Gaat het vissen met lood toch verboden worden????
Bron Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Predator Tour loodvrij in 2019!

In mei 2018 werd de Green Deal Sportvisserij Loodvrij ondertekend. Deze overeenkomst tussen diverse ministeries, de Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten, Dibevo en Sportvisserij Nederland heeft als doel om het gebruik van lood binnen de sportvisserij de komende jaren volledig af te bouwen. De eerst drie jaar met 30%, daarna willen we het loodgebruik in 7 jaar volledig uitbannen.
Lood wordt door sportvissers veelal gebruikt als werpgewicht en komt – door verlies – blijvend in het water terecht. Lood is een ongewenste stof, en onder bepaalde omstandigheden giftig voor mens en dier. Op veel plekken in de samenleving is het gebruik van lood daarom al teruggedrongen en/of verboden. Denk bijvoorbeeld aan benzine, verf, waterleidingen en in de jacht. Binnen Europa is echter vooralsnog geen verbod op het gebruik van lood in de hengelsport van kracht.

Een beter milieu begint bij jezelf
De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren in voor een schoon watermilieu en daar hoort lood niet in thuis. Sportvisserij Nederland heeft daarom met de bij haar aangesloten regionale hengelsportfederaties besloten het gebruik van lood af te bouwen. Een beter milieu begint immers bij jezelf. Voor Sportvisserij Zuidwest Nederland de (hengelsportfederatie met als werkgebied Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant waarbij 220 hengelsportverenigingen en 160.000 sportvissers zijn aangesloten) betekent dit dat zij de onder federatieve vlag georganiseerde Kampioenschappen loodvrij laat vissen. Ook de vermaarde World Crank Cup, een internationale wedstrijd voor roofvissen met de ‘plug’ dat vanuit Drimmelen en rond de Biesbosch wordt gehouden is inmiddels, sinds de editie van 2018, een loodvrij evenement

Maatschappelijk verantwoord
Goed voorbeeld goed doet volgen en daarom is met Evert Oostdam, directeur van Pike Master Lures B.V., afgesproken dat de Predator Tour die door laatstgenoemde wordt georganiseerd op 31 mei t/m 2 juni 2019, ook loodvrij zal worden gevist. Deze grootste, meerdaagse roofviswedstrijd van West-Europa staat bij sportvissers in zeer hoog aanzien en jaarlijks wordt dan ook vanuit meer dan honderd snelle sportvisboten gevist op snoek, snoekbaars en baars. Sportvisserij Zuidwest Nederland is trots dat mensen als Evert Oostdam, een pionier en ambassadeur van de hengelsport, het maatschappelijk verantwoord vissen uitdraagt en zelf toepast. Wij hopen dat ook andere wedstrijden op deze manier zullen worden gevist. Zowel roofviswedstrijden als andersoortige viswedstrijden, op het strand, op zee, langs kanalen, plassen, poelen en vijvers.

Cultuuromslag op alle niveaus
Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een cultuuromslag plaatsvindt onder sportvissers. Zowel op het hoogste wedstrijdniveau (zoals de Predator Tour) maar vooral ook juist bij de ‘gewone sportvisser’. Het is daarom van groot belang dat de ambassadeurs van de sport het belang van loodvrij vissen uitdragen. Uiteraard richten we ons met de zusterfederaties en Sportvisserij Nederland, samen met de partners van de ‘Green Deal’, niet alleen op de eindgebruiker, maar juist ook op de producenten, distributeurs en detaillisten die (loodhoudende) visserijbenodigdheden produceren, distribueren en verkopen. Het is de bedoeling dat we de cultuuromslag publieksvriendelijk realiseren. Door informeren, stimuleren en samen overeenstemmen in plaats van door regels en handhaving. Voor een cultuuromslag is doorgaans een wat langere weg nodig, maar die leidt wel tot acceptatie. Evert Oostdam draagt daar met een loodvrije Predator Tour in sterke mate aan bij!
Jan, Zwolle, 23/03/2019

REAGEER

Gravatar
Rob
.Maassluis

Jan binnen 7 jaar gebruiken we ook geen hengel meer zo als het er nu voor staat , dan is de visstand zo ver verziekt door beroepsstropers , zoals in natura 2000 gebied ( De Biesbos ) dat je ook geen zorgen meer hoeft te maken over lood , en dus ook geen vispas meer nodig . Dus geen vis geen lood geen vispas

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Bezorgde visser
.

Wat is het volgende? Vissen zonder haak....

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
L. Ood
.Ijzerhandel

Lood in vaste vorm is voor niets schadelijk.
Laat jullie toch niet gek maken.
Enkel bij het smelten van lood komen giftige dampen vrij.

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Joep
.Tilburg

Zou me niet zo druk maken als sportvisserij nl. Zou mij meer druk maken over de beroepsvisserij. Gelul allemaal

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Ron
.

Sportvisserij Zuidwest Nederland wil weer eens het braafste kind uit de klas zijn ten kosten van alles.
Laten ze zich druk maken om andere dingen zoals baglimit zeebaars en aanpak beroepsvisserij ipv hengelaartje pesten met dure alternatieve voor lood

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Cor
.

Sportvisserij Nederland en de "zusterfederaties" zouden pas écht meehelpen als zij er voor zorgen (lees financieel bijdragen) dat bijvoorbeeld tungsten een betaalbaar alternatief voor lood gaat worden.
Dit staat allemaal nog zó in de kinderschoenen: Geen witvisser bij onze vereniging vist met tungsten-hagel of olivettes. Roofvissers die alléén tungsten loodkoppen en tungsten dropshotloodjes gebruiken, vind die maar eens. Om over de zeevisserij en loodvervangers nog maar niet te spreken.
(Een dropshotloodje van 10 of 14 gram geprijsd a 5 euro per stuk..... Dat is het probleem!)

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Pieter
.

In de Rules & Regulations van de Predator Tour 2019 heb ik het nog niet kunnen ontdekken!?

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Lood om oud ijzer
.Wingewest

1997: Levend aas verbieden met medewerking SVN. Onder het mom "dierenwelzijn"
Wekelijke reden: duur kunstaas verkopen.
Anno nu: Lood vervangen door duur spul onder het mom van "milieu".

Welnu: zowel de maatregelen van 1997 als de loodvervanging dragen enkel bij aan "KASSA". Leuker maken ze het echt niet. Wel duurder...

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Jim
.Zh

Wat een geneuzel en och och wat is Evert toch goed bezig heeft PML dit bericht soms geschreven?

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
William
.Zeeland

Leuk initiatief van Sportvisserij Nederland, echter vreemd aan dit hele verhaal vind ik dat er niet verteld word met wat we dan over enkele jaren moeten gaan vissen ?

Tungsten kost ruim het 4 a 5 voudige van lood, dat zal voor de meeste vissers geen optie gaan zijn.. En wat doet dat materiaal na een poosje in het water te liggen?

Zolang er geen fatsoenlijke vervangende producten zijn is dit hele verhaal zinloos..

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
marc
.

Lood in vaste form is absoluut niet giftig, net wat L.Ood aangeeft!!!!
heb vroeger veel kleiduiven geschoten op een privé baan tussen de koeien
met lood en dat lood kwam elke keer in de weiden terecht minimaal 30 jaar knallen daar
en net wat die boer tegen ons zei,als lood zo giftig was had ik allang klachten met de melk gehad maar altijd netjes klasse1 gehad,dusss allemaal grote boelshit!!!, alle weiden daar liggen vol met lood!!!

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Bart
.Waalwijk

En zo bepaald een stelletje omhooggevallen linkse eikels die SVN worden genoemd het voor miljoenen anderen.
Politiek gezien zijn de sportvissers gehoord.
Verder, over 7 jaar vist er inderdaad geen mens meer Rob.
Het grote voordeel is dat we dan ook verlost zijn van SVN en Vis-TV

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Pieter
.

Effe 3 dagen benzine verstoken met 'meer dan 100 snelle sportvisboten' en met 100 auto's met boottrailer vanuit weetikveelwaar naar het Hollands Diep rijden, hoezo milieu?
(Lood of tungsten kopje, en Evert die dit gaat controleren. laat me niet lachen.

Waardeloos dat Sportvisserij ZWN voor zoveel grote toernooien maar vergunningen blijft uitgeven. Zelfs voor dit grote sportvisgebied is de hengeldruk veel te hoog geworden.
Je zal maar op je 'eigen rivier' een keertje vrij willen vissen. Liggen Heinz, Janusz, Jeanluc en Krysztof er weer eens wedstrijdje te vissen. Krijg je toch het lazerus van!

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Lex
.

Bijzonder toch, al dat gezeur op anderen die vis meenemen. Of anderen die geen onthaakmat gebruiken. Of anderen die met wormen in de gesloten tijd vissen. Maar als de Nederlandse sportvisser zélf iets kan doen, is het allemaal teveel gevraagd.

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Arjan
.

Ik heb recent een mail naar het Ministerie van Landbouw en visserij gestuurd.
Zij hebben de deal met sportvisserij NL beklonken.

Mijn vraag was of ook andere, milieubelastende, sporten aangepakt gaan worden.
Auto en motorsport lijken mij meer belastend voor het milieu dan de sportvisserij.
Ik kreeg een zeer beperkte reactie terug.

Mijn vermoeden werd bevestigd.
Het gaat niet om het milieu, maar om het groene imago van Nederland.

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Fuut
.

Gelukkig dat de reageerders hier niet representatief zijn voor de gemiddelde sportvisser. Zij snappen blijkbaar niet hoe politiek werkt.
Onder druk van milieuorganisaties heeft die politiek besloten dat lood uit het milieu moet worden verbannen. Dan kun je als Sportvisserij Nederland wel dwars geen liggen, maar dan kun je er donder op zeggen dat er binnen de kortste keren een wetje wordt doorgejast waarin loodgebruik helemaal verboden wordt. En daarmee heb je gelijk je goede naam bij de politici verpest. Dan krijg je later helemaal niks meer voor elkaar.
Door mee te werken is dat directe verbod tenminste van tafel en krijgen we de tijd om na te denken hoe we het op gaan lossen.
Wees zelf ook eens een beetje creatief. Hoewel ik het zelf nog niet heb geprobeerd lijkt me dat er mogelijkheden genoeg zijn. Er zijn veel materialen, die als gewicht kunnen dienen. Lijm er zo nodig een oogje aan en vissen maar. Bulk je van het geld dan ga je voor tungsten, maar anders probeer je iets anders. Witvissers zouden misschien kunnen experimenteren met een op lengte af te knippen lijntje met daaraan geplakte zandkorrels, ik noem maar iets geks.

Vriendelijke groet
Fuut

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Zeearend
.

Fuut is zoals we inmiddels van hem gewend zijn weer op de hand van SVN...
Laten we gelijk met het loodverbod ook maar een softbait verbod invoeren, komen jaarlijks ook vele tonnen van in het water terecht...!

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Peter
.Assen

Tja... ze kunnen wat mij betreft kiezen door op een bepaald moment geen lood meer te verkopen zodat het langzaam uit de hengelsport verdwijnt. Ik ga mijn kunstaas waarin lood verwerkt is maar niet aan het oppervlak komt niet weg doen, ik heb (net als veel andere vissers) met de jaren een leuke collectie opgebouwd. En ik ben benieuwd wat voor betaalbare alternatieven gaan komen voor loodkoppen en lijngewichten.

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Fuut 2
.City in Holland

Gelukkig geen broer van die andere snavel.
Arrogante loodklomp

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Patrick
.

Aangezien het niet de handel is die dit bedacht heeft maar ze er zo te zien wel de schuld van krijgen dat het zo duur is, even wat feiten.
Tungsten (Wolfram) is echt veel duurder dan lood. De prijzen varieren sterk maar gemiddeld is het zo'n 15 X Duurder per kilo !!!
Daarbij komt dan nog het kleine feitje dat het smeltpunt pas bij 3422 Graden ligt !! Dat is meer dan 10 x hoger dan dat van Lood (327 graden). Dus de verwerkingskosten zijn ook vele malen hoger.. Daarom is die troep zo duur en niet omdat de handel ons een poot uit wil draaien.
Dus creatief worden zal uiteindelijk het devies worden. 1 makkelijk alternatief (werkt wel alleen voor wat forsere gewichten). Pak een oude koperen leiding en gooi die vol met ponsdoppen. Aan 2 kanten platslaan met aan 1 kant een oogje (van staaldraad) en dan ben je al een heel eind en lekker voordelig. Is vooral voor de zeevissers maar ik heb zo het vermoeden dat die samen vele malen meer lood verspelen dan de zoetwater mannen.
Voor de kleine gewichten gaat dat niet werken maar een stukje ijzer met op de een of andere manier een oogje wekt ook prima voor kleine gewichten. Ijzer is maar 30% lichter dan lood dus in principe prima te doen. Het kost ook veel minder dus als het gaat roesten dan pak je gewoon een andere.. Of je spoelt ze na het vissen af en bewaart ze in plantaardige olie of zo. Ik roep maar wat maar zo erg is het allemaal niet. Ik persoonlijk maak me meer zorgen over het feit dat het volgende "dingetje" wat gaat komen over kunstaas zal gaan (Plastic / rubber)..
SN heeft het over een periode van 10 jaar dat het volledig uitgebannen moet worden. Ik vraag me af of we dan uberhaubt nog kunnen (want is er nog vis) of mogen vis (want zielig). Daar zou ik me meer druk over maken eerlijk gezegd..

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Rick
.

Misschien goed voor de negatieve mensen om even scherp te hebben, maar in de jacht is het gebruik van lood wettelijk verboden net als in brandstoffen en vele andere zaken. Is het dan zo gek dat men een keer bij de sportvisserij aan klopt? Is het dan gek dat SVN liever het heft in eigen hand houdt en de het gebruik wil terugdringen in overleg met overheden zodat er geen algemeen wettelijk verbod komt?
Bij een algemeen verbod zijn witvissers en roofvissers ook de pineut terwijl bij karper en zeevissers nu de meeste winst valt te halen zodat er geen verbod komt.

Lijkt mij allemaal vrij logisch, maar dat zal wel aan mij liggen. Ongetwijfeld hebben de echte wetenschappers zoals Marc gelijk en is lood helemaal niet slecht voor de gezondheid, het milieu en het imago van de sportvisserij.. Lekker stram blijven zijn mannen, met levend aas blijven vissen en schijt hebben aan wat die 16 miljoen niet vissende Nederlanders willen en jullie geven de Partij voor de Dieren nog meer redenen om een sportvisverbod voor elkaar te krijgen.

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Lex
.

@Rick

Volledig met je eens. Mensen kijken niet verder dan hun eigen voortuin en zien gewoon niet wat het voor het imago van de sportvisserij zou doen als wij actief laten zien dat we ons best doen onze impact op het milieu te verlagen. Hengelsport staat bol van gezeur en tokkies die altijd commentaar hebben op anderen maar zelf NIKS doen.

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Fuut 3
.Water

Lex wat is de volgende stap vissen zonder lijn ? . Want bij lijkbreuk blijft die rommel op de bodem achter , hoever wil je gaan . ( Groen links zeker )

 • 7 months and 3 weeks geleden
Gravatar
Ludo Spronck
.Borgharen

De maatschappij accepteert het heden ten dage niet meer dat er lood achterblijft in de (water)natuur.
SVN en daarmee ook wij zijn daardoor gewoon gedwongen om lood op termijn te vervangen.
Daar zullen we het mee moeten doen.
Discussie of dat beetje lood dat achterblijft schadelijk is heeft geen zin. Die discussie verlies je zelfs met terechte argumenten.
Gewoon dus de regelgeving afwachten en vervolgens kijken wat je je er van aantrekt...

 • 7 months and 2 weeks geleden
Gravatar
Lex
.

@ Fuut 3: Ja zo kun je wel constant iets nieuws verzinnen, soms moet je gewoon ook eens iets gaan doen wat helpt! Zo kun je jezelf wel onder elke verantwoordelijkheid uitlullen. Waardoor de sportvisserij langzaam een naam krijgt als weinig innovatief en ouderwets en niet bereid mee te denken over veranderingen en natuurbehoud. Maar lekker doen wat je zelf wil he! Jij bent er vast ook zoeentje die nu met een worm op de dropshot snoekbaarzen van nesten trekt!

 • 7 months and 2 weeks geleden
Gravatar
Marcel
.

SVN heeft enkele jaren de tijd gekregen om te onderzoeken welke alternatieven er zijn voor lood. Op zich niets mis mee om hierin met de tijd mee te gaan. Of het nu enorm schadelijk is of niet, die discussie win je toch niet. We moeten blij zijn dat we (vooralsnog) kunnen vissen. Ik ben het wel eens om te kijken of er ook nog andere alternatieven zijn naast dat kostbare tungsten..

 • 7 months and 2 weeks geleden
Gravatar
Fuut 3
.Water

Lex , nu weet ik het zeker 100% groen links ( een ander doet alles verkeerd en ik goed ) en ( mijn auto stinkt niet alleen de auto die voor me rijdt ) en wat je gedachten zijn over vissen met een worm , dat is niet zo hoor . Ik ben beroepsvisser en stroop onbeperkt de biesbosch leeg en krijg elk jaar weer netjes mijn vergunning van Staatsbosbeheer . Zijn ook van die fijne groene jongens daar grtjes Fuut 3

 • 7 months and 2 weeks geleden
Gravatar
wil
.

Er is niet eens een fatsoenlijke vervanger om op de waterweg te vissen. Ja, tot 150 gram, maar daar heb je niets aan als het weer eens knetterhard stroomt.
Dus ik maak me niet al te sappel en vis lekker door met lood, laten ze eerst die beroepsstropers in de biesbosch en de waterweg maar eens aan pakken. Die komen overal mee weg.
Maar helaas, zoals ik hier wat reacties lees zijn veel sportvissers nazaten van een struisvogel, kop in het zand en het is er niet.

 • about 7 months and 2 weeks geleden
Gravatar
Jeroen
.

Heeft er iemand al een idee hoe ze het gebruik van lood willen gaan verbieden?
Ik kan me voorstellen dat het dadelijk in de vergunning wordt opgenomen, maar hoe willen ze dit voor de zeevisserij gaan doen? Er is immers geen verplichte vergunning? Ik kan me ook wel voorstellen dat bijvoorbeeld bij grote wedstrijden zoiets in het wedstrijdreglement wordt opgenomen, maar als organisatie van internationale wedstrijden snij je jezelf wel aardig in de vingers. Ook als SN een vinger in de pap heeft bij de organisatie (NK's) zou er wat opgenomen kunnen worden.

En lood wettelijk verbieden is zeer waarschijnlijk niet mogelijk omdat het nog op veel andere plekken gebruikt wordt, waarvan op sommige plekken zelfs verplicht?
Iemand ideeën?

 • 7 months and one week geleden