Zwerfafval opgeruimd uit viswater Noord Holland 

Zwerfafval opgeruimd uit viswater Noord Holland  

 
Een aantal leden van HSV Hollandskroon hebben onlangs met twee boten het zwerfafval uit een kanaal in hun verenigingsgebied in de noordkop van Noord Holland opgeruimd. Het water ligt buiten leefgebied en er wordt veel afval gedumpt, vooral bij bruggen. 
 
Het is de eerste keer dat de vereniging een officiele opruimactie hield. Overigens mogen alleen leden van de vereniging in dat gebied vissen. Volgens de verenigingsleden is een groot deel van het afval niet van vissers afkomstig. 
 

Er werd allerlei afval gevonden.
 
"Het zijn echt niet alleen vissers, die er een zootje van maken. Denk aan  de schooljeugd, die op weg naar huis, op de brug even het afval (blikjes, plastic zakjes) dumpen", zegt Aad Dam van HSV Hollandskroon. 'De grote stukken worden bij nacht en ontij gedumpt en daar staat natuurlijk ook nooit een afzender op. In de loop der jaren zijn we al van alles tegengekomen: vier dode vossen met de nekken aan elkaar gebonden, dode schapen, tv's, autobanden, TLbuizen, noem maar op. " 
 

Veel plastic zwerfvuil.
 
De 'oogst' van deze actie bestond uit veel plastic en glas, hout, oud ijzer, een koelkast en een surfplank. Het verzamelde afval is gescheiden in diverse vuilcontainers gegaan.  "Als er in deze gesloten tijd nog enkele vissers de tijd nemen om ook te gaan ruimen, dan heeft dit een positief effect op de 'buitenwacht', aldus Aad Dam.
 
Een bootje vol...
 
Op zijn facebook heeft Aad Dameen verslag van de opruimactie geplaatst. Wil je meer weten over (de gevaren van) zwerfafval kun je ook kijken op http://www.kleanworldwide.nl/.
 
...en nóg een gevulde boot.
 
Oproep aan hengelsportverenigingen: Loopt de hoeveelheid zwerfvuil in het water bij jullie ook de spuigaten uit? Laat het weten aan de redactie van Total Fishing.