Zomervakantiebarbelen 2013 (Deel 1)

Zomervakantie barbelen 2013 (Deel 1)

Barbeel in de Moezel. Of toch niet?...

Door Sijmen  
 
Eind juni was het weer zover. De jaarlijkse visvakantie met mijn maat Freek. Ook dit jaar gingen we naar Frankrijk en om precies te zijn naar de Vogezen. Onze visvakantie duurt altijd maximaal een week en daarom willen we niet langer dan zeven uurtjes rijden. Dus voor de keuze van de camping zijn we beperkt tot Noord-Frankrijk. Laat dat nou precies het gebied zijn waarover erg weinig informatie te vinden is wat betreft campings en visrijke rivieren. Maar het is ook wel weer sport om nieuwe gebieden te ontdekken.
 
Dit jaar had ik een camping gevonden aan de bovenloop van de Moezel op vijf uur rijden van mijn woonplaats. Van de Moezel weet ik dat er veel witvis aanwezig is in de vorm van barbeel, kopvoorn, brasem enzovoorts. Dat moet dus goed komen! Op Google Earth had ik de camping opgezocht en de rivier bekeken. Helder water, grote bedden waterranonkel. Dat zag er erg vissig uit!
 
Thuis had ik me goed voorbereid. Hengels uitgezocht, dit jaar was het de beurt aan mijn nieuwe Spro inspiration barbel (11ft 1,5lb). Een heerlijk lichte hengel die de perfecte lengte heeft voor kleine Franse rivieren. Daarop mijn oude vertrouwde Shimano 5010 baitrunner, opgespoeld met 8lb Guru dragline. 
 
Ik was zeer benieuwd naar de mogelijkheden van deze hengel. Hiervoor heb ik veel met de duo-lite serie van Fox gevist. Heerlijke hengels, maar wel 12ft lang en wat stugger dan de Spro. Daarnaast gingen ook mijn vertrouwde Rovex avon/quiver, mijn Fox Duo-lite (1,75lb), en een match- en een spinhengel mee. Het aas en voer waren dik in orde. Maden, wormen, mais, pellets, boilies, Smac en divers kunstaas waren ingepakt.
 
Alles ingepakt.
 
Na een korte, mooie reis kwamen we aan op de camping. Het was er erg rustig, dus mochten we zelf een plekje uitzoeken. We kozen ervoor om helemaal in de hoek van de camping te gaan staan, aan het water. De rivier zag er top uit! Glashelder, ongeveer een meter diep, met her en der overhangende struiken en diepere geultjes en ondiepten met stroomversnellingen. Snel het kamp opbouwen en dan vissen! 
 
 
Alles opgebouwd. Nu snel vissen.
 
De eerste avond liepen we langs de rivier om wat stekken te zoeken. Als we een mooi plekje gevonden hadden, probeerden we deze uit met een feeder montage met gesloten voerkorf, gevuld met maden. Met op de haak een made, of een trosje maden. Hiermee merk je snel genoeg of er vis zit. Ik zat vol vertrouwen, maar de eerste avond hebben we geen enkele aanbeet gehad. Raar……maar helaas. 
 
Mooie stekken.
 
Ook de volgende dag verliep visloos. Wat we ook deden. Freelinen met een worm, spinneren met een kleine Mepps spinner, vliegvissen. Niets werkte, wat is er aan de hand? Tijd voor nader onderzoek! Na een kaart van het gebied waarin we zaten te hebben gekocht en te hebben bestudeerd, kwam ik er achter dat we in de bovenloop van de Moezel zaten. In de vlagzalm en forel zone. Er záten hier dus simpelweg geen barbelen en kopvoorns. Ai… Dat was een tegenvaller. We zijn geen geweldige vliegvissers, dus veel vangen zouden we hier niet.
 
Tijd voor plan B! Op de kaart zagen we duidelijk dat er stroomafwaarts van ons twee stuwdammen in de Moezel stonden en dat de rivier vanaf daar breder werd. Daar zullen de barbelen wel zitten! Die avond zaten we in de auto, met de kaart op schoot om op zoek te gaan naar een goede stek. Deze hadden we na een goed half uur rijden gevonden. Wat een prachtplek! Een brede rivier, goed diep, helder water, waterplanten, stroomversnellingen. Perfect! Dit gaat lukken! 
 
Prachtplek!
 
Snel de hengels pakken en vissen maar. Ook hier eerst maar met de feeder en de maden, dit keer met de open voerkorf en grondvoer. Als we maar íets vangen, toch? Na tien minuten kreeg ik eindelijk leven. Na een paar voorzichtige tikjes op de top, eindelijk een echte aanbeet. Hangen! Yes! Dat voelt als een fatsoenlijke vis. Geen idee wat het is. Het is zilverachtig en het schiet de hele tijd heen en weer. Wat is dit??? Nee…., dat kan niet. Toch wel!
 
Een vlagzalm en een mooie ook! Te gek! Een nieuwe vissoort voor mij! Geweldig! Snel in het water onthaken, een foto en weer terug. Een vlagzalm is een erg kwetsbare vis, dus die moet zo snel mogelijk weer in het zuurstofrijke water. Helaas bleef het bij deze vis, maar wat een plek, wat een uitzicht en de aanwezigheid van een aantal bevers die druk met takken en gras aan het sjouwen maakten het een topavond!
 
Eindelijk vis. Mijn eerste vlagzalm!
 
Toch knaagde het… Afgereisd naar Frankrijk, en dan niet de mogelijk hebben om mijn favoriete vissoorten te vangen. Tijd voor plan C? "Freek…." "Ja, wat is er Sijmen?" "Nou eh, er is hier op een anderhalf uur rijden naar het westen een camping waar ik op doorreis van Zuid-Frankrijk naar huis regelmatig heb gestaan. Daar loopt een klein riviertje en daar zitten barbelen en kopvoorns. Zullen we daar anders morgen gaan kijken?" "Lijkt me een puik plan!"
 
Volgende week deel 2 op Total Fishing.
 
Sijmen

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -