image description

Zicht op zeebaars : Oeps toch nog winter!

Hoppa Moeder natuur vond het nodig om zo maar ineens uit het niets een korte maar heftige winterperiode in te lassen.

Als alles uitkomt zoals voorspeld dan krijgen we de komende 3 weken te maken met matige tot plaatselijk strenge vorst met temperaturen die kunnen dalen tot -12 graden. Er zijn zelfs "weerprofeten" die temperaturen rond de -20 graden niet uitsluiten. Maar goed laten we hopen dat deze mannen er behoorlijk naast zitten!  Voor zowel de zoet- als zoutwatervissers is zo'n heftige vorstperiode niet echt waar we op zitten te wachten. Vissen als schar, bot en wijting trekken naar dieper water op zoek naar voedsel.


Strenge vorst met een sterke oosten wind zorgen voor extreem koud op het strand!

Zoetwatervissers zullen het de komende weken moeten doen met dichtgevroren plassen, meren en sloten waardoor vissen op een enkele uitzondering na nauwelijks nog mogelijk zal zijn. Nooit goed voor de visstand. Ook onze ijsvogeltjes gaan een super moeilijke tijd tegemoed. Kortom zo'n strenge vorstperiode brengt weinig positiefs voor de sportvisserij. Ook voor vriend zeebaars is zo'n snelle afkoeling van het zeewater geen goed nieuws.


Zo nu en dan na hard werken toch die verdiende aanbeet.


Culprit al ruim 35 jaar een goed vangende top shad!

Uit ervaring weet ik dat de trek van deze vissoort vanuit het Kanaal en omliggende riffen later op gang komt door de lage zeewatertemperatuur. Vingen we vorig jaar na een relatief zachte winter de eerste zeebaarzen zo rond half april dan kunnen we er nu rekening mee houden dat de eerste vissen in principe zo rond de eerste weken van mei in ons kustgebied verschijnen. Wel moet ik hier direct aan toevoegen dat het één en ander valt en staat met het aantal zonuren dat het voorjaar ons brengt.

Volgens biologen reageert onze gestekelde vriend sterk op zonlicht om aan de lange reis richting noorden te beginnen. Dus laten we hopen op een mooi zonnig voorjaar zodat deze vorstperiode weer snel kan worden ingelopen. Het is voor mij de periode van het jaar om mijn kunstaas weer eens aan een uitgebreide inspectie te onderwerpen. Ik kwam op een "geheim" plekkie tot mijn verbazing een paar zakken Culprit shads tegen!! Geloof me daar wordt je vrolijk van want deze super shads hebben zich de de laatste 35 jaar meer dan bewezen.

Verder weer veel koppen lijmen voor mijn workshops en waar nodig mijn gebonden jigkop voorraad aanvullen. Kortom ik verveel me geen moment. Tel daar bij op dat ik zo nu en dan ook nog effe richting EON ga om wat kunstaas uit te laten dan begrijp je dat de verveling geen kans krijgt om toe te slaan. Het aantal stropers is dankzij de regelmatige controles redelijk afgenomen. Wel verbaasde ik me er over dat een bekende YouTube figuur volop stond te harken. By the way de enorme scholen zeebaars die zich andere jaren ophielden rond deze warmwateruitlaat zijn door overbevissing en stroperijen van de afgelopen jaren helaas sterk geminiseerd. Maar het zij zo.


Wil ook jij je eerste gevecht met vriend zeebaars aangaan schrijf je dan nu in voor zo'n leerzame workshop.

Ik start op zaterdag 15 mei weer met mijn zeebaarsworkshops vanaf de pier in Hoek van Holland. Wil ook jij binnen een tijdsbestek van 4 uur alle ins en outs van deze spannende visserij onder de knie krijgen schrijf je dan in voor een van mijn clinics. Indien nodig zorg ik geheel gratis voor het benodigde materiaal.  Kunstaas is volop gratis aanwezig. Kortom wat houdt je tegen om de eerste dril aan te gaan met de sterkste zoutwatervis van Nederland? Kijk voor meer info even op mijn site www.zeebaarsworkshops.net.  je kunt me ook even een mailtje sturen joopvis@caiway.nl 

Stekel ze

The Bass Whisperer. 

Joop.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kansen voor Oranje damesequipe op WK Dobbervissen
Willem Moorman -
image description
Speed of Slowmotion: deel 2
Willem Moorman -