De gul is verdwenen!
Beste

Mijn titel is schreeuwerig, ik beken, maar wat is er aan de hand met de gul in de Noordzee?

Gisteren met een snelle boot, heel wat wrakken gedaan met als resultaat 0,00000
vissen aan boord. Ik hoor hier aan de kust al weken hetzelfde verhaal.

In Nederland blijkt er wel nog wat te zitten, maar goed, als je van iedere klant aan boord een foto maakt met die ene gul die hij ving, kom je inderdaad aan tien vissen, ook dat vind ik niet echt om mee thuis te komen...

We kunnen nu beginnen over wie de zee heeft leeggevist sportvissers of beroepsvisser, daar ga ik mij niet aan wagen. Maar plots totaal niets meer, heeft misschien ook andere redenen naast het feit dat er inderdaad jaar na jaar minder zwemt, heeft iemand een idee?
Bart, West-Vlaanderen, 05/02/2017

REAGEER

Gravatar
Patrick Melick
.Kuttekoven ( België )

Beste Bart,

ik denk dat jullie een slechte kapitein hebben en niet kunnen vissen.
Vissen jullie ook met stinkkaasjes?

Vriendelijke groeten.

Patrick Melick

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
Joop
.

Misschien dat andere manier van vissen helpt. Niet geschoten is immers altijd mis. Maten van mij gaan altijd met de grote sportvisboten vanuit Lauwersoog. Wat ik hierover hoor is dat dat de vissers daar altijd glunderend en tevreden van boord gaan. Dit schijnt daar niet te missen als het om kabeljauw en makreelvangsten gaat. En als je de laatste 2 edities van Zeehengelsport moet geloven dan is het zeevissen aldaar op de Eems en Dollard beter als nooit tevoren. Daar wordt gewoon al vanaf de maand juni en verder het ganse jaar rond zeer goed kabeljauw gevangen. Ook wat platvis en wijting vangsten betreft is het daar inmiddels een waar walhalla. Dus van horen zeggen zit het zeevissen in het Noorden absoluut zekers in de lift. De info hierover wordt veelal gegeven door bootjesvissers van de Zeevisclub de Eemsrobben of vissers. Dit zijn ervaren vissers die hun info dan weer delen met de redactie die het stukje "om de Noord" schrijft voor het blad Zeehengelsport.

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
md
.bn

Vraag eens aan de schipper of ze "de noord" in willen varen! Hoe noordelijker de wrakken die je aan doet des te meer kans op gul heb je de laatste jaren. Ik geef je een kleine kans dat ze het doen, het is immers ver vanuit het zuidelijke deel van Nederland, maar het is het zeker waard....
Huur anders met wat vrienden een boot af en spreek een prijs af om wat verder te varen.

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
Ton van Kooten
.

De vangsten op de wrakken zijn de afgelopen 25 jaar gedecimeerd. In de jaren 90 en begin van deze eeuw heb ik regelmatig met snelle charterboten op de wrakken gevist. De vangsten die toen werden gedaan zijn nu bijna niet meer voor te stellen. Er werd niet meer over stuks, maar over kisten gesproken. 2 a 3 kisten (= meer dan 100 kilo gestripte gul)per persoon, per dag hebben we regelmatig meegemaakt. 50 tot 80 gullen per persoon was heel normaal. Tegenwoordig vang je dat met de hele boot niet bij elkaar.

Er zit gewoon veel minder gul. Destijds waarschuwden biologen al voor een dramatische afnemende visstand. wij verklaarden ze toen voor gek, maar ze hadden gewoon gelijk. Het zal jaren duren voor de kabeljauwstand op de Noordzee weer hersteld, als we überhaupt ooit nog mee mogen maken. Een absoluut verbod op het vangen van kabeljauw voor meerdere jaren.(Ook voor het beroep) is mijns inziens de enige oplossing. Echter de financiële belangen zullen altijd voorrang krijgen. Ik ben dan ook somber gestemd.

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
Bart
.

Bedankt voor jullie reacties!

Alleen bevestigt dit mijn ervaringen, dat er in de Noordzee vanaf Amsterdam tot het zuidelijk kanaal geen gul meer zit. Ik weet dat er in de noord nog een gulletje zwemt, als je weet dat gul al kleine kabeljauw is, wat is dan een gulletje eigenlijk? Trouwens als nu nog eens noordelijker gaat vind je in Noorwegen en Ijsland ook zeer mooie kabeljauw.


Wat schipperskunsten betreft, we varen met een privé boot en vingen tot voor enkele winters mooie vis, voor eigen consumptie, verkoop interesseert ons niet. Ik zal volgende week eens stinkkaasjes proberen, top tip!

Moest iemand echt een idee hebben wat er nu echt scheelt, laat het gerust weten.

Groeten

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
Jan
.

Niemand zal het precies weten. Er zijn vermoedens zoals minder fosfaten lozen, zoeter worden van de Noordzee, warmer worden van de Noordzee enz... Misschien een combinatie van alles. Ik heb het sinds enige jaren opgegeven, ik spaar men maandelijks geld dat ik uitgaf aan brandstof, aas en charter op. En ga eens per jaar naar Noorwegen of IJsland. Daar kun je u amuseren met kabeljauw ipv papgulletjes

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
Martin
.Terneuzen

Klopt hier is het dramatisch, vroeger een paar jaar geleden, vingen we al gul eind september tot in het voorjaar, nu worden er met de boot wedstrijden gevist. Soms van de 80 man 1 of 2 gulletjes!
Overbevissing minder voedselaanbod het water wordt warmer denk ik dat dat de oorzaken zijn.

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
marc
.deurne

sorry ik ben misschien wat cru ,maar volgens mij zijn we er zelf zowat de schuldige van. gul baars en tong zijn zowat de enige vissoorten die volgens vele alleen bestaan. ikzelf was in de jaren 90 ook van die mening , maar ben nu van een totaal andere mening. ik vis nu op lekkere platvis. er zou een wisseljaar moeten komen. het ene jaar verboden voor gul, het ander jaar geen baars , dan geen tong enz. zo hebben deze soorten een kweekkans dan zal er volgens mij terug leven in onze Noordzee komen. ik hoorde van verschillende vissers vertellen/ toch geen rotte platvis zeker ? mij niet gezien. daar koop je toch geen boot voor. met die gedachten zal vissen rap een verleden worden.

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
David
.Bavikhove (België)

Naast overbevissing is vooral de klimaatsveranderingen een grote boosdoener. Kabeljauw of gul is nu eenmaal een echte "koudwater" minnende soort. We hebben gewoonweg niet meer die winters als vroeger. Vroeger hadden we eind oktober al wat lekkere vrieskoude en in november en december waren het echte bar koude en gure dagen. Nu mag je al blij zijn als het eens 1 week een beetje gaat vriezen. Die gullen zakken niet meer zo ver af naar het zuiden. Eind december hadden we zeewatertemperaturen die toch echt heel " warm" zijn voor de tijd van het jaar. Zeebaars daarentegen vangen we dan ook langer door he...een vis die eigenlijk meer zuidelijker voor kwam 20 a 30 jaar geleden. Van uit Nieuwpoort richting het Franse water worden de laatste jaren ook grote pietermannen gevangen in het voorjaar. Normaal is dit ook echt een veel zuidelijkere soort.

Hoeveel echte winterstormen zijn er nog? Vroegere jaren had je af en toe wel eens een lekker zuidwesterstormpje en kon je wat gulletjes vangen vanaf de kant? Nu heb je elke winter één grote storm en that's it.

Beroepsvisserij! Man soms zie je stapels papgulletjes liggen in de viskramen aan 5 à 6 euro per kilo, 35-45 cm lang zijn ze, eigenlijk zijn dit gewoon nog baby's he.
Wees eens eerlijk wat hangt er nog van visfilet aan zo een visje. Je kan beter een grote wijting eten.

Bovenal denk ik dat we meer en meer terug moeten keren naar het vissen in de seizoenen en gewoon volgen wat er op het moment echt te vangen is. Ook al is dat dan heel veel schar en wijting tijdens de winter en hopen dat de windgoden ons wat goed gezind zijn zodat we kunnen uitvaren in die één of twee weken dat de mooie gullen er echt zitten.

Het is gewoon frustrerend om het zelf te moeten zeggen en nog veel meer om het te moeten horen van de mannen die al 20 jaar langer vissen maar er zat vroeger meer en er werd ook meer gevangen. Ik ben zelf maar 34 jaar maar ik stel mij nu al de vraag wat zal mijn 6 jarig zoontje binnen 10-15 jaar nog kunnen en "mogen" vangen??

