis niet te kunnen haken met een klein haakje. Kleinere haken echter, haken veelal gemakkelijker (dunnere draad, kleinere weerhaken) en hebben aanzienlijk minder kans om de kwetsbare kiewbogen te raken.
Dit inzicht heeft mij in elk geval geen windeieren gelegd: minder missers en VEEL minder schade bij de gehaakte vissen.
Vang ze !

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
michael
.

heren k zou als ik u was een andere hobbie kiezen.
de enigen die met dit soort discussies op de loop gaan zijn de dieren activisten Slim hoor!!

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Lolke Folkertsma
.

Ludo stelt in zijn betoog: "Liever een visje minder vangen dan dierenkwelling. Mee eens."

Jammergenoeg echter maakt hij in hetzelfde betoog weer eens reclame voor het gebruik van de allang verboden levende aasvis, oftewel laat hij zien geen problemen te hebben met dierenkwelling.

Verder erg bijzonder dat je met deze manier van vissen amper missers hebt en nooit geen slikkers, wat mij betreft ben je dan echt een topper!

Laten slikken van het aas + haak of dreg met of zonder weerhaak, is niets anders dan te langzaam aanslaan of beginnen met de dril. Ben je te traag dan doet haak, dreg, met of zonder weerhaak niet zoveel meer terzake, de gehaakte vis zal schade ondervinden van het gehaakt worden.

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Ludo
.

Hoi Michael.
Ik zie niet in hoe ik met dit topic
dierenextremisten in de kaart speel.
Mogelijk dat we mekaar niet goed begrijpen.
Ik streef immers enkel betere vangst en ongeschonden vis na en wens dat anderen gewoon ook toe.
Groet,
Ludo

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Peter
.

Lolke,
deze site wordt bezocht door belgische en nederlandstalige sportvissers. in belgie mag je met een levende aasvis vissen. als ik me niet vergis vist Ludo ook in belgie. en als je goed leest dan zegt Ludo ook dat je bij een beet strak moet draaien en meteen aanslaan. uit eigen ervaring weet ik dat je een roofvis dan ook zéér zelden achter in de keel haakt. dat is met kunstaas vaak anders, omdat dit snel door het water wordt gevoerd. een roofvis moet een schot maken om het te pakken, zodat hij er vaker met de bek geheel overheen schuift en de haak achter in de bek terecht komt.
vreemd dat jij het nooit (helemaal) eens kunt zijn met het betoog van een ander.
groeten.
Peter

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Karel
.

Michael is de enige die het snapt. Allemaal weer voer voor de PvdD en de linkse activisten.

Onzin om die discussies over wel of geen goed gebruik in de hengelsport aan te voeren. Gewoon zelf beslissen. Als we ons hier al druk over moeten maken.

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Piet
.

De tactiek klopt, al heb ik mijn twijfels dat de dreg weerhaakloos moet zijn om zodoende de "schade" aan de vis te minimaliseren, gelet een eerdere discussie "weerhaakloos" op dit forum! Deze tactiek zal denk ik ook minder toepasbaar zijn bij het aanbieden van kleinere aasvisjes.


Aanbeten, verschillen wel degelijk. Seizoen, dagdeel, schoolvorming, manier van aanbieden, moment van de dag, aasaanbod, nieuwschierigheid, dressuur e.d. spelen daarin allen een rol.

Meerdere keren geconstateerd dat hetzelfde shadje met hetzelfde loodgewicht, maar andere haaklengte beter ving, terwijl de vistactiek verder "niets" was veranderd. Toeval!!??

Hiermee zeggende dat de manier van aanbieden met natuurlijk aas-dregconstructie bij vooral passievere visserij manieren, makkelijker een vorm van argwaan bij vissen kan opleveren.

Vooral wanneer de vis passief is en het aas passief wordt aangeboden zullen het aantal aanbeten verminderden bij het vissen met staartdreggen, maar daarintegen zal het verzilverde percentage aanbeten worden verhoogd.

Idem, wordt bij het kunstaasvissen meestal gebruik gemaakt van staartdreggen om het percentage missers te verlagen. Ook hier wordt direct aangeslagen bij beetconstatering.

Wanneer je niet aanslaat bij beetconstatering, zul je veelal snel vernemen dat het aas weer wordt uitgespuwd (Argwaan).

Groet, Piet

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Lolke Folkertsma
.

Peter,

Sorry maar als ik het niet (helemaal) eens ben met iemand dan zeg ik dat, al besef ik me terdege dat het veel gemakkelijker is om je gewoon met "ben het helemaal eens met ..." er vanaf te maken. Beargumenteerde kritiek kan er volgens mij toe bijdragen dat een standpunt nog breder gedragen wordt.

