image description

Zwevend op zeebaars (3)  Ook vanaf de boot

Zwevend op zeebaars (3) 

Ook vanaf de boot 

Door Joop Folkers

Uiteraard heb ik deze dwarrellende manier van vissen ook tijdens mijn bootsessies uitgeprobeerd en niet geheel zonder succes mag ik zeggen. Zeker op die dagen dat er weinig tot geen tij loopt (dood tij) is deze manier naast de plugvisserij het bekende ei van Columbus.

Je kunt de natuur altijd een handje helpen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de lichte jigkop langzaam binnen te spinnen. Zeker de moeite waard om eens uit te proberen,want deze manier van vissen heeft voor ons al vele visdagen 'gered'!


En als ze de mini plugjes niet willen, knal er dan maar rustig een grote Subwalk aan!


De ervaring heeft ons geleerd,dat zeker op het moment dat het tij kentert, en de stroom gedurende een uurtje vrijwel helemaal wegvalt dit één van de weinige manieren is om vriend zeebaars toch te verleiden om tot de aanval over te gaan!

Je zal begrijpen dat je deze manier van vissen vrijwel allen op die stekken kunt uitoefenen waar de getijdestroom niet al te heftig is. Op een volle eb- of vloedstroom ben je al helemaal kansloos omdat je kunstaas dan binnen luttele seconden klapperend aan de oppervlakte zal verschijnen.


Peter met een mooie vis gevangen aan de kleinste uitvoering van een Culprit shadje.


Het is dus zaaks dat je voor je visdag even goed het getijdeboekje bestudeert. Let daarbij altijd goed op de verschillen in centimeters tussen hoog en laag water. Hoe minder groot het verschil is des te minder stroom er loopt! Het beste tij om dit lichte kunstaas productief te maken ligt in de regel van 3 uur voor tot 3 uur na het hoge water.

Vele goede stekken
Je vindt zeker in het uitgestrekte Europoortgebied vele stekken waar het nauwelijks stroomt en waar je dus vrijwel de gehele dag aan de slag kunt met dat dwarrelende spul.


Gebonden jigkop-twister combi vaak dodelijk!


Neem de Stenen Glooiing of het uitgebreide Calandkanaal. Let ook hier altijd wel even op het tij, want je kunt de beste stekken (keien) pas bereiken vanaf drie uur na het hoge water. Ook de havenhoofden van IJmuiden en Scheveningen en de vele strekdammen langs onze kust lenen zich zonder enige twijfel voor deze manier van vissen.

Ook voor de golfbrekers geldt dat je altijd even het tij (en de wind) in de gaten moet houden. Je kunt vanaf deze strekkers meestal starten vanaf 3 a 4 uur na hoog water tenzij er een stevige zeewind staat.


Blauw parelmoer is ook vaak in trek!


Biedt je kunstaas vanaf een golfbreker altijd uptide aan. Op die manier kun je hem mooi voor de kop langs laten dwarrelen. Blijkt een loodgewicht van 7 gram een snipper te licht schakel dan over op een 10 grammertje!

Tip tip
Mocht je van plan zijn om vanaf een strekdam te gaan vissen dan raad ik je aan om een aantal ondiep duikende pluggen mee te nemen. We hebben al heel wat sessie gehad waarbij het water maar langzaam zakte en we dus lang moesten wachten voordat we de hotspot oftewel de kop van de dam konden bereiken.


De Subwalk blijft altijd boeien!


Eigenlijk uit nood geboren wandelde mijn vismaatje de strekdam op in zijn waadpak en begon met een kleine ondiepduikende Magnum te smijten en niet zonder resultaat kunnen we wel stellen want nog voordat we de kop van de strekdam konden bereiken stond bij hem de teller al op 7 mooie zeebaarzen!

Snoeiharde aanbeten
Juist omdat je je kunstaasje tijdens deze manier van vissen tussen 'water en wind'aanbiedt komen de aanbeten werkelijk snoeihard door. Logisch want dankzij het lichte jigkopje ontstaat er altijd een flauwe bocht in je lijn.


Je kunt met licht kunstaas makkelijk langs de piertjes vissen!


Met zwaardere jigkoppen krijg je negen van de tien aanbeten juist op het moment dat je kunstaas aan het eind van een drift door de stroom naar boven wordt geduwd. Hierdoor wijkt het enigszins af van de tot dat moment gevolgde koers en is het voor vriend zeebaars tijd om toe te slaan!

Maar juist omdat deze lichte kopjes nauwelijks in de buurt van de bodem komen en alleen maar een beetje in het open water dwarrelen zijn de aanbeten zo uniek.


Kies zelf het gewicht van je dwarrelende jigkop!

Klaarblijkelijk heeft iedere roofvis zo zijn eigen manier van azen! Zo is snoekbaars vrijwel uitsluitend te verleiden rond de bodem en jagen andere vissoorten als roofblei in de regel alleen rond de oppervlakte. Eén ding staat wel vast op het moment dat één van deze rovers op jacht is kun je genieten van snoeiharde aanbeten en juist dat maakt deze visserij zo spectaculair!!

Joop Folkers

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -