Zomervakantiebarbelen

Zomervakantiebarbelen

Deel 1: Inleiding

Door Sijmen Majoor
 
Het is al laat in de avond als ik aankom bij de rivier. De zon zakt al langzaam weg achter de heuvels en de rust is wedergekeerd. De herrie van zwemmers en kanoërs heeft plaats gemaakt voor het geluid van de kikkers en cicaden. De geuren van lavendel en munt hangen in de lucht.


 
Ik gooi een paar handjes maïs op mijn beoogde stek en tuig rustig mijn hengel op. Aan de haak komt een enkele maïskorrel. Na deze te hebben gemonteerd laat ik mijn montage rustig in het heldere water zakken. Met de avondzon in mijn rug sta ik tot mijn knieën in het water te genieten van de natuur.

Ik dommel wat weg tot plotseling mijn hengel bijna uit mijn handen wordt getrokken. In een reflex zet ik de haak. Het wezen aan de andere kant van de lijn ragt meteen meters lijn van de molenspoel.

Met veel moeite kan ik de eerste run stoppen. Dan duikt de vis de stroming in en zwemt snel stroomafwaarts. Ik moet met haar meelopen om weer wat controle te krijgen. De vis laat zich voor het eerst zien in het kraakheldere water. Haar rugvin doorbreekt het wateroppervlak.

Ze springt nu helemaal uit het water en laat zich met een luide plons terugvallen om daarna weer de diepte in te verdwijnen. Voelbaar neemt haar kracht af, vermoeid komt ze richting oever, waar ze uitgeteld aan het wateroppervlak komt.

Voorzichtig land ik de barbeel met de hand en ontdoe haar van de haak, die keurig in de hoek van de bek zit. Wat een vis! Ruim 50 cm pure kracht. Na de vis te hebben bewonderd, laat ik haar bijkomen in het zuurstofrijke water van de rivier. Als ze weer op krachten is gekomen neemt ze afscheid door er met een grote klap van haar staart vandoor te gaan en de diepte in te schieten. Wat een sterke vissen zijn het toch!

Yes, super! Ik loop terug naar mijn stek en laat na nog wat maïs te hebben gevoerd, mijn rig weer op dezelfde plek zakken, hopende dat er snel weer een aanbeet komt. Ik zie hoe een ijsvogeltje een elritsje naar binnen werkt en voel dat de rust weer langzaam terugkeert.

De komende weken hoop ik jullie wegwijs te maken in het vissen op barbeel en kopvoorn op Franse rivieren. Volgende week staat stekkeuze op het programma.
 
Tot volgende week!
Sijmen Majoor

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -