markering fuiken beroepsvisserij
dit jaar is er een wildgroei van ongemarkeerde fuiken op het Schelde Rijn kanaal en ook op het Zoommeer. We verspelen per dag bij het slepen met pluggen zeker gemiddeld voor 35 euro materiaal!!!
Moeten beroepsvissers hun fuiken begin/eind niet aangeven met een boei?
Vroeger gebeurde dit wel.Wat kunnen we hiertegen doen?
jan, .(JavaScript must be enabled to view this email address), steenbergen, 09/08/2018

REAGEER

Gravatar
klaas
.

Je anker gebruiken en je kunstaas los maken

  • 8 months and one week geleden
Gravatar
Rob van Dinteren
.

De beste remedie is gewoon weg blijven! Ik kwam er vroeger graag maar kom er vanwege de zwaar toenemende beroepsvisserij (zeg maar gerust grootschalige legale stroperij!) al jaren niet meer. Vangsten liepen toen ik wel nog kwam aantoonbaar aanzienlijk terug. En dan heb ik het niet over eens een dag dat ze niet willen of dat ik zelf eens een keer de sleutel tot succes niet heb weten te vinden die dag. Die dagen heb je er gewoon altijd wel eens bij, het is niet altijd kermis. Maar ik heb het over op jaarbasis gewoon duidelijk véél minder vangen en dat jaar na jaar. Ik neem me de moeite niet eens meer om zover te rijden voor een paar visjes. Het is gewoon over en uit daar dat hele gebied. De media en commercie kunnen lullen wat ze willen maar ik kom er niet meer. Het beroep wordt ook nog een hand boven de kop gehouden door allerlei instanties en het is gewoon vechten tegen de bierkaai op die manier. Dus verlies genomen en m`n heil elders gezocht waar het wel nog de moeite waard is.

  • 8 months and one week geleden
Gravatar
Luc Van Litsenborg
.

Je werpt inderdaad je anker achter de fuik en trekt die naar boven waar je kunstaas vastzit. De fuik kan daar in de regel tegen. Kunstaas losmaken en fuik weer laten zakken, en waypointje plaatsen zodat je weet waar de fuik ligt. Op risico dat deze volgende week weer anders ligt, opnieuw niet aangegeven. Of hoe onze belangen steeds opnieuw niet goed behartigd worden.

  • 8 months and one week geleden
Gravatar
Peter
.

Ik ben een kant visser, maar wat ik niet begrijp is dat als je in een ongemarkeerde duik vastzit dat ding niet uit het water trek en/of in 100 stukken snijdt?
Als iedere bootvisser dit doet is dat probleem toch snel opgelost?
  • 8 months and one week geleden
Gravatar
Freek
.

Als de fuik niet is gemarkeerd heb je het recht om het (obstakel) naar boven te trekken. Snij vervolgens gewoon ruimschoots je duur gekochte kunstaas los en laat dat kreng weer zakken! Kraait geen haan naar toch? Maak het jezelf vooral niet te moeilijk.

  • 8 months and one week geleden
Gravatar
Hans
.B

ben in juni na een aantal jaren fuikenvrij vissen op het Volkerak opnieuw ook in aanraking gekomen met de fuiken. Was echt belachelijk over welke afstaand ze waren uitgezet. En dit totaal ongemarkeerd.

Op de randmeren was het bij momenten ook zeer zuur om te vissen tussen de meters uitgezette fuiken. Maar hier werden ze tenminste aangeduid en kon je er als waterrecreant (vaarkundig) rekening mee houden.

Wat nu op het Volkerak en aanpalende waters gebeurd is hallucinant.
In die mate dat ik Sportvisserij Nederland, Vereniging van Beroepsvissers en Rijkwaterstaat hebben aangeschreven op het creëren van deze onveilige situaties door het uitzetten van deze ongemarkeerde fuiken.

De fuiken liggen zo ondiep dat je er makkelijk met de schroef van je motor in vast kan komen te hangen. En dit op één van de drukst bevaren waterlopen, niet te begrijpen.
Op het Volkerak kan het spoken. Het laatste wat je wil bij onstuimig weer is wel met de schroef van een verbrandingsmotor vastraken in het opgespannen touw dat de fuiken met elkaar verbindt. Onverantwoord.

Uiteindelijk mocht ik volgende antwoorden ontvangen
Van Rijkwaterstaat
De door u aangegeven plaats ligt buiten de betonde vaarweg. Varen is daar feitelijk voor eigen risico en valt buiten de verantwoordelijkheid van Rijkswaterstaat. Om de situatie te verbeteren wordt uw vraag doorgestuurd naar de Rijksdienst Ondernemend Nederland (ministerie van Economische zaken) daar het mogelijk om illegale fuiken gaat.

Van Vereniging van Beroepsvissers
afstemmen met de beroepsvissers hoe dat precies zit

Van Sportvisserij Nederland
Geen reactie

Mijn vraag,
als de verschillende organisaties nog eens rond de tafel gaan zitten, graag de legale fuiken op het Schelderijn, Volkerak, Zoommeer duidelijk markeren met duiding voor de sportvissers dat het om legale exemplaren gaat.
Dit om op zijn minst onveilige situaties op het water te bannen.

De discussie over het toepassen van zeevistechnieken (honderden meters fuiken en zegenvisserij) op binnenwaters laat ik hier blauw.

  • 8 months and one week geleden