Verder maakt het me niet zoveel uit of je nu in Nederland of wat voor land dan ook met levend aas vist. De combinatie van een vis tot in het extreme vertroetelen tijdens dril en vangst om zodoende dierenkwelling te voorkomen en tegelijkertijd wel met levend aas vissen kan ik in het geheel niet rijmen.

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Lolke Folkertsma
.

Piet,

Jij stelt dat de tactiek klopt en ik neem aan dat je daarmee bedoelt theoretisch.

Ik deel daarin je mening zeker niet. Het bevestigen van een dreg in de rug van de aasvis zal zeker bij het vissen met deze methode op snoekbaars een (groot) nadeel zijn en mijn inziens voor teveel missers gaan zorgen. Ook bestaat het gevaar dat je na meerdere missers bewust later gaat reageren waardoor de aasvis en dreg alsnog geslikt worden.

Als systeem voor het vissen op snoek, misschien prima, heb ik geen kaas van gegeten. En dan wellicht af en toe een snoekbaars als bijvangst. Voor gericht op snoekbaars (veel) te laag vangstpercentage lijkt me.

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Ludo
.

Beste Lolke,
Het werkt ook echt bij snoekbaars.
Probeer eens maat 4 en een aasvis van 10 a 11 cm.
Vergeet het rubbertje echter niet, ook niet als je met weerhaak vist.
Gewoon een halve vierkante cm van een breed pakketelastiek dat postbodes gebruiken.
Probeer het en je vangsten nemen echt enorm toe.
Echt ruim 90% raak.
Loslaten is zeer zeldzaam, dat zou immers binnen 2 seconden moeten gebeuren.
Ik vis al 30 jaar op deze manier.
Op eigen afgesloten wateren zitten snoeken en snoekbaarzen die al wel 10 keer gevangen zijn op deze wijze.
Bovendien is van dressuur geen sprake bij natuurlijk aas.
Wel is enige oefening nodig: aantikken als bij witvis levert veel missers op en is zeker in het begin moeilijk aanleerbaar.
Je wil immers uit reflex automatisch aantikken als de dobber wegknalt, maar dat leer je snel af.
Mocht er al een misser zijn: zeker snoek pakt meestal op dezelfde plek opnieuw.
Succes,
Ludo

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Lolke Folkertsma
.

Ludo,

Als jij deze methode al tientallen jaren met veel succes gebruikt, wie ben ik dan om aan deze formule te twijfelen. Zoals jij echter ook al aangeeft lijkt het me het moeilijkste om het aanslaan over te slaan en direct te beginnen met drillen. Het lijkt me ook niet dat je dit snel onder de knie krijgt.

Zelf vis ik de keren dat ik met dood aas vis grotendeels actief en ben dan eigenlijk ook wel benieuwd of je dit systeem ook actief vissend hebt toegepast.

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Piet
.

Lolke,

Ook ik heb van het snoekvissen weinig kaas gegeten.

Met natuurlijk aas, vis ik zelden met staartdreg, temeer ik het gevoel heb dat je bij "statisch" vissen in perioden wanneer de snoekbaars inactief is minder vaak beet krijgt.

Heb in dergelijke "slappe" perioden vaak de test gedaan, om bij aanbeet direct aan te slaan. Dit veelal met meer succes dan dergelijke aanbeten na vervolgens geringe verplaatsing pas aan te slaan.

Laat je ze gaan zitten ze soms in de strot, maar veelal is argwaan m.i. de oorzaak dat snoekbaars het aas losjes voor in de bek houdt of zelfs loslaat. Vaak zie je niet eens tandafdrukken in het aas.
Door te klieren wil het nog wel eens gebeuren dat de vis alsnog toehapt.

Krijg je een aanbeet van snoekbaars bij het aanbieden van natuurlijk aas met staartdreg in dergelijke situaties zal de slagingskans tot vangen, gelijk kunstaas welke veelal niet voor niets met dreg wordt aangeboden, zienderogen toenemen.

Ik denk niet dat je er meer snoekbaars mee vangt, maar de slagingskans in dergelijke situaties bij aanbeten wel wordt verhoogd!

Groet, Piet

  • 16 years and 2 months geleden
Gravatar
Ludo
.

Hoi Lolke.
Actief vissen doe ik in zoverre, dat ik (ja, in Belgie) met levend aas "zoek" langs rietkragen e.d.
Met dood aas vis ik passief met geplet aas en altijd zonder lood, net boven of op de bodem.
Door de "rugdreg" hangt het visje op natuurlijke wijze. Af en toe een metertje inhalen (tergend langzaam)doet vaak wonderen.
Eerst test ik altijd dat het visje zinkt, de zwemblaas moet beslist stuk dus. Loodloos omdat langzaam afzinken ook vaak "dodelijk" werkt.
Vaak vang ik met geplet aas beter dan met levend aas. Vooral als ze het slecht doen maakt dit het verschil vaak.

  • 16 years and 2 months geleden