image description

Zicht op zeebaars : Ruim 45 jaar zeebaarsvissen! ( Deel 4)

De plugvisserij leverde een hele nieuwe kijk op op het zeebaarsvis gebied. Ik herinner me nog exact hoe we tijdens een mooie zomeravond sessie een verschrikkelijk draai om ons oren kregen van een paar vissers in een boot naast ons. Vrijwel iedere worp van de mannen leverde vis op terwijl wij slechts zo nu en dan een aanbeet konden noteren.


Gebonden jigkoppen beter was er destijds niet.

Al snel raakten we aan de praat en bleken ze gebruik te maken van ondiep duikende pluggen die ze parallel aan de blokkendam aanboden. De snelheid waarmee dat Magnum pluggen werden binnengevist( Rapala) was buiten alle proporties. Nadat de plug het water raakte werd hij fullspeed binnen gedraaid. Eigenlijk geheel tegen de manier van onze visserij met de gebonden jigkoppen die je juist weer zwevend langs de grote blokken naar beneden moest laten dwarrelen om ze zo aantrekkelijk mogelijk te maken.


Veel aandacht in duitsland voor de zeebaars visserij

Maar goed deze manier van vissen bleek enorm effectief en ik stond de volgende dag al vroeg bij mijn hengelsportzaak om de nodige pluggen aan te schaffen. Pfff a new way of fishing was born!!! Ook deze visserij kende zijn nukken en moesten er keer op keer weer vele aanpassingen op worden los gelaten om de vangkracht te behouden. Tijdens een sessie rond het piertje aan de Stenenglooiing ( Maasvlakte) kregen we een verschrikkelijk pak slaag van een ander bootje. Oké de plugvisserij hadden we destijds al redelijk onder de knie maar wat hier gebeurde was werkelijk ongelooflijk. Uiteraard zochten we contact met de mannen.


Diep duikende pluggen vangen vaan goed.

Ze vistten zo bleek al snel met diepduikende oranje ( Hothead) XRap pluggen die werkelijk iedere worp vis opleverde terwijl wij slechts zo nu en dan aanbeet kregen. Vreemd want wie verwacht er nu zeebaars te vangen aan oranje pluggen er zwemmen tenslotte toch geen goudvissen in onze Noordzee. Maar goed weer wat geleerd. De XRap Hothead bleek het bekende schot in de roos en heeft tot op heden nauwelijks iets van zijn vangkracht verloren! Grappig was dat juist die diepduikende uitvoering (tot max 3 meter) zoveel verschil maakte. Ook andere felgekleurde pluggen bleken ware killers maar verloren na pakweg 2 seizoenen hun vangkracht.


Sammy was een van de eerste goedvangende oppervlakte pluggen.

Toen ik een aantal filmpjes op YouTube over de oppervlakte visserij tegenkwam was ik meteen verkocht. Deze manier van vissen had werkelijk alles in zich om een zeebaars visser te bekoren. Ik schafte snel een aantal Sammy's ( oppervlakte pluggen)aan en ging de pier op. De techniek leek veel op de huidige walk a dog visserij. Na een paar uur had ik het eigenlijk wel gezien een lamme arm van het binnentikken en niet eens een volger zoals op die filmpjes.


Subwalk kan voor verrasingen zorgen

Na een broodje en een biertje hervatte ik de "strijd" het moest gewoon lukken. Je begrijpt het al ....na pakweg 20 minuten werd mijn Sammy uit het water " gekopt" door een dikke vis. Mijn adrenaline gehalte flipte tot sky high terwijl ik stond te prevelen van .....pak hem pak hem was daar ineens die die super aanbeet waarbij mister zeebaars er geen twijfel over liet bestaan of hij mijn kunstaasje wilde hebben. Deze schitterende aanbeet werd direct gevolgd door een spannende dril waarbij de vis meerdere keren boven water sprong. Pfff.....alweer een nieuw virus er bij!!!

ANDEREN LAZEN OOK