Zomerse gecombineerde Ierlandvakantie (Deel 2)

Zomerse gecombineerde Ierlandvakantie (Deel 2)

Door: Bart Debaes

Ik ben stukken vroeger wakker dan het ochtendgloren, de innerlijke visklok heeft me gewekt.

De wekker zal mijn eega dus niet wakker maken, en stil bereid ik het vistripje voor. Een nevelige ochtend heeft altijd iets speciaals en ik geniet al terwijl ik naar het water rijd.


Vroege nevelwolken.


Het water ligt er bij als een spiegel met de mistflarden als een dons erboven. Rustig, maar vanbinnen uitgelaten, start ik met vissen.


Spiegelglad.


Opnieuw komen ze niet snel, maar de beten zijn wel feller. De baarzen zijn goed gespierd, en ik geniet van de dril op de lichte hengel.


Gespierde baarzen.


Het Alex Ritmo plugje in de gouden baarskleur doet het goed. Na een poosje kom ik op een stek aan waar de snoekjes elkaar soms verdringen om het kunstaas aan te vallen. De eerste tien minuten vang ik echter niets. Om ze wat meer te triggeren monteer ik een Snub. Dit kleine ding heeft een erg doffe ratel en het is nét dit extra’s dat ik nu hebben wil.

Twichend kan je in dit plugje van River2sea een heel mooie actie brengen en dat blijkt ook nu te werken. Het zijn telkens kleine snoeken, maar hun aanvallen zijn vol overgave.


De snub wordt steeds diep gepakt.


In de ondiepe oeverzone zie ik ze meerdere keren van meters ver starten om dan de rammelende hap te verzwelgen als was het hun laatste maaltijd. Te snel gaat de vistijd voorbij en ik moet me haasten om op de afgesproken tijd aan de ontbijttafel te zijn. Voor de kinderen is het opnieuw een ervaring om te zien wat die Ieren ‘s morgens allemaal in hun bord leggen. Vreemde jongens die Ieren.


Vreemde ontbijten die Ieren.


Op aanraden van onze gastheren bezoeken we Lough Key Forest & Activity Park (http://www.loughkey.ie/) Het vergt een stukje rijden richting het noorden, maar omdat er veel is te zien en te doen, loont het de moeite. Naast de oude adellijke huizen zijn er bijvoorbeeld ook 19de eeuwse onderaardse gangen te bezoeken.

Ons spreekt de 300m lange loopbrug tussen de boomtoppen en de 15m hoge uitzichttoren erg aan. We genieten van een mooi uitzicht over het meer en het oude estate op het eiland.


Het estate op het eiland.


Ondertussen werd het wat te warm, en als velen met ons zoeken we het meer op. Al gauw gaan we met behulp van onze duikbrillen over tot een zoektocht naar vissen. Hier en daar worden onder boten en de vele pontons baarzen gespot. Het begint te kriebelen, en we sluiten de dag af met een visuurtje.

Meerdere baarzen zien we onze lepeltjes aanvallen, maar haken blijkt een moeilijkere klus. Als we er af en toe ééntje vangen, houdt de rest van de school zich onmiddellijk heel erg rustig, en moeten we een nieuw stekje zoeken.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -