Dode palingen Rotterdam
Vandaag (do. 09-08) visten wij met de boot op de Nieuwe Maas bij Rotterdam op snoekbaars.
Niet normaal wat wij zagen.... talloze dode palingen. Op sommige plekken zo maar 4 of 5 dode palingen tegelijk in je gezichtsveld tijdens het vissen!
Andere dode vissoorten hebben wij niet gezien (!?!)

Eventjes geGoogel'd en Ik heb het volgende artikel even uit het regionale nieuws van vandaag.
Ook de ons welbekende Hendry Vis van onderzoeksbureau VisAdvies (en bekende vissende zonnebrillendrager) is voor dit artikel om zijn mening gevraagd.

Ik hoop dat iemand hier snel opheldering over kan verschaffen.
En voor mij voorlopig geen toastje palingfilet meer. Getverdemme wat een rotgezicht was dat.... echt tientallen dode palingen gezien!
Hendry, als je dit meekrijgt en je weet ondertussen meer.... Laat het even weten, bijv. in een reactie hier op TF, s.v.p.
Groet, Piet


Artikel AD:
"Palingen Rijnmondgebied sterven bij bosjes.

In de grote rivieren in Zuid-Holland worden op diverse plekken dode vissen aangetroffen. Het betreft vooral palingen. Hoeveel er al opgeruimd zijn, kan de rivierbeheerder niet zeggen. ,,Maar het zijn er erg veel'', zegt Heinecke.

Yvonne Keunen 09-08-18, 06:45

Het warme weer en de droogte spelen volgens Rijkswaterstaat waarschijnlijk een rol bij de vissterfte. Maar andere factoren worden niet uitgesloten. Vandaar dat palingen naar het laboratorium zijn gestuurd voor nader onderzoek.

Francien Mus uit Rotterdam gaat de palingsterfte aan het hart. Ze woont al twintig jaar aan de Regenboogkade in IJsselmonde, pal aan de Nieuwe Maas, maar heeft dit nog niet eerder meegemaakt. ,,Er drijven dagelijks een stuk of dertig dode palingen voor de deur, telkens nieuwe. Ze zien helemaal wit, alsof ze gekookt zijn. Het is een heel vies gezicht'', zegt ze.

Ook op het strandje in de Crezéepolder in Ridderkerk spoelen dode palingen uit de Noord aan, zegt Karin Kayadoe. Volgens de Ridderkerkse zie je ze in het getijdengebied vooral bij eb. ,,En het stinkt echt. Ook de honden die in het water zwemmen ruiken naar vis.''

Ze zien helemaal wit, alsof ze gekookt zijn. Het is een heel vies gezicht.
-Francien Mus

Onsmakelijk

Dat de palingen er onsmakelijk uitzien en stinken kan kloppen, zegt Hendry Vis van onderzoeksbureau VisAdvies, gespecialiseerd in visstand en visschade. ,,Palingen leven op de bodem en gaan daar dood. Als ze drijven, dan zijn ze al een paar dagen dood. Vandaar dat ze vaak dan ook niet meer aantrekkelijk zijn voor vogels.''

Vis noemt de palingsterfte opvallend. ,,Het zijn de eerste meldingen waar ik van hoor'', zegt hij. De onderzoeker vermoedt dat extreme warmte en een lage rivierafvoer een rol spelen. ,,Omdat de waterstand laag is, zit er weinig zuurstof in het water. Daardoor kunnen vissen stikken, al zie je dat vooral in afgesloten water en niet in rivieren.''

Schimmel

Voor de Rotterdamse stadsecoloog Niels Godijn is de palingssterfte niet helemaal nieuw. ,,Ik zag er vandeweek nog een in de Oude Haven drijven.'' Het lijkt hem logisch dat de extreme hitte een grote rol speelt bij de vissterfte. ,,Maar dat het vooral om paling gaat, vind ik wel zorgelijk. Dat kan betekenen dat er iets specifieks aan de hand is, bijvoorbeeld een schimmel of bacterie in de bagger waarin de paling zo graag leeft.''

Godijn wijst er ook op dat in Tiel de sluizen zijn opengezet om meer zoet water richting Rotterdam te laten stromen. Dit om het oprukkende, zoute zeewater terug te dringen. ,,Niet alle vissen kunnen tegen abrupte waterstromingsverandering.''

De paling wordt in Europa met uitsterven bedreigd. De afgelopen jaren worden er wel wat meer gezien in de Nieuwe Maas, onder meer doordat stenen kades natuurvriendelijk worden gemaakt, waardoor de paling zich in havenbekkens meer is gaan thuisvoelen."
Piet, H.I.Ambacht, 09/08/2018

REAGEER

Gravatar
Rick
.

Het zou mij niet verbazen als dit de eerste geknakte palingen van het jaar zijn. Met het warme weer en de onweersbuien is de trek wellicht al begonnen en zijn die vissen die door de waterkrachtcentrales zijn heen gezwommen in de waterlopen in Duitsland en België waar het water door heftige regen hoog heeft gestaan. Dode en halfdode alen komen in Rotterdam terecht, omdat al het water uitstroomt via de Nieuwe Waterweg nu de sluizen op het Haringvliet dicht staan.

Ook kunnen het slachtoffers zijn van scheepsschroeven als gevolg van de lage waterstand. Een gebrek aan zuurstof lijkt me sterk nu paling juist één van de vissoorten is die daar goed tegen kan..

 • 8 months and one week geleden
Gravatar
André
.

Ik vis daar ook met regelmaat. Vorige maand heb ik daar ook al enkele dode palingen zien drijven.
Speelt denk ik al langer "iets".

 • 8 months and one week geleden
Gravatar
Theo van Dongen
.Sliedrecht

Dit is een jaarlijks terugkerend fenomeen het gaat hier vooral om de schieraal. Dit jaar is het inderdaad vroeger en in grotere getalen.de oorzaak is vaak de gemalen en de schroeven van de boten. Dit jaar zal de lage waterstand de hoofdoorzaak zijn dat veel paling geraakt wordt tijdens de trek

 • 8 months and one week geleden
Gravatar
De Neudt Marcel
.Antwerpen

Hallo,

hieronder een filmpje over een grote plas in Antwerpen.
lijkt hetzelfde te zijn...

https://www.gva.be/cnt/dmf20180802_03645177


ik vraag e af hoe het met de snoeken kan aflopen in de kleine en ondiepe polder waterjtes en dergelijke; Gelukkig is het nu al wat aangenamer weer.

Groeten,

 • 8 months and one week geleden
Gravatar
Piet
.H.I.Ambacht

Toch nog even als aanvulling:
- Het ging niet om "geknakte" of zwaar beschadigde palingen, het waren eigenlijk bijna allemaal hele exemplaren zonder verdere zichtbare uiterlijke beschadigingen.
- Ook waren het eigenlijk bijna allemaal palingen van een behoorlijke afmeting, laten we zeggen vanaf zo'n 55 cm tot de zgn. "brommerbanden" aan toe.

Beetje raadselachtig om het maar voorzichtig te zeggen.
Ik hoop toch dat er ergens een paar dode palingen onderzocht worden en dat er iets meer over bekend zal worden.

Thanks voor jullie reacties en mede-bezorgdheid.
Groet, Piet

 • 8 months and one week geleden
Gravatar
Pieterjan
.Wevelgem

Het is inderdaad heel vreemd dat het vooral paling betreft als zuurstofarm water door de hitte de boosdoener zou zijn. Er zijn talloze vissen die veel gevoeliger zijn aan dergelijke anomalieën. Hoewel ze er op het eerste zicht intact uitzien en de palingen toch al naar een labo gaan, lijkt het mij zeker de moeite om eens inwendig naar schade (bloedingen, kneuzingen...) te kijken. Ik heb ook een vermoeden dat het om palingen gaat die door een turbine of pompstation zijn gegaan.

 • 8 months and one week geleden
Gravatar
Joop
.Enkhuizen

Hoi , Ik heb hier in Enkhuizen ook al meerdere dode palingen zien drijven van respectabele afmetingen. Deze vissen waren al flink aan het ontbinden en stonken dan ook vreselijk

Groet joop

 • 8 months and one week geleden
Gravatar
Willem
.Helmond

Ik heb de laatste 2 weken op het Margrietkanaal gevist bij Akkrum (Friesland). Daar is mij opgevallen dat er veel dode palingen rond dreven. Veelal grote exemplaren. Dit is mij nog niet eerder opgevallen. Of er verband is met de andere meldingen?

 • 8 months and one week geleden
Gravatar
Hendry
.

Dag Piet,

Helaas nog geen update over de uitkomsten van het labonderzoek.
Ik begreep ook dat het om paling zonder uiterlijke beschadiging ging. Ook op andere plekken worden inmiddels meldingen gedaan. Hopelijk weten we snel meer.

Groet, Hendry

 • 8 months and one week geleden
Gravatar
Aal
.

Op het Amsterdam Rijnkanaal hetzelfde, veel dode paling...

 • 8 months and 6 days geleden
Gravatar
Rob
.Hedel

Denk je dat die dioxide in de paling goed is voor zo een dier wij gaan erop de duur dood aan maar een paling zelf ook hoor , als je er maar genoeg van eet van die zogenaamde ( Ijsselmeer paling )

 • 8 months and 6 days geleden
Gravatar
Stefan
.Brabant

In Noord-Brabant ook diverse dode palingen aangetroffen. Wel allen "geknakte" of in stukken geslagen palingen. Lijkt dus afkomstig van gemalen/turbines/schroeven. Vorige maand in Drenthe ook diverse dode exemplaren gezien (en geroken!). Erg triest om te zien.

Ik hoop dat er op korte termijn constructieve maatregelen worden geïmplementeerd ten behoeve van o.a. de "palinggezondheid" en overall palingbestand voor nu en later.

 • 8 months and 5 days geleden
Gravatar
Peter
.Nieuw Lekkerland

Kom de laatste tijd ook veel dode palingen tegen op de rivieren in Zuid Holland. Tijdens warme perioden is er vaak palingsterfte valt mij op en dit al jaren lang.
Dit jaar is het water extreem warm op de rivieren, waardoor er nog meer palingen dood gaan.
Juist op stilstaande wateren, zoals de Alblasserwaardse vaarten ben ik alleen dode brasems tegengekomen.

 • 8 months and 5 days geleden