Inhaalsnelheid vs kracht.
Hoe hoger de inhaalsnelheid van een molen, hoe geringer de kracht die er mee uitgeoefend kan worden en omgekeerd, hoe lager de snelheid hoe hoger de kracht. Daarbij wordt echter ten onrechte geen aandacht geschonken aan de lengte van de arm die de kracht op de lijn uitoefent, namelijk de afstand van de spoelas tot de lijnrol. Hoe langer die arm hoe kleiner de kracht die er mee kan worden uitgeoefend. Ik heb de lengte van die as eens bij verschillende molens nagemeten. Bij mijn verondersteld zeer sterke zeemolen is die 6 cm. Bij een Crack 100 4 cm evenals bij mijn karpermolen. Bij een oude ABU 505 met halfgesloten kap, slechts 3 cm! Voor dezelfde kracht op de lijnrol hoeft bij de ABU slechts de helft van het koppel te worden uitgeoefend als bij de zeemolen.
Het valt mij op dat vooral bij nieuwe goedkope zeemolens de lijnrol op (te)grote afstand van de spoelas zit. De kracht die met die molens kan worden uitgeoefend zal dus fors tegenvallen!
Chris, onbekend, 04/08/2008

REAGEER

Gravatar
Harold
.

  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
chris
.

Tja Harold, en zo krijg je dus die lompe grote molens waarvan je ten onrechte verwacht dat je er heel veel kracht mee kunt zetten.

  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
Mark
.

Diegene die zijn molens gebruikt om kracht mee te zetten heeft naar mijn idee geen enkel benul van de werking van een hengel + molen. Bij een behoorlijke belasting dien je met de hengel te heffen om daarna de losse lijn snel op te draaien met de molen terwijl de hengel zakt. De molen zelf levert op die manier niet de kracht, maar de hengel. Zware last binnendraaien puur op de molen sloopt op den duur iedere molen.
In plaats van onderdeeltjes van molens op te meten en dan wijsneuzerig over die techniek te spreken kunt u beter uw eigen vistechniek eens onder de loep nemen.

Heffen en draaien dus!

  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
Harold
.

Beste Mark,

Je verhaal raakt kant nog wal, ofwel onzin !
Als je op zeebaars vis met kustaas is het juist zaak de lijn strak te houden en absoluut geen moment slap.
Doe je dat toch (slappe lijn) verspeel je zeer veel vis.

Het zelfde geld voor zeer veel technieken en andere soorten als snoek, baars, enz enz
Het eerste wat je leert is aanslaan en strak houden.

  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
Frits
.

Met de techniek van Mark lukt het ook de lijn strak te houden.

Zo heb ik 3 seizoenen met een goedkoop molentje uit de 3000 serie op zeebaars gevist. Iets wat volgens 'kenners' niet mogelijk was.
Het doordraaien lukte idd niet met deze molen. Maar ik wil dan ook sportvissen en niet een zeebaars van 3 kg zo snel mogelijk de kant op draaien, zodanig dat ie het water nauwelijks raakt.

  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
bart
.

harold ik denk dat je mark zijn verhaal verkeerd leest. Een molen dient er niet voor om krachtig te zijn, tijdens het drillen van de vis hef je de hengel en draaid met een neergaande beweging voor de volgende heffing je lijn onderspanning op, maar omdat je zojuist geheft hebt staat er vrijwel geen kracht op de lijn. Je molen draaid de lijn dus alleen op. als je het niet snapt zou je het stukje van mark is even mee naar de waterkant moeten nemen, het even doornemen, een vis vangen en kijken of het klopt.

Gr, Bart

  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
Harold
.

Beste heren,

Ik begrijp het stukje van Mark zeer goed.
Hij heeft het over een SLAPPE LIJN

Zeebaars en zeker de grotere exemplaren zal trachten door hevig kopschudden de haak te lossen.
Voldoende spanning op de lijn houden is essentieel, even verslapen en de haak lost.
Uiteraard kan je niet oneindig doordraaien, maar een krachtige molen is een must op voldoende druk op de haak te houden.

Zou het dan toch voor niets zijn dat voor dergelijke visserij veelal Saltiga,s , Twinpower,s en Stella,s worden gebruikt.


En Bart, ik beoefen de sport geruime tijd, even uitproberen heb ik de laatste 20 jaar al gedaan.

  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
Peter
.

  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
chris
.

