image description

Zware omstandigheden voor de zeeforel op Langeland

Zware omstandigheden voor de zeeforel op Langeland 

Door Ron Smits 

In de week van 13 t/m 20 mei heb ik samen met mijn vrouw Ankie, mijn zoon Roy en zijn vriendin Roxanne gevist op het Deense eiland Langeland. Een week, die wij, na de ziekenhuis opname van mijn zoon, hard nodig hebben.

Roy moet weliswaar nog veel uitrusten, maar heeft toch wel de een paar uurtjes samen met ons kunnen vissen. De ziekte eist nog steeds zijn tol (hij is bijna 20% van zijn lichaamsgewicht kwijt) na het ontslag uit het ziekenhuis.


Woensdag neemt de wind flink af.

Na het ophalen van onze kweekzagers bij Johan Bijl in St. Maartensdijk en een voorspoedige reis komen we op donderdagavond aan bij ons vakantiehuis op het eiland Langeland. Het weer tijdens ons verblijf is prima, alleen de omstandigheden om succesvol de zeeforel te belagen zijn bar en boos.

De eerste vier dagen staat er veel wind, die de golven opstuwt tot een hoogte van bijna een meter. Ik denk meteen aan de sportvissers met hun visbootjes, die niet het water op kunnen gaan om op hun geliefde stekken te vissen.

De aanwezigheid van heel veel drijfvuil en geep doet er ook geen goed aan. Ook het vissen op platvis is door de wind en het vele vuil niet eenvoudig. Zondagmiddag met Leonard richting Bostrup geweest. Leonard heeft een platvis en een geep gevangen.

Ik heb het op de zeeforel geprobeerd, maar het levert niets op. Onze zagers, die aan het einde van de week nog steeds in prima conditie zijn, hebben we weggegeven aan een paar Duitse sportvissers.


Veel kleine zeeforel weigerde opa en/of oma te halen.

Gelukkig voor de bootvissers verandert het weer de laatste twee dagen van onze visweek. Zeker de laatste dag van onze vakantie. Het is werkelijk bladstil en een spiegelgladde zee. Wederom geen goede omstandigheden voor vriend zeeforel. De geep zie je gewoon zwemmen.


Volop geep op het spiegelgladde water op donderdag.

Geepvissers (dobber en een stukje zalm) vangen niets en ook wij met onze wobblers vangen ze niet op de traditionele manier (spinstops). De geep beroert weliswaar ons kunstaas, maar we kunnen ze niet haken.

Aangezien de hengel waarmee ik vis een kort handvat heeft, kan ik van tactiek veranderen en maak gebruik van polsbewegingen om het kunstaas langer bij de vis te houden en toch agressiever te vissen.


Kleine 12 grams wobbler, bracht goede vis.

Het kunstaas maakt nu bewegingen naar mij toe, maar ook naar links en naar rechts. Door ook spinstops toe te passen, vis ik ook het verticale gedeelte van de worpafstand af. Hierdoor gedraagt zich het kunstaas onvoorspelbaar en al gauw komt de eerste geep op de kant.


Ook mijn zoon vist enthousiast mee.

Het agressieve vissen heeft tot gevolg dat ik de geep in het staart gedeelte heb gehaakt en dat geeft een heel mooie dril op mijn twaalf grammer. Nog mooier wordt het als ik een lekkere vette zeeforel weet te pakken. Helaas zitten er ook kleine zeeforellen met een lengte van minder dan dertig centimeter. Iedere keer weer krijgen ze de opdracht om hun opa of oma te halen.


Geep gehaakt in het staart gedeelte, geeft een mooie dril.

Helaas hebben ze de opdracht tot en met de laatste dag niet uit gevoerd. Tegen het einde van de vissessie (een uurtje, want langer kan Roy het niet volhouden) vang ik nog een zeeforel. Roy en Roxanne hebben ook een paar mooie gepen gevangen aan het kunstaas, maar ook aan de dobber, met een stukje geepstaart.


Mooie dikke zeeforel aan de 12 grammer.

Woensdag is ook een leuke dag geweest. Veel geep, kleine zeeforel en een paar mooie zeeforellen. Ik ben er nog een paar keer heel vroeg op uit getrokken op zondag, maandag en dinsdag, maar verder dan een paar kleine zeeforellen en ben ik niet gekomen. De gemeten watertemperatuur is ca. 10.2 graden en de buitentemperatuur 8.6 graden.


Mooie gepen.

Bovendien is het water heel laag als ik iedere vroege ochtend op de stek arriveer. De watertemperatuur zit op een kantel moment, net als vorig jaar.

Vorig jaar heb ik de zeeforel bijna alleen in de heel vroege ochtend gevangen (hoogwater), maar dit jaar is er geen (maatse) zeeforel voor mij in het ochtend gloren te scoren.


Spiegelglad water op onze laatste dag.

Dinsdag heb ik nog heel even een moment gehad dat de wind een beetje afgenomen is. Met het kunstaas en de 18 grammer de toch nog hoge golven belaagd en het levert een vette geep op van tussen de tachtig en negentig centimeter. Heerlijk een geep van een polsdik. Toch niet voor niets gevist. Helaas neemt de wind weer toe en is vissen eigenlijk geen optie meer.


Agressief vissen bracht vis op de laatste dag.

Nog steeds veel vuil op de lijn en in de haak van het kunstaas. Bovendien heb ik af en toe het gevoel dat ik zelfs moet bukken voor mijn eigen wobblers, die bijna terugkomen door de harde wind. Dan maar terug naar ons vakantieverblijf. De BBQ maakt echter weer veel goed. Ook Leonard komt nog langs om met ons mee te barbecueën.


Ook de honden gingen mee.

Donderdagavond heeft Leonard een workshop voor ongeveer dertig Duitse sportvissers georganiseerd. Leonard legt uit wanneer de kans het grootst is op tarbot. Ook de bot, schol en schar worden besproken, niet alleen vanaf de boot maar ook vanaf het strand en havenhoofden.

Onderlijnen en kunstaas worden getoond en ook hoe hier mee gevist moet worden, wordt door hem uit de doeken gedaan.

Tot slot hebben de sportvissers veel vragen over de zeeforel en heb ik ze wegwijs gemaakt in het zeeforel vissen zoals ik het deze week heb ervaren.

De workshops worden normaliter verzorgd door Leonard op de camping in Emmerbolle (Emmerbolle Strand Camping). Deze camping, maar ook de camping in Ristinge (Ristinge Sommercamp) timmeren behoorlijk aan de weg om het vissen op Langeland weer op de rails te krijgen, zoals in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ik kan de special van Beet over Langeland nog heel goed voor de geest halen. Een grote KabelU om van te watertanden stond op de cover.

Beide luxe gezinscampings met staanplaatsen voor caravan, tent en camper maar ook luxe blokhutten voor 4 – 6 personen, hopen op meer sportvissers en willen dit ook promoten (www.emmerbolle.dk en www.ristinge.dk). Voordeel van die blokhutten is wel dat deze ook per nacht verhuurd worden. Hieronder een paar sfeerbeelden van deze mooie gezinscamping in Emmerbolle.


Ook aan rolstoelgangers is gedacht.


Gezellig krabben vangen, wie heeft dit vroeger niet gedaan.


Camping direct aan het strand.
Mooie blokhutten voor 4 – 6 personen.


De allerkleinsten hebben het reuze naar hun zin, dit is vaak de basis dat pa en ma heerlijk kunnen genieten.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -