Zomeravond, baars vanavond! (Deel 5)  Veel actie van snoekbaars

Zomeravond, baars vanavond! (Deel 5) 

Veel actie van snoekbaars 

Door Niels Patijn

Het is zomer alom en waar eerder tijdens het roofvissen vanaf de kant de snoekbaars vaak ontbrak is het tij volledig gekeerd. Meer actie, meer vis dus volop genieten!

Samen met Jens worden de fietstassen weer voorzien van de nodige kunstaasdozen en ander materiaal om richting de stekken te gaan. Een groot voordeel van fietsen is dat veel stekken bereikbaarder zijn en met je fiets kun je immers eenvoudig parkeren in de berm.

Bij aankomst is te zien dat de aanhoudende droogte toch zijn gevolgen heeft. Het waterpeil staat zo’n 40 centimeter lager dan normaal. Gevolgen voor de visdag heeft het verder niet, de hengels worden in gereedheid gemaakt en er moet een keuze worden gemaakt uit de verzameling aan shads.

Beiden kiezen we voor de dropshot met daarop een shad met een vorkstaartje. Jens voor een witte, ik een combinatie aan kleuren, de kleurstelling ‘Pepper Melon’. Een mengeling van groen en oranje, twee kleuren die zich eerder met andere shads ook bewezen hebben. Het kan niet anders dan dat deze het ook gewoon moet doen.

Jens zet de eerste worp in en ik voelde hem eigenlijk al aankomen, om de een of andere reden is het al een heel seizoen zo dat telkens Jens de eerste vis eruit weet te plukken. Al na drie minuten staat hij met een kromme hengel. Eén blik zegt genoeg… het is weer zo ver.


Snoekbaars in een laatste vluchtpoging.


De snoekbaars wordt geland en onthaakt, van de nul zijn we in ieder geval af. Vlak daarna haakt Jens nog een snoekbaars in zijn staart… "Alleen de vissen gevangen in hun bek tellen", grap ik naar hem. Toch krijg ook ik wel wat actie, een aantal felle aanbeten verraden dat ze er wel degelijk liggen.

Na een aantal verre worpen gemaakt te hebben, probeer ik het gewoon eens onder mijn voeten. Met de dropshot vlak onder de kant krijg ik een felle tik. Een ondermaats snoekbaarsje ziet wel iets in die groen-oranje shad.


Dan toch vis op die groen-oranje shad!


We kiezen voor een andere stek. Bij aankomst liggen er echter veel schepen tegen de kant. Na eindelijk een plaats gevonden te hebben om te kunnen werpen komen er vervolgens nog eens gemeentewerkers het gras maaien, dat pardoes het water in waait.

Snel een paar worpen maken en dan zullen we weer verder gaan. Een vierde worp later en Jens zijn hengel trekt tot in het handvat krom. Een felle vis… dat kan wel eens een targetvis zijn, dikke baars!


Een mooie baars voor Jens.


Na het terugzetten van deze vangst gaan we eigenlijk meteen verder. Eerst bevissen we nog een stek waar zich een interessant talud bevindt. Na allebei een tiental worpen gedaan te hebben zonder actie wil ik eens iets anders proberen. Uit een doosje haal ik paar grote wormen tevoorschijn en hang die aan de dropshot.

Ik krijg continu kleine aanbeten… een paar meter verder is het raak. Zeker niet de vissoort die ik eigenlijk wilde vangen!


Die zitten er dus ook…


Langs de kant vissen we de stek nog even verder af met spinnertjes. Ik weet nog een enkele baars te vangen. Een kleintje van rond de 25 centimeter. Echt gemákkelijk is de baars vandaag zeker niet te vinden.

Jens trekt zijn spinner muurvast aan de rotzooi onder water. De kunstaasredder komt nog even tevoorschijn en doet gelukkig zijn werk. Snel eten we wat voordat we verder gaan met ‘stekhoppen’.


Vissen op groot water vanaf de kant…


We zijn inmiddels al een kilometer of twee terug huiswaarts gefietst wanneer we langs de plaats fietsen waar we de dag gaan afsluiten. Nog even het water intensief bestoken met de dropshot, de shads van pakweg negen centimeter met vorkstaartjes blijven het gewoon goed doen. De eerste worp is het ook hier meteen raak… gaaf, ook al zijn het geen grote!


Ter afsluiting nog wat kleinere snoekbaarsjes.