Heren,
De discussie vindt nu helaas op een onaangenaam laag niveau plaats.
Wat ik wilde aantonen is dat het bij de aankoop van een molen verstandig is eens kritisch naar de bouw en constructie te kijken en niet alleen af te gaan op reklame-kreten en een imponerend uiterlijk. Ook al is dat dan wijsneuzerig.

  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
Harold
.

Beste Peter,

Hoogmoed schrijf ik mezelf niet aan, dit mag je voor je eigen rekening nemen.
Gelukkig leren we nog iedere dag bij, waarschijnlijk maakt dit de hobby juist interessant.

Wat de merken aangaat: tijden veranderen Peter, ook de technieken worden verfijnder en of anders, denk bijvoorbeeld aan de introductie van o.a. de L.C. Sammy.
Het een en ander resulteert in andere materialen, het zal je logies klinken dat ander kustaas een andere hengel c.q. molen vereist.

Zeer zeker kan je intens plezier beleven aan een hengel en molen van enkele tientjes, ik zal de laatste zijn die daarom neer kijkt.
Als je je totaal toelegt op een bepaalde visserij en deze 4 a 5 dagen per week beoefen ga je wat verder kijken en veroorloof je wat duurder materiaal.
De zeebaarsvisserij is de laatste jaren zeer populair en hiermee zijn ook bepaalde merken naar Nederland gehaald die voorheen hier simpelweg niet te koop waren.
Dit is de rede dat ik andere merken, kustaas-vormen, etc. etc. gebruik, ik zei je al, ook ik leer graag bij.

Of ik jouw geloofwaardigheid hebt verspeeld lig ik niet waker van Peter, als ik die baars maar niet verspeel met een te losse/slappe lijn.... wink
En neem van me aan dat ik ze niet uit het water sleur met een spinhengel van 10- tot 30 gram.
Verder ieder het zijne, hopelijk heb ik je het een en ander wat duidelijker gemaakt waarom ik me wat meer interesseer voor de techniek en materiaal dan veel andere vissers.
Hopelijk heb je geen bezwaren.





  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
Harold
.

Beste Chris,

Heb je helemaal gelijk in Chris, laten we ons bezighouden met de hobby en niet met onnozele uitingen en kritiek.

En iderdaad alnagelang het doel waarvoor je de molen aanschaft is het zeker aan te raden om de techniek, inhaalsnelheid, gewicht en constructie eens onder de loep te nemen.
Zeker als je de molen gebruikt voor de spinvisserij zijn dergelijke zaken van groot belang, een te zware molen/hengel wordt al snel vervelend als je er enkele uren mee in je handen staat.
Er is zoals jezelf al aangeeft veel reclame maar ook veel "kaf onder het koren" ook wil duur niet betekenen dat juist die molen de juiste is voor jouw visserij.
Voor bijvoorbeeld de visserij met oppervlakte kustaas als o.a. de Sammy is een te snelle molen geen optie, duikende pluggen vragen juist weer wel een wat snellere molen.
Een probleem bij b.v. Shimano is dat de 5000 modellen erg snel zijn met 93 cm per slingerslag en de 4000 weer net iets te langzaam met ca. 73 cm.
Deze waarden liggen te ver uiteen voor zowel oppervlakte- en duikende pluggen qua snelheid, jammer wat je zou hier 2 molens moeten hebben om beide plezierig te vissen.
Om deze rede ben ik bij Daiwa terecht gekomen, hier hebben de 3000- en 4000 modellen zogoed als dezelfde inhaalsnelheid, resepectievelijk 81- en 85 cm.
Een veel meer allround molen dus, en bruikbaar voor velerlei technieken en of kustaas-vormen.
Uiteraard is kracht gerelateerd met de versnelling (gear ratio) bij de modellen van Daiwa is de snelheid prima en iets trager maar hiermee dus ook wat krachtiger.

Dus inderdaad Chris, ik vind je opmerking alles behalve wijsneuzig maar eerder verstandig.
Het is niet voor de eerste keer dat men een molen aanschaft die eigenlijk niet bevalt voor een bepaalde discipline.
Nadenken over de techniek, materiaal enz verhoogt de plezier in het vissen niet alleen maar voorkomt ook een miskoop.

Vr. gr. Harold

  • 15 years and 8 months geleden
Gravatar
Mark
.

  • 15 years and 8 months geleden