image description

Zicht op zeebaars : Kleuren, snelheid en het juiste gewicht ( Deel 2 )

Zoek voor deze visserij stekken uit waar de bodem bestaat uit geulen en steenstortingen. Goed voorbeeld is het einde van de Stenenglooiing daar bevinden zich enorme kleiranden en steenstortingen.

Ik heb daar vaak mooie vissen gevangen op het moment dat ik mijn kunstaas net over de kleirand heen spinde. Hier kun je vrijwel altijd terecht omdat het er nooit echt hard stroomt. Oké we gaan weer terug naar de pier. Op het moment dat zowel de vloed- als de ebstroom gaat lopen kun je ook nog mooi met je lichte jigkop aan de slag. De manier van vissen is simpel probeer je kunstaas zover mogelijk weg te zetten en doe dit altijd uptide. Laat je jigkop 4 tellen zakken en laat de getijdestroom de rest doen. Langzaam zal de stroom je kunstaas meevoeren en het enige dat jij moet doen is continu de bocht uit je lijn blijven draaien.


Altijd ff zoeken naar het juiste gewicht

Deze bocht ontstaat omdat je shadje langzaam zakt waardoor je een uitgestrekt gebied kunt bevissen. Zodra je de bodem voelt is het zaaks dat je je kunstaas meteen een meter of 4 van de bodem draait en dit blijft herhalen. Op het moment dat de stroom feller wordt moet je uiteraard je loodgewicht aanpassen om op de juiste diepte te komen. Tijdens mijn workshops hoor ik regelmatig dat je zeebaars alleen maar rond de bodem kunt verwachten. Onzin,zelf vis ik graag zo'n meter of 4 boven de bodem een diepte waar ik mijn kunstaas veilig over de vaak grillige bodemstruktuur kan aanbieden zonder keer op keer vast te lopen.


Draai constant de bocht uit je lijn dat voorkomt onnodig vastlopen.

Dit is een van de belangrijke dingen die ik je tijdens een cursus het eerste leer. Veel oud deelnemers die ik nog regelmatig spreek zijn nog steeds heel blij dat ze deze manier van vissen onder de knie hebben gekregen. Het scheelt ze een vermogen aan kunstaas terwijl er ook veel meer vistijd overblijft omdat je niet constant hoeft te knopen(voorslag)!


10 grams kop gevangen in "half" water.

Het komt ook nog al eens voor dat je kunstaas tijdens het zakken wordt gepakt. Soms gebeurd dat op een paar meter diep maar het is niet zeldzaam dat je shad nauwelijks de kans krijgt om te zakken. De zeebaars jaagt namelijk regelmatig al dan niet in scholen rond de oppervlakte op zoek naar de vaak enorme scholen speldaas die zich geholpen door de getijdestroom richting zee laten voeren. Vooral gedurende de maanden mei en juni zie je vaak enorme zwermen meeuwen in het schroefwater van passerende boten duiken.

Zij doen zich volop tegoed aan de enorme hoeveelheden gehavende zeebliek die kansloos in het schroefwater terecht zijn gekomen. Als de ebstroom er tenslotte na zo'n 3 a 4 uur vol in knalt is het weer zaaks dat je hier op in speelt door weer zwaardere jigkoppen 18/20 gram te gaan gebruiken. Gooi nu nog verder uptide en laat je kunstaas weer zo'n 4 tellen zakken en blijf de bocht continu uit je lijn draaien om te voorkomen dat hij vastloopt. Het lijkt allemaal moeilijker als dan dat het is en ik weet zeker dat je na een aantal sessies niet beter meer weet. Je zal in ieder geval zien dat je veel minder kunstaas gaat verspelen.

De kleinere finesses leer ik je graag tijdens één van mijn leerzame workshops. Ik neem er alle tijd voor en kan ter plaatse al je nodige vragen beantwoorden en direct in de praktijk brengen mooier kan het eigenlijk niet. Het is natuurlijk ook belangrijk dat je zo nu en dan zelf eens iets nieuws uitprobeert. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een aantal worpen met een (oppervlakte) plug of een klein pilkertjes voorzien van een deltavisje. Zo ving ik vorig jaar ineens een paar dikke 70ers aan de dobber toen ik wat vis zag jagen. Kortom het is zaaks om je ogen open te houden en eigen initiatief te tonen. Je zal zien dat je je kansen op zeebaars zondermeer vergroot iets waar je het tenslotte allemaal voor doet.


Tevreden deelnemer leuke zeebaars aan een 12 gr kop.

Wil ook jij eens kennis maken met zo'n brute dril van vriend zeebaars en heb je totaal geen idee hoe deze visserij tewerk gaat boek dan nu een leerzame zeebaarsworkshop. Indien nodig zorg ik tijdens zo'n geheel gratis voor het benodigde hengelmateriaal terwijl ook het kunstaas gratis aanwezig is. Veel deelnemers komen vaak met een aantal vrienden of collega's de mogelijkheid bestaat dat je met 4 of meerdere mensen voor een doordeweekse dag kiest. Kijk voor meer informatie even op mijn site www.zeebaarsworkshops.nl je kunt ook eenvoudig boeken via mijn site. Veel leesplezier en wie weet tot snel ziens aan de waterkant.

 

Stekel ze 

The Bass Whisperer. 

Joop.

ANDEREN LAZEN OOK