Zoute pikantjes op de Hengelsport beurs te Utrecht van 2013 (deel 3)

Zoute pikantjes op de Hengelsport beurs te Utrecht van 2013 (deel 3)   

Door Ron Smits  
 
In het afsluitende deel over de Hengelsport- en Botenbeurs Utrecht 2013 komen nieuwtjes uit Zeeland en uit de wereld van het kunstaas aan bod. 
                                                           
’t Zeepiertje is twee jaar geleden geheel vernieuwd qua opzet en verhuurt visboten. Niets nieuws zult u op het eerste gezicht denken. Maar voor de Oosterschelde is dit wel uniek. Je kunt de boten afhuren voor een dag of voor een nacht en u mag zelf voor kapitein spelen. Er is namelijk voor dit Oosterschelde-avontuur geen vaarbewijs nodig. 
 
U krijgt deskundig advies van waar, hoe, waarmee en wanneer u het beste vist. U vertrekt uit Yerseke en u kunt zowel richting Zeelandbrug, maar ook richting Tholen varen. Voor aas, hengels en een lunchpakket kan, indien gewenst, gezorgd worden. De nodige zeekaarten, stekken, GPS en dieptemeter krijgt u mee. 
 
Oosterschelde avontuur met ’t Zeepiertje.                                                                 
 
Er zijn boten voor 4 personen of meer. Betrouwbare inboard diesel motoren zorgen ervoor dat u probleemloos kunt varen. Aan boord bevindt zich ook een onderwater toilet. Er wordt nog steeds vis goed gevangen op de Oosterschelde richting Tholen. 
 
Slijk zagertjes, nog steeds een top aas.
 
In het Thoolse gat werd dit jaar ’s nachts goed tong gevangen, de Zilverput was redelijk tot goed voor de zeebaars (op de mosselbanken), makreelvangsten waren goed, helaas waren de geepvangsten zeer slecht. 
 
Op dit moment varen de charterboten vanuit Tholen lang niet meer allemaal dagelijks uit en hierdoor vindt er een verschuiving plaats naar het huren van visboten voor de Oosterschelde. 
 
De zeehengels van Spro. 
 
Het voordeel is vaak dat deze boten op plaatsen kunnen komen, die voor de charters niet te bereiken zijn. Bovendien bent u eigen baas en niet afhankelijk van de medesportvissers en schipper van de charters. 
 

Stand van Spro
 
De laatste nieuwtjes vond ik op de stand van Peter de Kock uit Testelt in België. Kunstaas in alle maten, kleuren, materialen en gewichten waren voorradig. Uniek zijn de shads van @rt baits, die speciaal voor Peter de Kock worden ontwikkeld onder de naam DK. 
 

Speciaal ontwikkelde softbaits.
 
Peter is bijzonder kritisch naar het kunstaas toe. Hij liet mij in de waterbak zien waarom dit kunstaas zo bijzonder is. Tergend langzaam werd dit kunstaas binnengevist, terwijl het kunstaas zijn verleidelijke bewegingen in zowel horizontale alsook in verticale richting behield. 
 
Peter legt uit waarom de DK River hengel zo speciaal is.
 
Het geheim zit hem in de staart. Deze overgang van body naar staart is zodanig dat de staart zowel horizontaal als verticaal beweegt. Volgens Peter kun je met dit kunstaas niet verkeerd vissen. 
 
Doordat je dit kunstaas zo tergend langzaam kunt binnen vissen, blijft het kunstaas veel langer in het water en vis je dus veel efficiënter: je kunt het aas telkens veel langer tussen de vissen houden.
 
Voor de zeebaars en kabeljauw heeft Peter vele uitvoeringen., maar ook voor de zeeforel zou het hiermee moeten lukken. Op de stand was zijn roofvisteam voor zout en zoet aanwezig en deze adviseerden de bezoekers heel vakkundig. 
    
Sven gaat per jaar meerdere keren naar Langeland om de kabeljauw het leven zuur te maken met shads. Voor info over deze manier van vissen kun je bij hem in de winkel                                                                                                                                                 van Peter de Kock.                                                                                                                                       
 
Replicant Pro Jointed: Levensecht……
 
Dietmar Isaiasch liet mij op de stand van Fox Rage, de laatste nieuwtjes op het gebied van kunstaas zien. De Replicant Pro Jointed, die, door zijn meerdelige shad structuur, levensecht beweegt en een groot formaat heeft. Ideaal kunstaas voor zeebaars en kabeljauw en is verkrijgbaar in zes kleur variaties. 
 
Spikey, let op de knopjes. U kunt er ook gemakkelijk een lokmiddel op aanbrengen.
 
Een perfect uitgebalanceerd kunstaas in de vorm van een jonge forel en de superscherpe haak 8/0, alsmede de vlijmscherpe dreg 4/0 zorgen voor een optimale vangkans. 
De Spikey Shad is volgens Dietmar een nieuwe doorbraak op de shad markt.
 

Het was weer top op de beurs.
 
Deze shad heeft 264 heel flexibele knopjes, die micro vibraties produceren tijdens het en beweegt daardoor erg aantrekkelijk , zelfs bij tergend langzaam binnenvissen. Fijn kunstaas voor de zeebaars. Verkrijgbaar in 10 kleuren.
     
Ron Smits