Beschermde vis soorten uit de schappen…???
Kan iemand mij misschien iets uitleggen..... waarom de 400-600 gram zeebaars bij de makro gewoon op dit moment in de aanbieding is voor 7,95 euro excl. 6% btw op dit moment, en daarnaast gewoon naast de uiterst beschermde regenboogforel en naast de Kloosterboer paling filet verkrijbaar is voor ongeveer 40 euro excl 6% btw per pond verkrijgbaar is daar bij de makro, dit is toch een beschermde soort die met uisterven bedreigt wordt, of niet... ???. Dan loop je over de plaatselijke markt en dan liggen er 200-400 gram zeebaars met een MSC- keurmerk labeltje dat dit toch echt duurzaam gevangen wordt, maar is dit wel zo ??.. Weet u misschien, waarom ik de beschermde zeebaars op de plaatselijke week markt niet meer durf te kopen op dit moment ???. Deze vis is namelijk ver onder de wettelijke baars minimummaat van 42 cm, en als ik deze zonder bonnetje op de weekmarkt van de vishandelaar koop waar natuurlijk geen kassa met kassa bon papier staat, riskeer ik 7 euro administratie kosten + 90 euro boete per visje wanneer ik naar de keuken loop om deze beschermde vis soort te bereiden.... Het is de rechtsongelijkheid van de lobby door de commercie in de politiek die hier een vinger in de spreekwoordelijke pap heeft als sector.

Ik heb ook bij enkele gepensioneerde beroepsvissers navraag gedaan over de schade aan o.a. de zeebaars visstand die aangericht wordt in verhouding tussen beroep en sport. De reactie van gepensioneerde beroep visser is dat met een hengel de visstand niet uit te roeien is, en in tegenstelling tot een nettenvisserij dat dit best goed mogelijk is als er voldoende netten zijn, en als er maar maar duurzaam genoeg in continuiteit met voldoende netten door de vloot wordt door bevist. Zelfs de makreel -tonijn soorten, zijn de volgende op de bucket-lijst, die als beschermde vissoort als volgende kandidaat aangemerkt gaan worden door EU, als in dit tempo van grootschalige netten visserij door de beroep visserij vloot onder een dubieus predikaat van duurzaam gevangen vis met MSC-keurmerk label, op deze wijze zo vooruit blijft gaan met dit gelobby door de beroep visserij sector van de nederlandse visserij vloot... Pure hebzucht... van een rupsje nooit genoeg !.


Ik weet dat er belangen groepen op o.a. faceboek erg goed bezig met de aktie zeebaars uit de schappen, en misschien kunnen die ook makro eens aanschrijven over de beschermde vissoorten die onder het predikaat duurzaam gevangen wordt aangeboden op een misleidende basis.

Dat de puls visserij vloot nu grootschalig binnen Nederlands water wordt ingezet doordat jullie het zelf hebben verpest in het gebied in en rond het kanaal heeft de beroeps en de betreffende minister echt aan zichzelf te danken met een graai cultuur, die ten onrechte een predikaat duurzame visserij draagt, waarbij daadwerkelijk kwantiteit altijd boven kwaliteit habitat gaat. Niet echt onterecht dus dat Europa ingrijpt op de kapot visserij van de niet duurzame puls visserij en deze vloot de techniek weer mooi om mag gaan bouwen naar boomkorvisserij, doordat de lobbyende betreffende minister voor Nederland in Europa met oogkleppen rondloopt, en enkel de belangen van de nederlandse beroep visserij steunt. Een sportvisser met een hengel, wordt in dit land met steeds verder en verder strekkende regeltjes steeds meer en meer ingeperkt vanuit rechtswege, steeds meer als een crimineel milieu delict bestempeld dat men moet handhaven in deze cultuur. Jammer dat er tussen de vele uitstaande netten vrijwel geen plek meer over blijft om een hengel uit te werpen zonder in de vele netten terecht te komen die half illegaal of met een dubieuze vergunning verkregen worden, waardoor men helaas steeds minder plezier gaat krijgen in onder belichte sportvisserij met een hengel en een haakje, en dat deze sport steeds verder onmogelijk wordt gemaakt door een steeds verdergaande bureaucratie....
Ted, .(JavaScript must be enabled to view this email address), Aan Zee, 18/03/2018

REAGEER

Gravatar
Beroepsvisser
.Hedel

Wij als beroepsvissers hebben het inderdaad beter voor elkaar , en kunnen die ondermaatse vis gewoon aanlanden dat is bijvangst en dan bij de makro gewoon een label eraan wild gevangen baars en de prijs is weer lekker hoog , dus zo een label stelt niks voor maar is puur om de prijs op te schroeven en echt niet duurzaam hoor maar wel lekker duur je wil het niet weten hoe er gerommeld word veder zeg ik er niets over , maar keurmerken is puur om de prijs op te schroeven

  • 6 years and one week geleden
Gravatar
Patrick
.

Is allemaal kweekvis Ted !

  • 6 years and one week geleden
Gravatar
Ted
.Aan Zee

Beste beroepsvisser, Ik neem je ook niets kwalijk omdat je ook in verhouding veel kosten moet maken met manier van visserij om dit rendabel te maken en rendabel te kunnen houden op deze wijze, en alle marktprijzen onderhevig zijn aan hoeveelheid aanvoer, kwaliteit, klasse sortering, en meer factoren enz. en ook steeds meer wetgevingen en regels. Jullie lobby in de landelijke politiek is in economisch opzicht in een andere verhouding dan sport visserij, waardoor jullie als belangen sector het inderdaad beter voor elkaar hebben, in verhouding tot een ruim 600.000 sportvissers, die recreatief beoefenen, en niet beroepsmatig belangen in politiek vertegenwoordigen. Situatie zal natuurlijk niet snel veranderen in dit evenwicht, maar de visie in het beleid in EU is hier iets anders op. Dit mede doordat Britse wetenschappelijke onderzoekers, al langere tijd constateren dat in enkele decennia lang deze zeebaars populatie steeds verder kapot gevist wordt. Dit net zoals dit enkele honderden jaren geleden met de trek-zalm volledig kapot is gevist. Ja Patrick, helaas bijna allemaal kweek zalm onder andere en kweek zeebaars maar niet allemaal. Door een filet van een kweek zalm bijvoorbeeld kun je bijna heen kijken, als je de licht roze transparante kunt onderscheiden van een wilde niet kweek vis, van een wilde vis met een diep rood/roze tint van de filet van een wilde zalm uit bijvoorbeeld Noorwegen doordat het hier een zeldzaamheid is in het wild. Dit doet mij toch een beetje denken aan het mooie gezegde: "De vis wordt weer eens duur betaald"

  • 6 years and one week geleden
Gravatar
Rick
.

Beste Ted,

Ik begrijp de emotie, maar misschien is het goed om eerst eens het een en ander uit te zoeken voordat je zo'n rauw bericht op internet zet. Mensen zonder kennis lezen dit en schieten ook weer vol. Het gevolg is een hoop misbaar gebaseerd op halve waarheden en pure onwaarheden.

De gesloten tijd voor zeebaars geldt niet voor alle Europese wateren. Zeebaars die in de Middellandse zee of voor de Portugese kust wordt gevangen in februari / maart mag gewoon worden aangeland. Hetzelfde geldt voor vissen die worden gevangen voor de kust van Marokko en Mauretaniƫ of andere niet EU landen. Uiteraard kan die vis prima op de Nederlandse markt belanden.
Hetzelfde geldt voor de minimummaat. 42cm geldt niet voor alle Europese wateren. In de Middellandse zee en rondom het Iberische schiereiland geldt nog de minimummaat van 36 cm. Daarbij zijn een hoop zeebaarzen, met name de kleine, kweekvis net als de regenboogforel die ook nog eens verre van beschermd is.

Overigens ben ik het wel met je eens voor wat betreft het kapot vissen van visbestanden. Ik denk dat de sportvisserij op bepaalde soorten echt wel impact kan hebben (zeebaars, kabeljauw) maar de grote schuldige is gewoon de beroepsvisserij. Wat mij betreft komt er een maximaal aantal schepen dat langzaam afgebouwd wordt. Jammer voor alle Urkse zonen uit die grote gezinnen die beroepsvisser willen worden net als hun vader, maar het houdt een keer op.

Groeten

  • 6 years and one week geleden
Gravatar
Rokus
.Rotterdam

Is gekweekte zeebaars.pak zo n baardje maar eens vast voel je met je ogen dicht.kan je niet vergelijken met wild.vlees is ook minder stevig.mv

  • 6 years and one week geleden
Gravatar
Ted
.Aan Zee

Beste Rick, Ik begrijp dat jij het ook niet begrijpt net als ik dit overigens ook niet begrijp, en het ook niet uit kan leggen hoe dit in elkaar zit en wat er niet waar, half waar, en puur onwaar is helaas. Dat ik dit blijkbaar confronterend berichtje plaats op deze site als aanbod... met de vraag of iemand iets uit kan leggen is inderdaad een heel moeilijke vraag waar het blijkbaar heel lastig is om een spreekwoordelijk aanbod te geven op deze vraag... rauw of niet rauw mijn berichtje, maar dit is wel enige realiteit op dit moment. En natuurlijk gelden deze regeltjes niet voor een mega visboot die vanuit Ijmuiden uitvaart en voor de kust van Afrika, Amerika Azie, Australie vist, of aan het randje dat Europa heet, om vervolgens zijn producten bijvoorbeeld op de vismijn in Ijmuiden weer af te zetten nadat quotum buiten Europese wateren is vol gevist. Volkomen binnen de wettelijke Nederlandse regeltjes en Europese regeltjes waar ook zij zich aan houden. Ja voor de beroeps vissers die de ambitie hebben om er een bestaan mee op te gaan bouwen, die gaan het inderdaad steeds moeilijker krijgen doordat ook de rendabiliteit teruglopend is m.b.t. investeringen en te maken kosten om er voldoende opbrengst uit te krijgen om er naar redelijkheid voldoende inkomsten uit te halen. Hier komt natuurlijk ook nog bij, dat door bijvoorbeeld de Brexit, er binnenkort vermoedelijk niet meer rond de Britse eilanden gevist mag gaan worden, dit is niet geheel ondenkbaar doordat de Britten uit de EU zijn gegaan. Ik ben helaas geen professioneel uitzoeker geworden beste Rick, en daardoor heet ik ook geen professor maar ben gewoon simpel, maar er zijn wel verschillende instanties die hier hun werk van hebben gemaakt en dagelijks hiermee bezig zijn zoals (SVN, Sportvisserij Nederland), (EAA, European Anglers Alliance) Die hier wel hun studiepunt van gemaakt hebben, en die wel de mogelijkheden hebben om deze zaken beter uit te kunnen zoeken, dan ik dat kan. Tja, misschien dat ik wat mensen misschien wel heb wakker geschud, met het plaatsen van een rauw en realistisch berichtje, dat mogelijk wordt gevoed door enige vorm van onbegrijpelijke onrecht, en een realistische constatering dat er in de toekomst op een nostalgische wijze gaat worden gesproken in de zin van, heel lang geleden vingen we gewoon kabeljauw van 10 kg en alles wat kleiner was noemden we gul. En rond n de jaren 1970 vingen we gewoon zeebaarzen die gewoon 1 meter lang waren, en ongeveer 40 jaar groeide, om 1 meter lengte te behalen, ja lieve kijkbuis kinderen dat was ooit vroeger.... heel... heel...heel... lang geleden...

  • 6 years and one week geleden
Gravatar
Hans
.Groningen

. "En rond n de jaren 1970 vingen we gewoon zeebaarzen die gewoon 1 meter lang waren, en ongeveer 40 jaar groeide, om 1 meter lengte te behalen, ja lieve kijkbuis kinderen dat was ooit vroeger.... heel... heel...heel... lang geleden..."
Echt Ted, en niet de fabeltjeskrant??

  • 6 years and one week geleden
Gravatar
Hans
.Groningen

Ted, om je reactie even voor te zijn, ik ben in dit onderwerp vrij aardig geinformeerd. In het begin van de zeventiger jaren vlogen Jan Schreiner en Frans Domhof elkaar in de haren omdat de laatstgenoemde claimde grote zeebaarzen te vangen. Schreiner geloofde daar geen jota van en vroeg Frans om bewijs. Dat kwam er niet, behalve de omschrijving van een stek, bizarre omstandigheden, alleen te benaderen met een boot, maar geen enkele foto. Zeebaars was in die tijd al best bijzonder, en ""zomaar " een meters exemplaar vangen meer dan uitermate uitzonderlijk.

  • 6 years and one week geleden
Gravatar
ikke
.scholte

Tot wanneer duurt die actie bij de Makro?

  • 6 years and one week geleden
Gravatar
Lex
.

Zeebaars van een meter, right. In de tijd dat het zeewater nog dusdanig kouder was dat we nog voldoende gul hadden kwam de zeebaars nog niet zo hoog. Misschien gevalletje visserslatijn?

  • 6 years and one week geleden
Gravatar
Ted
.Aan Zee

Zeg Hans.... wanneer ruzie makende Jan Schreiner en Frans Domhof incognito in het nostalgische pak van Christoffel- Schildpad en Piet-Pad zitten, weten we dus precies hoe we in het ootje worden genomen met dit beleid. Opa en Oma generatie zeebaars, vis 1 meter + categorie zeebaars kapot, waardoor deze niet meer voor nakomelingen meer zorgt elk opvolgend jaar jaar in en jaar uit. En dan mag men blijven raden waarom het steeds moeilijker gaat worden om een maatse 36 of 42 centimeter zeebaars te vangen ?!. (EAA houdt top van dit piramide telling systeem al langer rond britse eilanden bij). Het is een beetje flauw om Jan Schreiner en Frans Domhof in een vergelijking te trekken ze reageren immers niet meer, een leerzame boekenschrijver Jan Schreiner overigens. Maar wellicht hadden ze allebei wel eens flink beet van een steen baars, immers soms wint de visser en soms wint de vis...

  • 6 years and one week geleden