Beroepsvisserij biesbosch
Een 2 tal weken geleden hebben wij nog eens door de biesbosch gevaren. Ter hoogte van de paardekop was een beroepsvisser met de zegen bezig .we waren eens van korter bij gaan kijken hoe het ging. Wat ons opviel was dat de gevangen snoeken. baarzen allemaal behouden werden de ondermaatse vis ging terug overboord als meeuwen voer.Ik dacht dat de snoek en baars teruggezet werd !maar niet dus.Heb hier aan sportvisserij info over gevraagd maar geen antwoord over gekregen ?zonde van de vis er zaten mooie exemplaren bij.
Rudy, onbekend, 16/01/2017

REAGEER

Gravatar
Johannes
.

Jammer Rudy dat je (ogenschijnlijk ) geen foto's hebt kunnen nemen want hiermee zou Sportvisserij ZW Nederland wellicht iets kunnen doen richting deze beroepsvisser die deze aantijging desgevraagd zal ontkennen natuurlijk. Er blijft (heel) weinig vis over op de rivier en in de Biesbosch en dit helaas al jarenlang !.

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Rudy
.

Ik weet het .dat moment als je er zo kort bij bent durfde ik het niet riskeren om foto's te maken.een week voordien lag ik tussen de bruggen .toen kwam deze beroeopsvisser eraan en trok zijn zegen uit op een paar meter van mijn boot net of ik er niet was. Kijken naar niets die mannen.Die mannen denken dat alles van hun is.

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
teleurgestelde sportvisser
.

helpt niets, is gewoon einde visserij voor ons, voor hun houd het ook wel op, jammer dat wij jaren hebben bijgedragen voor een vergunning, er word veel over geroepen maar niets gedaan, we zeggen het al een aantal jaren maar nu is het echt bijna op, als je enkele visjes kan vangen nu heb je een topdag, kijk maar eens naar de resultaten van een wedstrijd......

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Wout
.

Vorige week waren ze op het hollands diep aan het trekken met de zegen...Geen kantvissers meer in Willemstad ...enz..enz..

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Johnny Vanalken
.genk

ja rudy ik kan het getuigen ik lag er zelf ook met die grijze lund die beroeps voelen zich zelf onaantastbaar een schande dat dit nog kan in 2017 ik vraag mij af wie die witvis koopt. ik denk dat de BIJ VANGST veel meer geld voor hen in de kassa brengt dan witvis dus dat is de ECHTE REDEN dat het maar verder gaat tristig is dit en wij maar met ons alle fots maaaake en terug zette waar blijft sport viserij nederland AAAA UUUU BBBB

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Maurice
.Etten-Leur

Tis dagelijkse kost dat de beroeps daar zijn ellende uitvoert in en om het nationaal park.
Het water moet gewoon leeg.
En tja als er geen controles zijn kunnen wij alleen maar knarsentandend toekijken.
Er gebeurt weinig.
Als het dan niet afgeschaft kan worden, controleer dan tenminste.

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Rudy
.

Bij ons in de haven van lage zwaluwe worden wedstrijden gewonnen met een paar kleine baarsjes.droevig is het.
En voor sportvisserij nl controle moet er zijn.maar ik ben vorig jaar wel een keer of 5 gecontroleerd .Ik ben altijd in orde net zoals de meeste sportvissers onder ons.Ik snap eigenlijk niet goed waar jullie mee bezig zijn.ga het beroep onaangekondigd controleren .maar dat mag niet zeker dat moeten jullie eerst melden. natuurpark
Biesbosch :boven water top onder water grote flop .denk daar maar is over na .!

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Peter
.

Was maandag middag met mijn dochter bij het bezoekerscentrum in de Biesbosch zag ze daar voorbij varen. Een grote boot en twee alluminium sloepen op sleeptouw. Aan de kade bij de spieringsluis lag nog zo'n grote boot, op de kade stond een kleine vrachtwagen waar met grote letters klop op stond. Heb nog even staan wachten om te kijken wat ze gevangen hadden, maar het werd al donker dus kon ik niet zien wat de vangst was, helaas!

Sinds ze niet meer op paling mogen vissen, zijn ze in rap tempo de rivieren en de Biesbosch aan het leegtrekken, en de feiten zijn helaas zo dat niemand ze tegen kan houden, ze hebben waarschijnlijk een deal gesloten met het ministerie of iets dergelijks, en SVN staat erbij en kijkt er naar. Zeker als je ziet wat voor juristen ze in dienst hebben( te laat een bezwaar indienen, waardoor ze weer een jaar moeten wachten) ach het probleem zal zich vanzelf wel oplossen. We vissen met zijn allen dadelijk alleen nog maar op afgesloten putjes en plassen ( gevuld met vis van de firma klop, Struiyk en kamman!

