Zomerse gecombineerde Ierlandvakantie (Deel 5)

Zomerse gecombineerde Ierlandvakantie (Deel 5)

Door Bart Debaes
 
De volgende morgen help ik bij de vertaling van de eerste surfles. Blijkbaar was dit niet persé nodig, want de instructeurs brengen het ook in gebarentaal prachtig aan.
 
Er wordt een half uur op het strand aan de ‘moves’ geoefend, en dan de golven op. Het komt goed uit dat we vandaag rustige golven hebben. Ik sta ervan verwonderd hoe snel mijn gastjes dit surfen oppakken, mooi om te zien.
 
Prima uitleg.
 
Ze komen natuurlijk wel uit een generatie die met skateboards en waveboards is opgegroeid. Tegen het eind van de voormiddag glijden ze al een paar keren tot op het strand zonder te plonsen.
 
Mooi om te zien.
 
We zijn er best wel trots op. Na de surfles mogen ze wat gaan springen van de duikplank aan een rotsengte. Bij hoog water maak je dan een sprong van drie meter. 
 
Duiken voor durvers 
 
De echte durvers gaan nog meters hoger vanaf de rotsen. Ondertussen heb ik kort een hengelsportzaak opgezocht. Van een plaatselijke visgids kreeg ik de duiding dat ik bij 'Carty’s land and sea sports' moest zijn om goede tips op te halen.
 
Het bleek een schot in de roos. De winkel was prima voorzien in degelijk materiaal, en de eigenaar wist zeer goed waarover hij sprak. Zijn specialiteit is mensen begeleiden bij het zalmvissen, maar vanwege het gebrek aan regen moest ik daar nu niet aan beginnen.
 
Normaal ben je er zalmzeker in een paar dagen, en als je een dure vergunning (55€) wou aanschaffen durfde hij je die garantie zelfs voor één dag te geven. Dat is iets wat ik zeker in mijn achterhoofd zal houden voor een latere trip. De zeeforellen hadden het wel al goed gedaan de laatste tijd, hij had er onlangs 12 op één avond, samen met een klant. 
 

Carty’s land and sea sports. 
 
De rotsvisserij bleek zeer afwisselend te verlopen. De vorige dag stond hij op een pier waar ze de makrelen bijna konden scheppen met een emmer, en dat terwijl ze er daar al weken geen hadden gevangen. Voor pollak gelde ongeveer hetzelfde. Een zekerdere visserij was die op de lipvis. Creavy pier was op dit moment een prima stek daarvoor. Daar mijn jonge mannen het liefst vissen als er regelmatig gevangen wordt werd dit de keuze. 
 
Creavy pier.
 
Creavy pier is mooi gelegen en aan de top ervan staat snel een paar meter water. Dit en de aanwezige begroeiing vormen een prima biotoop voor de lipvis. De vier Engelsen die er staan blijken heel erg goed te weten wat ze moeten doen om die te vangen. Lipvis na lipvis wordt geland en de grotere exemplaren worden “geoogst”. 
 
Een rijke oogst.
 
Deze vissoort is niet echt zo smakelijk, maar erg rijk aan jodium, en dus gezond. Met onze stukjes zachte krab vangen we vooral kleinere en ook wel stukken minder. We hebben het geluk dat de Engelsen er plots mee ophouden, en zo vriendelijk zijn om ons het restje van hun zagers geven. Daarenboven krijgen we de gouden tip om links op de hoek van de pier te gaan staan en één specifieke plek aan te gooien. Het blijkt er een stuk dieper te zijn, en van dan af gaat het vangen echt vlot. De prachtige kleuren van deze vissen blijven ons verwonderen. 
 
Prachtige kleuren.
 
Een jonge kerel komt naast ons staan en monteert ver boven zijn bodemlood een levend krabje op de haak. Nadat hij 2 grote vissen in de planten heeft verspeeld kan hij er toch een dikke voor de lens houden. 
 
Een dikke.
 
Deze aaskeuze blijkt een plaatselijke truc om de grotere exemplaren er tussenuit te plukken. “De krabbetjes zijn echt moeilijk vindbaar dit jaar”, zegt de jongen, maar mijn oudste ziet de zoektocht wel zitten. 
 
Op krabbenzoektocht.
 
Het duurt echter te lang voor we hem terugzien met zijn vijf gevangen krabbetjes, want onze vistijd voor vandaag zit er helaas op. We vullen de avond met een klauterwandeling langs de rotskusten. 
 
Klauterwandeling. 
 
De Chinees die we achteraf aandoen ziet zijn stevige porties toch helemaal verdwijnen. 
 
Honger!!
 
Bart DeBaes

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -