Meeneemverbod zeebaars sportvisser per 01/01/18
Ja hoor "we" zijn weer de Sjaak. Volgens de minister is er een evenwichtig akkoord bereikt....met als dieptepunt voor de sportvissers dat die net als bij paling niets meer mee mogen nemen. Beroepsvissers mogen minder vangen maar wel "gewoon" doorvissen. Belachelijke maatregel en van de gekke dat we dit (moeten) pikken. SVN en federaties worden hiermee en dan met name op controle gebied gigantisch belast. Het is als met zoveel dingen hier in Nederland, ze zijn compleet de weg kwijt man man man wat een k..regeltjes land zijn we geworden met dit soort maatregelen. Beroepsvissers vissen alles naar de kloten en de sportvissers kunnen boeten en buigen. Krommer dan krom dit. Je voelt je onderhand meer crimineel dan sportvisser in dit land. Zie dit bericht:

Zeebaars

Voor zeebaars hebben de ministers afgesproken dat de vangst volgend jaar fors wordt beperkt. Er mag 60 procent minder zeebaars worden gevangen dan in 2017. Wat dit voor de Nederlandse visserij betekent, is nog onduidelijk. Voor de recreatieve visserij geldt vanaf 1 januari dat alle zeebaars moet worden teruggezet.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt van een evenwichtig akkoord ,,Een goede balans tussen ecologie en economie; waarbij vissoorten die onder druk staan zich verder kunnen herstellen en vissers thuiskomen met verantwoorde vangsten
Jaap, Veluwe, 13/12/2017

REAGEER

Gravatar
Alex
.

Investeren in een goede visstand, wat mij betreft moet dit voor sportvissers geen probleem zijn. Kan me voorstellen dat het voor panvissers niet de ideale situatie is. Maar laten we eerlijk zijn; hoe gezond is het eten van een vis uit de europoort nou echt?

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Felix
.Ranst B.

Beste sportvissers , laten we eens een uitstapje maken naar Den Haag , We pikken ons trailertje aan en gaan daar wat rondtoeren tegen 5Km per uur. Ook alle andere zoet en zoutwatervissers zijn bij deze zeker welkom. ZWN zet zo eens iets op poten , dat helpt misschien. Getekend een droevige sportvisser.

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
dre hellemons
.oudgastel

beste vissers laat je eigen toch niet koeieneren door die mafkeezen in brussel
ga lekker vissen en neem alles mee ik doe dit al jaren en de pakkans is heel klein
je geniet veel meer van het vissen gr dre

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Rudy
.

Totaal verbod was ook niet te controleren,je kan toch niet bewijzen dat iemand op baars vist en niet op fint bvb.
Dan maar een totaal meeneemverbod,na het vissen even bij de visboer een baars je gaan halen uit het staand want 100 m van mijn stek.

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
GJ
.

Dre Hellemons is dus exact het soort visser die we niet nodig hebben...Een panvisser!

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Peter
.

Volgens mij is er toch niemand die zich al aan de regels houd! Joop F was onlangs ook al gepakt met een zeebaarsje teveel in de boot...

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Pan
.

Waarom is het voor zeevissers van groot belang om alles maar te moeten meenemen voor de pan?

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Ed
.

Op basis van sommige reacties vraag ik me af of jullie ooit verse vis eten; of geven jullie de voorkeur aan oude en/of gekweekte vis ?
Enkele cijfers : ICES adviseert een 0 vangst voor 2017; alleen al de handlijners krijgen 10 ton/jaar en dat zijn dan de minst erge; voor 2018 adviseert ICES een 0 vangst en Europa deelt aan de handlijners 5 ton/jaar uit; was 4 ton maar lobbywerk zorgde voor 25% verhoging naar 5 ton.
In Nederland zijn pakweg 100 vergunningen voor zeebaars; in Engeland zijn er dik 500 en in Frankrijk dik 3000; en die hebben dus allemaal 5 ton nu = 18.000 ton;
ik hoop dat er enig begrip is waarom zeevissers niet happy zijn nu.