Maar vergeet dan vooral nie je VISpas mee te nemen!

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Rick
.

In de Biesbosch moet snoek en baars terug.
Wil je wat aan dit probleem doen dan moet er hard bewijs geleverd worden: foto's en nog liever video's van de overtredingen

De sportvissers zijn de ogen op het water. Als je iets ziet wat niet in de haak is lever het aan
Met alleen zeuren en geen actie ondernemen wordt het nooit wat

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Rob
.

Toen ik deze zegenvisserij een jaar of 15 geleden voor het eerst tegenkwam op het haringvliet heb ik dit gemeld bij SN. Discussies in de hengelsportzaak over deze zegenvisserij werden gebagatelliseerd. Die onttrekking van zoveel vis zou wel meevallen.!!!
Inmiddels zijn we zover gekomen dat het gemeengoed is geworden en weten we wel beter. Deze netten vangen heel veel vis.
Sinds het vangstverbod op paling hebben de betreffende beroepsvissers zich gespecialiseerd in het vissen met de zegen. En ja, ze nemen alles mee omdat dit nu eenmaal mag.
Er zouden VBC,s opgericht worden om hun vangsten enigszins te reguleren zodat er fatsoenlijk met de visbestanden omgesprongen zou worden.
Het maken van fatsoenlijke afspraken met deze mannen is nooit van de baan gekomen omdat ze dit simpelweg weigeren.
Tot het nemen van dwingende maatregelen vanuit de overheid is het ook nooit gekomen, hoewel daar ooit mee gedreigd is door de toenmalige staatssecretaris Faber.
Elke dag, 10 maanden per jaar vissen er nu meerdere beroepsvissers met hun vervloekte zegens. Niets word ontzien. Ook de rivieren en hun aanliggende grindgaten krijgen hun jaarlijkse trekbeurten.
Dit alles is te wijten aan de laks optredende belangenbehartigers van het viswater. Of het nu overheden, gemeenten, of Sportvisserij instanties zijn.
Geen van allen hebben ze tot nu toe kunnen optreden of eens een keer een flinke vuist kunnen maken tegen deze praktijken.
Zolang dit ook niet gebeurd blijven de zegens verder vissen, elke dag en zelfs in de nacht.
Waar er vroegen door de hele ploeg bij Willemstad 100 snoekbaarzen in de week werden gevangen worden er nu soms weken geen één gevangen.
Dit zegt toch genoeg.........

Rob.

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
hans
.numansdorp

Ons verlagen tot hun niveau wordt sterk afgeraden.
maar je krijgt toch sterk de neiging om zelf bepaalde actie's te gaan ondernemen?
het is over jongens.....ga maar lekker op een commercial vissen , hetgeen volgens svn zooo mooi is om te doen.

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Mark
.Rotterdam

Witvis wordt verkocht aan Rusland en voormalige Oostbloklanden en wordt ook uitgezet in zogenaamde visputten. Ook wordt er witvis aan doodaasvissers verkocht.

Dus met het kopen van doodaas of vissen in volgegooide visvijvers stimuleer je dit soort praktijken. Het verbaasd me echt dat er zoveel mensen klagen over beroepsvissers maar wél dood aas kopen.....

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
kees
.moergestel

Ik zeg nog steeds,een 10 m.m.Dewalt doet wonderen!!!!

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Wim
.Zwijndrecht

Het is inderdaad godsgeklaagd dat de beroepsvisserij nog steeds mag blijven vissen met die zegens.
Is er dan niets geleerd van de ervaringen op het ijsselmeer ?
Het gevoel van machteloosheid is onverteerbaar.
En zoals Hans al zei, als er door de overheid geen actie wordt ondernomen voel je je haast verplicht om er zelf wat aan te gaan doen.

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
MARCQ
.1020 B

Ik vis er vanaf 1982,en de tien laaste jaren is het in achteruit met de vangsten,ik denk dat de politiek is geen sportvissers niet meer in de Biesbos in de toekomst,jammer, gr Marcq

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Peter
.

Wat ik mij nu afvraag is dat toen er vanuit het ministerie is besloten om het schubvisrecht weer aan het beroeps gegeven, was SVN hier neem ik aan toch wel van op de hoogte?
En zo ja, dan kan je neem ik aan toch wel eisen dat er goede regels worden afgesproken, over de hoeveelheid van iedere vissoort die aan het betreffende water onttrokken mogen worden! En ook dat er ook een gesloten tijd voor het beroep gaat gelden...ja toch!

En als als er dan geen afspraken met het beroep te maken zijn, weiger je toch gewoon die schubvisrechten af te staan.
En laat dan de rechter er dan maar aan te pas komen. Zoals ik er nu tegenaan kijk hebben ze zonder er over na te denken gewoon alles weggegeven zonder eisen te stellen.

Als er achteraf onder de leden steen en been wordt geklaagd over de slechte vangsten in het rivierengebied, door de niets ontziende roofzucht van een aantal beroepsvissers, pas dan worden er stappen ondernomen, waarvan we inmiddels allemaal weten wat het resultaat er van is, keer op keer bakzeil halen!

Zondag maar eens kijken wat de heren bij visstudio allemaal te zeggen hebben, ik verwacht er eerlijk gezegd niet veel van.
Mijnheertje Kraal moet twee van zijn collega's van SVN gaan interviewen over de gang van zaken op het gebied van lopende juridische zaken. Je weet wel "wij van wc eend keuren wc eend" je begrijpt wel dat er geen kritische vragen gesteld gaan worden.

Jammer hoor...!

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
willem
.

Gewoon zonder vispas gaan vissen. Als niemand meer een vispas koopt gaat de fossielen club het misschien een keer snappen.

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Rick
.

Jammer dat er zoveel onwetendheid is en dat dat vervolgens in de schoenen van de verkeerde mensen wordt geschoven...

Op veel wateren huurt een hengelsportfederatie de schubvisrechten van de eigenaar van het gebied, in dit geval staatsbosbeheer. De hengelsportfederatie moet vervolgens toestaan dat staatsbosbeheer of een andere eigenaar ook toestemming geeft aan beroepsvissers om daar te vissen. Het staat de eigenaar vrij dit te doen. En wat gebeurt er als je daar als huurder te lastig over doet? Dan kun je als hengelsport je huurovereenkomst vergeten en heb je niks meer.

Het is dus onzin dat het beroep het schubvisrecht heeft. Dit ligt net als in veel gevallen met het aalvisrecht bij de overheid. Vervolgens kun je deze rechten huren van de overheid, maar alleen als je toestaat dat er ook beroepsvissers onbeperkt mogen vissen. De overheid bepaalt dus grotendeels dat er beroepsvissers ergens mogen vissen. Niet altijd, want in sommige gevallen hebben beroepsvissers oude heerlijke rechten.

Vraag maar eens een huurovereenkomst op bij Economische zaken, sportvisserij nederland of een hengelsportfederatie en je kunt het zo zien.

Tijd om eens naar een informatie-avond te komen of op een andere manier onderzoek te doen, zodat je weet hoe het zit

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Johannes
.

Jammer Peter dat je klaarblijkelijk niet alle discussies op dit forum over dit specifieke onderwerp hebt gevolgd en gelezen de afgelopen jaren.

Natuurlijk waren SVN en Sportvisserij ZWN op de hoogte echter men had en nog immer heeft geen keuze vandaar ook de rechtszaken de afgelopen jaren.

Het is - in navolging van alle ellende van/op het IJsselmeer - echter veel te laat in gang gezet, de visstand op de Benedenrivieren / Biesbosch is het laatste decennium enorm achteruit gegaan mede en vooral door de onttrekking van ontelbare tonnen vis middels de zegenvisserij zonder enig quotum en zonder enige echte controle.

Het beroep houdt maar vol dat de visstand nog immer op een aanvaardbaar niveau is per ha ook gezien alle ontwikkelingen van de laatste jaren ( KRW )echter wij, als sportvissers, weten wel beter echter het beroep blijkt nog steeds (veel) betere banden met de politiek te hebben en te onderhouden dan SVN en worden dan ook niet teruggefloten en blijven rustig doorgaan met hun ' politiek gezegend werk ' alsof er niets aan de hand is, wordt vervolgd !. • one year and 4 months geleden
Gravatar
Tom
.Veere

Wij komen al jaren in de zomer met de boot in de Biesbos. Vroeger kon je goed voorn en brasem vangen. De laatste 10 jaar is dat heel hard achteruitgegaan. Als je wat vangt zijn dat meestal een heleboel grondels en een enkele voorn of brasem.

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Peter
.

Banden met SVN...

Het is wel duidelijk een zootje Bij ze, neem nou alleen het geval dat ze te laat een bezwaarschrift indienen waardoor de rechter genoodzaakt is dit bezwaar ongegrond te verklaren, en zegt dat ze het jaar erop weer bezwaar kunnen maken tegen de volgende verlenging van de vergunning!
Dit betreffende de vergunning van de firma Klop om met staandwant te vissen in het Europoort gebied

Komt bij mij niet over als het werk van hardwerkende professionals!
En zo zijn er legio voorbeelden te noemen. Kijk alleen maar naar het budget wat vrijgemaakt word voor belangenbehartiging, dat zegt mijninziens al genoeg!

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Sebbie
.Amsterdam

moet je voor de lol eens kijken wat er op de markten in Amsterdam is : ondermaatse snoekbaars , snoek , baars , giebel ,graskarper ,karpers , levende paling etc , vaak wordt er ook verse roofvis aangeboden in de gesloten tijd , tis een schande gewoon , 1 ding is zeker , er is geen enkele beroepsvisser die zich aan de regels houdt , t zijn allemaal beroepsstropers

 • one year and 4 months geleden
Gravatar
Dirk
.

sportvisserij brengt op geen enkele manier geld in het laatje....blinde uilen in de politiek !!!!!

 • about one year and 4 months geleden
Gravatar
Sander
.

@ Sebbie.

Moet je al die berichten die regelmatig langskomen over stroperij door sportvissers eens lezen. Een schande!
1 ding is zeker, er is geen enkele sportvisser die zich aan de regels houdt, het zijn allemaal sportstropers.
(zowel jou reactie als mijn reactie slaat nergens op toch? Iedereen over 1 kam scheren...)

 • about one year and 4 months geleden
Gravatar
Arie V.
.

@Peter, ik wil het nog sterker stellen. Bij Sportvisserij werken idioten. Moet je eens kijken hoe laag dat bedrag is dat voor belangenbehartiging is vrijgemaakt. Zet dat eens tegenover de mensen die voor de belangenbehartiging werken. Die werken dan voor een schijntje. Die Kraal moet niet helemaal goed snik zijn, zeker als hij ook nog een heleboel kritiek op de koop toe moet nemen. Of... zou het toch een beetje anders in elkaar zitten.............?

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
Rudy
.

Het lijkt erop dat svn bewust geen vuist wil maken om dit probleem te stoppen(te laat bezwaarschrift indienen).en alles wil laten overwaaien .zo stil is het omtrent alles .als alle verenigingen hengelsportzaken eens samen een vergadering inlassen en bespreken een jaar geen vispas te kopen.mischien gaan ze het dan snappen?

 • one year and 3 months geleden
Gravatar
Johannes
.

Erg goed vind en vond ik het idee van SVN om een debat te organiseren met een aantal vooraanstaande politieke partijen mbt hun standpunten over de sportvisserij in de breedste zijn van het woord.

De uitvoering liet helaas, althans in mijn optiek, iets te wensen over. Zo werden cruciale vragen aan de politiek zoals bv '' is er nog een toekomst voor de beroeps binnenvisserij in Nederland anno 2017 ? niet gesteld of '' wat vindt u van het feit dat er op de Benedenrivieren door het Beroep al jarenlang met toestemming met de zegen wordt gevist zonder enig quotum ? '. Een gemiste kans !!!.

SVN gaf in haar promo aan dat DE VISSTAND in Nederland het belangrijkste onderwerp van het debat zou gaan worden en dat de andere aanwezigen van Hiswa, Wout van Leeuwen en SVN de dames en heren politici het vuur aan de schenen zouden gaan leggen. Het kan aan mij liggen maar ik heb slechts een enkel vonkje gezien.

Ook opmerkelijk en spijtig dat er geen afvaardiging van Groen Links aanwezig was maar wel een nieuwkomer zoals Jan Roos.

 • about one year and 3 months geleden
Gravatar
Cor Schaap
.Katwijk

Het is ongelooflijk dat zowel Sportvisserij Nederland als andere organisaties het belang van de duizenden hengelaars ondergeschikt maken aan de beroepsvisserij die hele gebieden kapot vist. Waarom staat er niet iemand op die zegt: en nu is het genoeg! Koop die paar beroepsvissers uit en maak de wateren netten- en beroepsvissersvrij!

 • 9 months and 3 weeks geleden