Zomeravond, baars vanavond! (Deel 4)

Zomeravond, baars vanavond! (Deel 4) 

De eerste sessies van het nieuwe roofvisseizoen 

Door Niels Patijn

Na twee maanden van wachten is daar voor menig roofvisser de verlossende datum, want op 30 mei zal het seizoen weer van start gaan. Kijkend in mijn agenda krijgt dit even een domper… precies voor een toetsweek! De echte sessies op roofvis worden dus een paar weken later gepland, de tweede visdag is wel het meest succesvol. Deze dag ga ik samen met Jens gericht op grote baars vissen.

Zaterdag 20 juni is het zover, de tweede sessie van het seizoen is een feit en er wordt koers gezet richting de baarsgronden. Het weer is afgelopen weken, op enkele uitschieters na, verre van zomers terwijl we toch aan de langste dagen van het jaar zijn aangekomen.

Aangekomen bij het viswater is er direct verschil te zien met de eerste sessie, dik troebel water heeft plaats gemaakt voor kraakhelder water. Voor zichtrovers als de baars hoeft dat nog niet eens zo slecht te zijn.

De eerste sessie wijden we vooral aan het vissen op snoekbaars, zonder al te veel succes. Wat we ook deden of waar we ook visten, De bekende stekken die normaliter garant staan voor een visje leverden gewoon een dikke nul op.

Op de eerste stek vandaag gaan we ook nog even op de glasogen vissen. Lekker even smijten met shads op de dropshot. Jens krijgt direct een felle aanbeet, die waarschijlijk van een baars afkomstig is. Verdere aanbeten blijven uit. Ach, we zijn immers toch met de gedachte gekomen gericht op baars te vissen.

De pluggen worden in gereedheid gebracht…

Ik leg het even bij Jens voor, maar de keuze tussen het vissen op baars met pluggen of toch nog even op snoekbaars met shads vissen is snel gemaakt. Er werd ingepakt en we fietsen naar de stek waar we het gaan proberen op baars.

Al fietsend wordt de in aantocht zijnde stek nog even geevalueerd. Tijdens de vorige sessie lagen ze duidelijk maar aan één zijde van stek. Of dat nu weer zo zal zijn, we gaan het meemaken.

De pluggen worden aan de spelden gehangen en al lopend bieden we de plugjes langs de kademuur aan. Het gaat niet altijd op, maar vaak is degene die voorop loopt vaak ook de gelukkige. Zo ook nu weer, de bekende klap op de hengel is een feit en Jens mag als eerste een mooie vis drillen. Op zich een prima vis, het meetlint geeft 39 centimeter aan.


De eerste vis is binnen, 39 centimeter.

Nadat de vis retour is, sta ik direct klaar om verder te vissen, Jens is nog even aan het prutsen om een dregje los te maken uit het schepnet. Wanneer mijn plugje op de beoogde diepte is van ongeveer 3,5 meter duurt het niet lang voordat ook ik met een kromme hengel sta. De zwaar afgestelde slip die normaliter zelden in werking wordt gesteld door vriend baars lijkt nu even helemaal geen weerstand te bieden.

In korte tijd wordt er toch een flink stukje lijn van de spoel afgetrokken. Vlug check ik nog even de slip, maar die staat gewoon goed. Jens heeft inmiddels de sprint ingezet met het schepnet. Na de flinke vluchtpoging kan ik hem nu vrij eenvoudig binnendraaien en naar het net dirigeren. Deze zou wel eens de veertig kunnen passeren!

Hebbes! 42 centimeter aan baars, geweldige visserij!

Het is duidelijk een wat oudere baars met krassen op de kop. Na het nemen van wat foto’s wordt ze snel weer terug in haar element gezet. In een flits schiet ze de diepte terug in.

Jens weet in de schaduw tussen een paar boten nog een leuke dertiger te haken. Het grappige is dan weer dat er gewoon nog meerdere baarzen achterna zwemmen. Ik doe nog even een poging, maar ze zijn me toch te slim af. Een doublet blijft dus nog even uit.

Tijdens het lopend trollen stop ik even om wat foto’s te nemen van een wat geel met zwart rupsje dat mijn aandacht heeft getrokken. Gelukkig maar voor hem, want ik stond er bijna bovenop! Na wat research op internet komt de rups het meest overeen met de Vijfvlek-sint-jansvlinder. Een zeldzaam beestje die alleen in Nederland in Zeeuws-Vlaanderen veel voorkomend is. Niks met vissen te maken, maar een sportvisser is ook een natuurliefhebber zullen we maar zeggen!


Rups van de Vijfvlek-sint-jansvlinder (Zygaena trifolii)

Op de volgende stek is het verschil goed te merken, we staan nu uit de wind en de zon is er inmiddels flink doorgekomen. De jassen kunnen uit en we gaan kijken of er hier ook nog wat rovers op ons liggen te wachten.

Na wat meters gemaakt te hebben wordt mijn plugje vol gepakt door een baars. Met flinke bonken komt er uiteindelijk weer een veertiger naar boven. Het blijft altijd een spannend moment als zo’n baars nog even gaat kopschudden aan het oppervlak, maar ook deze kan geland worden.


Wat zal het roofvisseizoen verder nog brengen…? Het begin is goed!

Als afsluiting bevissen we nog een half uurtje een ondiepe stek. Werpend met plugjes vissen we de stek uit. Beiden weten we nog wat visjes te vangen, allen rond de dertig centimeter. Het snel binnenvissen van de pluggen leverde de meeste vis op en dan nog wisten veel baarzen het kunstaas helemaal te inhaleren.

De dubbele getallen hebben we vandaag net niet gehaald, maar het formaat van de vissen was prima en we kijken beiden uit naar wat het roofvisseizoen nog verder gaat brengen!
 

ANDEREN LAZEN OOK