Zicht op Zeebaars-Special: Ierse blauwe haaien, terug van weggeweest!

Zicht op Zeebaars-Special:

Ierse blauwe haaien, terug van weggeweest!

Door Joop Folkers

Tijdens mijn verblijf in Cobh begin deze maand, raakte ik in gesprek met Jim Clohessy, auteur bij Irish Angler,een soort Ierse versie van het Engelse magazine Sea Angler. Jim heeft een eigen bedrijf en werkt in zijn vrije tijd als zeebaarsgids bij het Bella Vista hotel.


Het is altijd weer een mooi gezicht om zo’n blauwe menseneter van dichtbij te zien!

Hij vertelde me over de supergoede blauwe haaien-vangsten van dit seizoen. Gewoon echt ouderwetse vangsten van 20 of meer blauwe haaien op een dag. En ver varen is er niet bij, want op pakweg 20 minuutjes varen vanaf de “Tarbut-bank” (zandbank gelegen in de monding van de baai) en rechtdoor de oceaan op, is de place to be!

En het leuke is dat je die blauwe rakkers met rustig weer gewoon met je eigen huurboot kunt belagen. Super omdat je dan lekker de ruimte hebt. Het barst werkelijk overal van de makreel, dus vis voor een rubby dubby (mengeling van fijngestampte makreel,visolie en zemelen) heb je binnen no time aan boord! Het is een spannende visserij waarbij je de boot gewoon laat driften.


Oppassen met het onthaken!

De rubby dubby hang je aan de zijkant van de boot en zo nu en dan geef je een paar rukken aan de uienzak om het spoor even extra aantrekkingskracht te geven. Blauwe haaien ruiken de geur van de visolie al op vele mijlen afstand en worden zo naar het spoor van gefiltreerde stukjes makreel en zemelen gelokt. Het is en blijft een spectaculair gezicht om zo’n mooi gestroomlijnde blauwe haai door het water te zien glijden.


De meeste vissen hebben een gewicht van rond de 50 pond.

Als aasvis wordt hoofdzakelijk makreel gebruikt. Logisch, want makreel is een vette vissoort die een goed spoor vormt in het heldere oceaan water. Geef de makreel voordat je hem te water laat even een paar inkepingen om zoveel mogelijk geur naar buiten te laten komen. Ook “flappers”, oftewel een hele makreelfilet inclusief staart, is soms de manier om die blauwe boeven te verleiden. Voordeel van zo’n flapper is dat je tijdens de eerste run vrijwel direct aan kunt slaan waardoor de kans dat de haai het aas(en haak) slikt miniem is.


Het vette olieachtige vlees van een makreel is dodelijk voor blauwe haaien.

Lijkt het je wat om eens zo’n echte “blauwe menseneter” te vangen? Zorg dan in ieder geval dat je goed voorbereid aan de slag gaat. Neem voldoende stalen onderlijnen en dito haaklijnen mee. Ook uienzakken, enkele 150-grams loodjes (om de makreel op diepte te houden) en natuurlijk een overdosis ballonnetjes horen tot de haaienuitzet! Een 30-ponds combi is meer dan genoeg om de zwaarste blauwe haaien te kunnen landen.

Mocht je de ruimte aan boord hebben, dan is een stevige spinhengel (werpgewicht tot 150 gram) met een molen uit de 6000-serie, de supercombinatie om zo’n mooie sportvis te drillen. Blauwe haaien worden hier rond Ierland in de regel niet veel zwaarder dan 100 pond. De meeste vissen rond dit gebied hebben een gewicht dat schommelt tussen de 30 en 60 pond.

Mocht je een avontuur met een eigen huurboot aangaan, laat je dan eerst goed voorlichten omtrent het onthaken van een blauwe haai. Dit kan soms een lastige klus zijn waarbij de kleine, messcherpe tandjes zoveel mogelijk vermeden moeten worden. Neem voor alle zekerheid een paar (extra) werkhandschoenen en een goede kniptang mee.


Jim met een kleine blauwe haai.

Voor meer informatie kun je terecht bij www.tightlines.nl of kijk eens op de site van www.bassfishingireland.com, de website van het Bella Vista hotel en tevens het enige hotel dat boten verhuurd voor het vissen op onder andere zeebaars, blauwe haaien en pollak. Een avontuur dat je als geaarde zeevisser zeker één keer in je leven meegemaakt moet hebben! Bert Goeree,eigenaar van Tight Lines, heeft de nodige ervaring in dit uitgestrekte gebied en kan je dus alle ins en outs over de vele vismogelijkheden vertellen.

Succes!
Joop Folkers

 

ANDEREN LAZEN OOK