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
dre hellemons
.oudgastel

beste gj ik ben dus een pan visser maar in duitsland is het verplicht om je vis mee naar huis
te nemen en lekker op te eten dit moet in ned. ook ingevoerd worden ik zie wel eens vissers
hun vis terug zetten waar ze eerst 2dreggen uit gepeuterd hebben die vis gaat gewoon
dood ook vis die van een grote diepte komt overleefd het niet dus ik ben goed bezig gr de ouwe panvisser

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Helaas, dre dellemons is niet bepaald de slimste onder ons te noemen. Hij heeft niet door dat zijn soort opmerkingen heel welkom zijn voor beroepsvissers en beleidsmakers. Die zullen er dankbaar gebruik van maken om de sportvissers als oorzaak aan te wijzen van een slechte zeebaarsstand. Gevolg is dat de sportvisserij extra afgeknepen gaat worden. Hoe dom kan een mens zijn.

Vriendelijke groet
Fuut

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Marcel
.

Gewoon je visje terug zetten mannen, doe ik al jaren. Niets mis mee! Laten wij sportvissers gewoon het juiste laten zien wat men moet doen grin

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
GJ
.

Dre,

Je verhaal is niet helemaal correct en je vertelt bovendien niet het hele verhaal. Ik neem even aan dat dit door gebrek een kennis komt. Hoewel het in Duitsland op papier verplicht is gevangen vis te doden (dit komt door het idee dat je niet voor je lol een vis een haak in z'n bek slaat, maar dit alleen doet uit noodzaak. Bijvoorbeeld voor voedsel). In de praktijk wordt een heel groot deel van de vis teruggezet en dat wordt ook door controleurs getolereerd. Daarnaast moet je in Duitsland een soort proeve van bekwaamheid afleggen waarmee je aantoont dat je weet hoe je met een levend dier moet omgaan. Dit in tegenstelling tot Nederland, waar iedereen idioot de mooiste vissen een set haken in hun bek mag rammen. Zo lang je maar 30 euro betaalt. (Of niks, als je op zee vist...)

Overigens heb ik wel snoeken gevangen met haken in de strot (zowel van mijzelf, als van VORIGE vissers) en heb ik deze vissen hierna in goede toestand teruggevangen. Dus het punt over het overlijden van een vis na vangst is onzin. Punt over doodgaan door drukverschil is ook onzin, de meeste SPORTvissers zijn begaan met hun vangst. Volg bijvoorbeeld de onthaakmatdiscussies eens.

Dre, ik vermoed dat jij het gewoon vervelend vind dat je ingeperkt wordt in je vrijheden en waarschijnlijk is het zelf vangen en eten van vis voor jou zo'n structureel onderdeel van je leven (vrijdag visdag, misschien geen baan) dat het voor jou ook echt lastig wordt om met die verandering te leven. Maar eerlijk; voor elke SPORTvisser moet het terugzetten van de vis geen enkel probleem zijn. En stiekem 2 zeebaarsjes per seizoen meenemen, agh dat doe ik ook lekker. Maar het structureel meenemen van tassen vol baars (en geloof me, dat zie ik met regelmaat blanke mannen in de Europoort doen) moet gewoon verboden worden. En als je enige liefde hebt voor de vis die je vangt en niet alleen aan jezelf denkt ben je dat met me eens.

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Rudy
.

Zijn we nu niet een beetje aan het doordraaien jongens, stiekem 2 vissen meenemen.
Het is toch simpel,lust je graag een vis dan neem je er 1 mee,lust je ze niet gooi je ze terug.
Heb je er de vorige dag ook een gevangen zet je hem terug ,je kan niet elke dag vis eten toch.
Gewoon een beetje normaal doen en je gezond verstand gebruiken,er is helemaal niets verkeerd aan een zelfgevangen vis te eten .in ons dorp wonen vier beroepsvissers,goeie mensen trouwens en vis is hier altijd als voedsel aanzien.
Natuurlijk moet je geen zakken vol meenemen maar als je alleen stiekem een vis durft mee te nemen ben je toch wel alle voeling met de natuur verloren.
Vriendelijke groet
Rudy

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Roerdomp
.

Fuut

Je hebt weer niet goed gelezen, want de man die jij placht te heropvoeden is niet Dre Dellemons, maar Dre Hellemons. En dat is wel even een verschil of niet dan! En wat dat verder uitknijpen van de sportvissers betreft: Valt er nog meer uit te knijpen dan! Ik persoonlijk, en vele sportvissers met mij, zijn allang op het punt beland dat er, zeg maar, inmiddels burgerlijke ongehoorzaamheid is opgetreden. Dit met dank aan Brussel voor de inmiddels zeer vele belachelijke regels en bepalingen aan sportvissers opgelegd. De zinloze discussies onder sportvissers hoe het nu moet verder gaan, maken het zeebaars bestand echt niet beter . Het durven ageren, en aantrappen tegen de beroepsmatige visserij, op het reeds al lang zwaar ondermijnde zeebaars bestand wel. Dit doen en durven gelukkig steeds meer sport vissers. Daarmee maakt het mij en gelijkgestemden geen ene donder uit of jij het hier nu wel of niet mee eens bent!

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Ron
.

Volgend jaar zou bij de EU onderhandelingen over de visserijbestanden blijken dat de zeebaarsstand nog niet voldoende is hersteld, en zullen de maatregelen die daar uit voortvloeien betekenen dat er door de sportvisserij niet meer op zeebaars gevist mag worden.
Zie je het al voor je! Het moet toch een grondrecht zijn dat je een zelf gevangen visje mag meenemen voor eigen consumptie . Als je geen vis lust om wat voor reden dan ook, of je bent aanhanger van de C&R geloofsgemeenschap dan zet je ze gewoon terug, niks mis mee in mijn ogen. Maar hou eens op met je mede vissers die een visje voor eigen consumptie meenemen te criminaliseren en te bestempelen als stropers die de zeebaarsstand om zeep hebben geholpen.
Terwijl iedereen weet dat de gene die de zeebaarsstand echt om zeep hebben geholpen op een boot met een visserijnummer zitten. En iedere zondags in de kerk zitten . In vier jaar tijd is het quotem van de sportvisser die graag een visje eet van 100 % naar 0 % gegaan. Kijk je nu naar het offer dat de beroepsvissers in die vier jaar tijd hebben moeten brengen, het totaal niet in verhouding staat met wat de sportvisserij heeft moeten inleveren!
En zelf hier houd de beroepsvisserij zich niet aan. Op de site van Henry Gilby kun je lezen dat er afgelopen jaar in de gesloten tijd voor staandwantvissers om op zeebaars te mogen vissen ,tonnen aan zeebaars is aangeland. Er zijn op zijn minst 61 overtredingen geconstateerd, maar er is geen een van deze beroepsvisser beboet of zelfs maar berispt door de controlerende instanties! En we hebben het hier dan alleen nog maar over het verenigd koninkrijk !
Als al deze excessen niet hadden plaatsgevonden dan had de zeebaarsstand er nu niet zo belabberd voor gestaan, en ons cultureel erfgoed van een visje meenemen voor eigen consumptie niet zo onder druk gestaan...

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Beste Roerdomp. Dat krijg je als je in gedachten meer met de inhoud bezig bent dan met bijzaken. Dan neem je een naam wel eens niet helemaal goed over. Sorry daarvoor.
Jijzelf bent kennelijk meer met de bijzaken bezig dan met wat echt belangrijk is. Het dringt kennelijk niet tot je door dat het gaat om beeldvorming.
Als allerlei dombo´s op dit en andere fora maar rond lopen te tetteren dat ze zich van beschermingsmaatregelen niets aantrekken dan worden de beleidsmakers er op gewezen dat die sportvissers maar halve criminelen zijn. Denk je echt dat dit er toe zal leiden dat we bij volgende maatregelen, of het nu de zeebaars of andere vissoorten betreft, meer zullen worden ontzien?
Het ligt meer voor de hand dat zulk gedrag dan wordt ingecalculeerd en er voor de sportvisserij nog strengere maatregelen volgen dan feitelijk nodig. In feite lok je dan nog meer belachelijke regels uit.
De beroepsvissers hebben het veel beter begrepen. Als je een beetje verder gekeken had dan je neus lang is dan had je gezien dat het beroep de laatste tijd héél druk is om het beeld dat van ze bestaat te verbeteren. En dat gaat ten koste van ons.

Wat jij verder persoonlijk uitvreet zal me verder worst wezen. Wil jij het risico van een dikke prent nemen, je gaat je gang maar. Daar hebben we controle-instanties voor. Maar, op zijn zachts gezegd, kan ik het niet van veel verstand getuigen als je niet door hebt dat je met dat getetter op internet alleen maar uitlokt dat er scherper gecontroleerd wordt.

Vriendelijke groet
Fuut

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Beroepsvisser
.Hardinxveld

Sportvissers laat het voor eens duidelijk zijn , wij als beroepsvissers zijn het een beetje zat dat jullie onze vis wegvangen en dan elke keer dat gezeik over mijn warnetten als ik ze uitzet staat daar weer zo een Sportvissertje te zeiken , voor die vis krijg ik een goeie prijs dus moet ik zeker geen panvisser bij mijn stekken of netten en sportvissers zoek een andere sport want ik moet in de zomertijd weer meer warnetten gaan zetten omdat er gewoon minder zeebaars zit als enkele jaren terug ,dat jullie daar voor moeten boete zal mij een worst zijn dus zijn er voor jullie straks geen stekken meer over , dus panvisser ga naar de winkel voor vis en verkoop je hengels en sportvissers zoek een andere sport en verkoop ook je hengels dan kunnen wij teminste rustig onze gang gaan . ps Veel plezier met jullie nieuwe hobby

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Zeevisser
.

De discussie tussen fuut en de heer Hellemons gaat ook nergens over.
Elkaar afmaken terwijl we allemaal graag vissen (onze hobby ).
En wie nog niet door heeft dat de beroeps visser al 40 jaar de zaak aan
het slopen en plunderen is zit onder een steen.
En hun lobby is zeer groot en machtig in den haag daar doe je niks aan.
En controle op hun schepen vergeet het maar je bent je leven niet zeker.
En Fuut hang niet altijd de betweter uit, daar hebben we er zat van.

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Erick
.Breskens

Haha
Een handje vol sportvissertjes die klagen...
Niks aan de hand dus

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Ron
.

Fuut,
Je hebt helemaal gelijk met wat je zegt, maar je vergeet een ding te vermelden! En dat is dat deze negatieve reacties ook gewoon door beroepsvissers hier op totalfishing geplaatst worden om ons sportvissers in een negatief daglicht te zetten, en degene die hier zich vaak mee bezig houd is de WSW 11 van de vbhl.

Je kunt op dit forum volledig anoniem alles spuien wat je wilt zonder enige belemmering , ik heb eens een kritische reactie op visserijpunt.nl geplaatst, het was er binnen een half uurtje af! En ik werd gelijk geblokt. Wat dat aangaat moeten wij sportvissers nog een hoop te leren en in te halen ten opzichte van de beroeps vissers.

En ik weet dat je dit niet leuk gaat vinden, maar van SVN hoeven we ook niet veel te verwachten. Die claimen al weer dat ze er toch mooi voor gezorgd hebben dat we de eerste helft van2018 gewoon op zeebaars mogen blijven vissen!

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Edward Teach
.Nassau

Een zeebaars wordt in zee geboren en eindigt zijn leven op een bord voor de ogen van een hongerige consument.....

Het is het proces daartussen waar iedereen zich druk over maakt, wie is er rechtmatig en onrechtmatig bezig mbt de toeleiding naar dat bord....Niet dat het wat uitmaakt want het eindresultaat is altijd hetzelfde, die zeebaars ligt nog steeds dood op een bord.
Dat geldt ook voor de teruggezette zeebaars van de catch and release-visser, die belandt via een andere weg ook op een bord.........

Elke stropdas op een beleidsfunctie houdt zichzelf aan het werk door dingen te veranderen/verbieden en heeft zo voor zichzelf "baangarantie". Regels en wetten worden zelden of nooit teruggedraaid er komen er alleen maar meer bij. Als er morgen zoveel zeebaarzen in zee zitten dat je ze zelfs met een onderbroek kan vangen, komt er echt geen bericht vanuit Brussel, "jongens, pak ze maar weer onbeperkt...!| "

Logisch dat mensen daar een keer klaar mee zijn en zeggen tot hier en niet verder, t begint hier op Rusland uit de koude oorlog te lijken met al die verboden/restricties/sportvis-evangelisten en ambtenaren die voor je nadenken.

Wij van Nassau doen voor 2018 lekker aan C&R-visserij!!!!!!!
(Cash and Repeat that is.......)hehehe
Ahoyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Ron, ik besef echt wel dat ook beroepvissers zich op dit forum voordoen als sportvissers. Ik kan dat echter niet bewijzen, vandaar dat ik niet met mijn vinger ga wijzen.
De mogelijkheid van beroepsvissers in de huid van sportvissers is één van de redenen dat ik soms fel reageer op negatieve geluiden. Ik probeer zo voor de argeloze bezoeker te laten zien dat sportvissers meer fatsoen hebben dan soms wordt gesuggereerd. Dat zouden meer sportvissers moeten doen.

Met visserijnieuws.punt.nl heb ik dezelfde ervaring als jij. Ik zie dat als het zoveelste bewijs dat de beroepsvisserij geen kritiek wil horen, niet transparant wil zijn en ook niet echt aan zelfreflectie wil doen, wat ze in de media ook mogen beweren. Het blijft een heel eng besloten clubje.

Ik vraag me alleen af waarom jij denkt dat ik het niet leuk vind dat je zegt dat we van SVN niet veel hoeven te verwachten. Ikzelf denk dat namelijk ook. Over het waarom we niets hoeven te verwachten heb in het verleden het eelt op mijn vingers getypt. Helaas, een enkeling uitgezonderd, zijn de individuele sportvissers te beroerd om zelf ook in aktie te komen. De individuele beroepsvissers doen dat wel en daardoor wordt er in Den Haag zo goed naar ze geluisterd.

De lamlendigheid van de sportvissers is ook de reden dat ik in deze discussie helemaal niet ben ingegaan op de inhoud van de getroffen maatregelen. Dat leidt alleen maar tot meer discussie over hoe zielig we wel niet zijn en dat met name SVN zo lui zou zijn. Dat het uiteindelijk hun eigen schuld is willen ze niet onder ogen zien.

Vriendelijke groet
Fuut

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Rob
.Hedel

Hier gaan wij als nederlanders zeker niet mee akkoord

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Teun Janssen
.Sliedrecht

Zo Nu ik nog even.. Mr De beroepsvisser deze is voor jou
Sportvissers laat het voor eens duidelijk zijn , wij als beroepsvissers zijn het een beetje zat dat jullie onze vis wegvangen en dan elke keer dat gezeik over mijn warnetten als ik ze uitzet staat daar weer zo een Sportvissertje te zeiken. ALs ik dit lees moet ik kotsen wie denk jij wel wie je bent ONZE VIs. doe je ogen eens dicht wat je dan ziet is van jou..artelijk stuk vreten dat je bent

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
willy
.hulshout

zagen en mekaar verwijten maar voor de rest gebeurd er niets
we zij juist lammekes voor de slachtbank

een droevig lammeke

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
snip
.

ik denk zelf dat onze fuut helemaal niet namens eigen parochie spreekt.........
overigens zorgt hij wél elke keer voor verdeeldheid onder de sportvissers en veroordeeld hier op het forum steeds maar weer de leden.

hij lijkt wel erg veel op een pr medewerker van SN, met telkens dat vervelende vingertje naar de sportvisser ipv kritisch te zijn naar SN zelf, die het geld over de balk gooit en geen tot nauwelijks resultaten boekt met hun onduidelijke, niet van deze tijd zijnde regeltjes en beperkingen... ook is SN wel eens te laat geweest met indienen van bezwaarschrift etc etc, maar ja die verdomde sportvissers ook.

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Nico
.

Heren,

Ik zie weer een hoop emotie in de berichten en dat siert onze passie voor het vissen.
Waar het m.i. om gaat is niet zo zeer dat we geen zeebaars meer mee mogen nemen maar het autoritaire principe dat erachter schuilgaat en de natuurlijke drang om daar tegen in te gaan.
Waarom niet een meeneemrestrictie van 1 of 2 baarsjes p.p. met een minimum- en een maximummaat van de baars?

Helaas is na het algehele verbod op paling dit dus ook door de strot geduwd van de sportvisser. Neemt niet weg dat ook de beroepsvisserij concessies moet doen.

Wat ik wil zeggen: Waar 2 vechten hebben er 4 schuld.....waar het lijkt alsof de beroepsvisserij een bekeuring ontvangt voor te hard rijden krijgt de sportvisserij een onvoorwaardelijke rij-ontzegging ......de 3e partij schrijft de bekeuring uit...en de 4e partij krijgt een jaarlijkse bijdrage van onze belastingcenten.......

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Fuut
.

Jammer dat Snip het maar niet wil snappen. Misschien kan hij er ook niets aan doen, dus laat ik er verder maar niets over zeggen.
Ik hoop in elk geval dat anderen wel doorhebben dat met name die beperkingen niet van SN afkomstig zijn.

Vriendelijke groet
Fuut

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Roerdomp
.

Toch blijven steeds meer sportvissers vinden dat dat Sportvisserij Nederland in deze twee jassen draagt.
Een dun fragiel jasje, voor als er belangen van sportvissers dienen te worden behartigd!
Een warm , comfortabel en goed passende jas, voor als er belangen van beroepsvissers dienen te worden behartigd!

 • one year and 5 months geleden
Gravatar
Ron
.Maassluis

Het gaat er om dat er gedacht wordt dat sportvissers de zee leeg vissen en voor een deel zou dit waar kunnen zijn. Als er 5000 sportvissers per jaar 10 kilo zeebaars meenemen dan is dit 50 ton zeebaars. Het zit echter niet in die 50 ton die de sportvissers meenemen mijns inziens maar dat sinds de beroepsvisserij weet waar de zeebaarzen zich in de winter ophouden (lees paaigebieden) dat daar de roofbouw plaats vind. Het paaibestand wordt om zeep geholpen en daarom is er weinig nieuwe aanwas. Die sportvisser die vaak voor niets aan de waterkant staat en dan eindelijk eens een paar baarzen vangt moet de mogelijkheid gegeven worden om die paar vissen die hij vangt mee te kunnen nemen.

Al het catch en release gedoe is mooi voor diegenen die dat willen doen,maar gun die man of vrouw ook de kans om een vis na veel moeite te hebben gedaan om die vis mee te nemen als hij of zij dat wil.

Al zouden we voor vijf jaar alles terug zetten als sportvisser dan is dit een druppel op een gloeiende plaat. We geven de vis geen kans door ze tijdens de paaiperiode gewoon te vangen, en daar zijn geen sportvissers bij!!
Een vangstverbod voor alles en iedereen tijdens de paaiperiode zou meer bewerkstelligen dan de vreemde maatregelen die nu genomen worden.

Tevens zouden we ons eens moeten afvragen of dit soort discussies wel gehouden zouden moeten worden, als je alleen vis wilt vangen voor de zogenaamde sport dan gaan anti sportvissers zich afvragen waarom er dan gevist moet worden, visje pesten zeggen ze dan...

Kortom, laat een ieder in zijn waarde, als iemand ze wil terugzetten dan moet hij dat doen, als iemand eens een visje wil meenemen laat hem dat dan doen en kijk hem er niet op aan. Het kan niet zo zijn dat de sportvisserij verantwoordelijk is voor het leegvissen van de zee .

 • one year and 5 months geleden