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
appie
.assen

Beste Joop waar jij je informatie vandaan haalt, betreffende het ware walhalla op de eems en de dollard is mij een raadsel.Heb zelf jaren in dit gebied gevist maar ben er mee gestopt omdat er de laatste jaren steeds minder gul/kabeljauw word gevangen.Het enige positieve is dat de schar en wijting vansten in de lift zitten, maar vaak onder de maat of formaat postzegel. En wat de grote charterbootvisserij hier in het noorden betreft kan ik melden dat al deze glunderende gezichten NIET van de aantallen gul of makreel komt maar waarschijnlijk van de DRANK.

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
Robbert
.

Appie geef ik groot gelijk. Betwijfel of Joop zelf wel eens vist of meegaat.Ga zelf regelmatig mee met de grote sport visboten vanuit Lauwersoog. Die jongens doen echt hun best wel, maar meestal vallen de vangsten, vooral de laatste jaren tegen.Zelfs bij makreel, een vis die over het algemeen goed te vangen viel is het muizen en zoeken geblazen. Het zg wrakvissen en makreel vissen hier wordt per jaar hard minder. Nog even en er is helemaal niets meer te vangen. Heb zelf de indruk dat de waarheid kennelijk niet gezegd mag worden. De diverse visbladen die publiceren over de zeevisvangsten doen anders dan de waarheid is, geloven dat er niets an de hand is met de vangsten.Diegenen die durven zeggen dat de vangsten goed zijn liegen, hebben er geen verstand van, of praten tegen beter weten in. Geloof me, het is al lang vijf voor twaalf!

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
Rob
.Maassluis

Deense en Nederlandse beroepsvissers hebben stelselmatig de wrakken in de Noordzee van de vis ontdaan en dat meerdere jaren achter elkaar zonder dat er goed toezicht was hoeveel tonnen vis er daadwerkelijk uit deze eens zo een visrijke Noordzee verdween nu er bijna geen maatse kabeljauw meer over is wordt , wat door biologen vaak genoeg is verteld dit toch werkelijkheid ,DE GUL IS OP IN DE ZUIDELIJKE NOORDZEE ,En dat lag allemaal aan de sportvissers ,laat me niet lachen afz Rob

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
bart
.

Ook jullie bedankt voor de reacties!

Dit bevestigt mijn gevoel en ervaringen. Ik ben te weinig onderlegd om uit te maken wie de grote schuldige is, maar als ik zie en uitreken wat beroepsvissers allemaal weggetrokken hebben de laatste tientallen jaren, hoe ik nog de tijd heb gekend dat Deense nettenvissers tot de zuidelijke wrakken kwamen, minstens een week bleven liggen en dan met volle ruimen terug richting Denemarken trokken, ons ook nog bedreigden als we voor anker naar het wrak wilden vissen. Hoeveel kleine vis er voor de kust vermoord wordt voor 1 kilogram garnaal en ga zo maar door en daar staan inderdaad kisten tegen van "sport"vissers die graag meehielpen aan het bevoorraden van de viswinkels, maar wat nu de bovenhand haalt, ik heb er wel een idee over maar laat het voor wat het is. Want stormen doet het al lang niet meer zoals vroeger, alleen de harde wind van de beroepskotters voor wie er niets aan de hand is, die voel ik nog, het is een jammere zaak. En naar Noorwegen trekken om beren van kabeljauwen terug te gooien, geloof mij zelfs al laat je ze acclimatiseren op halve diepte, zo een vis wordt daar echt niet beter van! Ik begrijp ook dat de charterboten moeten leven van de zaak en met investeringen zitten maar hou toch op dat gelieg over die supervangsten en superschippers, er zit namelijk altijd wel iemand aan boord die jullie gepoch ook leest en heel had moet ontkennen wegens zelf ontgoocheld naar huis gereden!

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
marc
.deurne

wij (sportvissers) zijn hier zelf de grootste fout van. ikzelf was ook zo enkele jaren geleden. gul kabeljauw zeebaars en tong deze soorten die bovenaan mijn lijst stonden. ik hielp dus zeker mee aan het uitdunnen van deze vissoorten. nu hoor ik nog steeds vissers zeggen , geen vuile platvis voor ons. alleen gul en baars. met deze mentaliteit zal onze hobby gauw geschiedenis worden. wees blij met hetgene dat je nog kunt vangen !

 • 11 months and 6 days geleden